הרב פסק: התפללו נגד הארבה
אחרי שנפסק כי אין לאכול את הארבה, קורא הרב של העיר רמת גן להוסיף לתפילת שמונה עשרה קטע מיוחד נגד "חיות רעות", כדי להרחיק את החגבים המטרידים משדות הארץ. "והסר ממנו דבר וחרב ורעב וחיה רעה"
מי שנוהג לאכול חגבים מברך "שהכל נהיה בדברו", אבל בימים של "מכת ארבה" יש שדווקא מתפללים לחיסולם: רב העיר רמת גן, יעקב אריאל, מבכירי הציונות הדתית, קורא להוסיף לנוסח התפילה הקבוע קטע מיוחד נגד "חיות רעות", כדי שנחילי החרקים המטרידים יסתלקו מהארץ, ולא יזיקו עוד לחקלאות.
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>
במענה לשאלת גולש באתר האינטרנט "ישיבה", "איזו תפילה מתאימה נגד מכת הארבה?", השיב הרב אריאל כי ראוי להוסיף לתפילת העמידה ("שמונה עשרה"), הנאמרת שלוש פעמים בכל אחד מימות החול, את הקטע "ועננו בורא עולם" – הן כנגד החגבים, והן בשל ה"בצורת", כהגדרתו, של השבועות האחרונים.
לדבריו, באותה תחינה, המתווספת לתפילה בדרך כלל בימים של "עצירת גשמים", מופיעה רשימה של פגעים שמפניהם מבקש המתפלל הצלה, ואליה ניתן להוסיף את הארבה - או פשוט להתכוון אליו כשמזכירים "חיות רעות".
הנוסח המלא של "ועננו בורא עולם"
"ועננו בורא עולם במידת הרחמים.
בוחר בעמו ישראל להודיע גודלו והדרת כבודו,
שומע תפילה,
תן טל ומטר על פני האדמה
ותשביע את העולם כולו מטובך
ומלא ידינו מברכותיך ומעושר מתנות ידך.
שמור והצל שנה זו מכל דבר רע ומכל מיני משחית ומכל מיני פורענויות
ועשה לה תקווה ואחרית שלום.
חוס ורחם עלינו ועל כל תבואתנו ופרותינו
וברכנו בגשמי ברכה
ונזכה לחיים ושובע ושלום כשנים הטובות
והסר ממנו דבר וחרב ורעב וחיה רעה
ושבי וביזה ויצר הרע
וחוליים רעים וקשים ומאורעות רעים וקשים
וגזור עלינו גזירות טובות מלפניך
ויגולו רחמיך על מידותיך
ותתנהג עם בניך במידת הרחמים
וקבל ברחמים וברצון את תפילתנו".
לא לאכול שום חגב
שאלה הלכתית נוספת שהתעוררה כבר בשבוע שעבר בעקבות "מכת הארבה" היא האם חגבים אלה כשרים לאכילה.
הרב יצחק יוסף, בנו של הרב עובדיה יוסף המזוהה עם פסיקותיו, קבע כי כיום קשה להבחין בין המינים המותרים לאסורים, ולכן יש להחמיר ולא לאוכלם כלל.
"אין אנו בקיאים רשמותיהם וסימניהם, ואין לנו מסורת ברורה על כך", הסביר הרב, ולכן, פסק כי "מנהגינו פשוט שלא לאכול שום חגב – אפילו שיש איזה סימנים, ואפילו שידוע ששמו 'חגב' (שבאופן עקרוני מותר באכילה - ק"נ)". עם זאת ציין כי "קהילות שיש להן מסורת ברורה בעניין, מקילין בזה".