75 לאנשלוס: "וינה נהדרת, אם אתה לא יהודי"
לפני סיפוח אוסטריה לגרמניה חיו בה 195 אלף יהודים. ואילו כיום רק 15 אלף. הקהילה היהודית מדווחת על עלייה בתקריות אנטישמיות אך אורתודוכסים מתהלכים ברחובות הגטו לשעבר ללא חשש והממשלה מעודדת משפחות יהודיות להגר
אוסטריה היא אחת הדמוקרטיות היציבות ושומרות החוק בעולם, אך יש יהודים שחשים באנטישמיות מתחת לפני השטח במדינה שהייתה פעם מוציאה לפועל נלהבת של הפתרון הסופי. לאחר עשורים שבהם טואטאה ההיסטוריה הקשה הזו אל מתחת לשטיח, יום השנה ה-75 לאנשלוס, סיפוחה לגרמניה, שמצוין היום (יום ד') עשוי להיות זרז לחשבון נפש.
42% מהאוסטרים: "לא הכול היה רע תחת היטלר"
נמלטה מהנאצים - וחזרה כדי לזכות בהערצתם בווינה
מנהיגי הקהילה היהודית באוסטריה, שנאבקו על פיצויים לאחר השואה, עומדים על המשמר לנוכח עלייה בתקריות אנטישמיות, שמדי פעם זוכות לגינוי מההנהגה הפוליטית, אבל באופן כללי נתפסות יותר כעובדה מצערת שצריך לחיות איתה.
היהודים באוסטריה נאלצו להתמודד בחודשים האחרונים עם תקיפה מילולית של רב בווינה,
פרסום של קריקטורות אנטישמיות על ידי מנהיג ימין פופולרי, ודיון ציבורי בסוגיית החוקיות של מילת תינוקות.
מסקר שנערך לקראת יום השנה עלה כי שלושה מתוך חמישה אוסטרים רוצים "איש חזק" לעמוד בראש המדינה ושניים מתוך חמישה מאמינים שלא הכול היה רע תחת שלטונו של אדולף היטלר. מדובר בעלייה מסקרים קודמים.
"לווינה היה תפקיד מיוחד בגורלם של היהודים באירופה כי תהליך הגירוש השיטתי של היהודים הגיע כאן לידי שלמות", הסביר יואכים רידל, היסטוריון של יהודי עיר הבירה האוסטרית. מנגד, לפני שהייתה מעבדת הניסויים של אדולף אייכמן, הייתה וינה ביתם של גדולי המוחות היהודים כמו זיגמונד פרויד, לודוויג ויטגנשטיין וארנולד שנברג.
הקהילה היהודית באוסטריה מונה כיום 15 אלף בני אדם, בעיקר צאצאיהם של יהודים ממזרח אירופה ומברית המועצות לשעבר, שהיגרו אליה לאחר המלחמה, וחיים בווינה. "העיר הזאת יוצאת דופן", מעיד הסופר וההיסטוריון דורון רבינוביצ'י, שחי בווינה מאז 1964, "יש לה היסטוריה יהודית גדולה וקהילה יהודית גדולה, אבל הן לא ממש קשורות זו לזו. הקהילה הזו חיה בנעליים גדולות מדי עבורה".
לפני הסיפוח ב-1938, מנתה הקהילה היהודית באוסטריה 195 אלף בני אדם. שני שלישים מהם גורשו מיידית, במסגרת תוכנית ה"אריזציה". רק 2,000 יהודים מהנותרים שרדו.
"הדבר הנורא ביותר לא היה האופן שבו מאות אלפי אוסטרים חגגו את הגעת היטלר, אלא ההתלהבות שבה נפטרו מהיהודים", נזכר ארי רט, ניצול שואה שנמלט מווינה בגיל 13, ועורך ראשי לשעבר של ה"ג'רוזלם פוסט".
רט ביקר לאחרונה בעיר הולדתו וסיפר על חוויותיו לקבוצה של תלמידים במסגרת מיזם חינוכי של הממשלה. "בן לילה הפכנו מאנשים ללא-אנשים", סיפר להם בגרמנית שוטפת. תוך ימים מ-12 במרס 1938, רבבות יהודים ומתנגדי משטר נעצרו או נשלחו למחנות ריכוז. יהודים סולקו ממקומות עבודה ומבתי ספר, הוכרחו לענוד טלאי צהוב ורכושם הוחרם.
"עכשיו המצב באוסטריה שונה, אבל עליכם לזכור שרק 41 שנים לאחר המלחמה התחילו האוסטרים להתמודד ברצינות עם העבר הנאצי של המדינה הזו".
רט רמז בדבריו ל"פרשת ולדהיים" שהתרחשה באמצע שנות ה-80. במסגרתה נחשף כי הנשיא קורט ולדהיים הסתיר את שהיה ידוע לו על הזוועות שביצעו הנאצים כשהוא עצמו היה קצין בצבא גרמניה. המקרה עורר דיון עולמי על עברה של אוסטריה.
במשך עשרות שנים טענו אוסטרים שארצם הייתה הקורבן הראשון של היטלר, והתעלמו מההמונים שהריעו להיטלר במרס 1938 וקיבלו את פני הנאצים בפרחים, הצדעה במועל יד ודגלי צלב הקרס.
אריאל מוזיקנט היה פעיל צעיר בזמן הפרשה ודחף את ארגון יהדות אוסטריה, IKG, לשנות את מדיניות "הפרופיל הנמוך" שלו ולהתמודד ישירות עם הרגש האנטי-יהודי שהפרשה עוררה. מ-1998 ועד השנה שעברה הוא כיהן בראש הארגון. יוזמתו של מוזיקנט הביאה למתן פיצויים על הרכוש היהודי שהוחרם, לחוקים שמכירים במוסדות יהודיים ולבנייה מחדש של בתי כנסת ובתי ספר.
מוזיקנט סבור שהמצב כיום רחוק ממושלם, אבל יכול היה להיות גרוע יותר. "וינה היא אחד המקומות היפים בעולם. אם אתה לא יהודי, אין מקום טוב מזה לחיות בו", אמר.
הארגון היהודי דיווח כי מספר התקריות האנטישמיות הידועות לו הוכפל בשנה שעברה והגיע ל-135. מתחת לפני השטח מפעפע רגש נגד זרים. "מפלגת החירות" של היינץ כריסטיאן סטרחה, שפרסם את האיור האנטישמי אשתקד,
זוכה בעקביות ב-20 אחוזי תמיכה בסקרי דעת קהל ויש לה סיכוי להשתתף בהרכבת הממשלה לאחר הבחירות השנה.
ועם זאת, משפחות אורתודוכסיות וינאיות מתהלכות ברחובות ללא חשש, במיוחד באזורים כמו לאופולדשטדט, המקום שבו היה בעבר הגטו וכיום חיים בו יהודים רבים. ה-IKG מבקש להגדיל את האוכלוסייה היהודית ולמשוך משפחות מחוץ למדינה. בשיתוף הממשלה, מתכנן הארגון להביא לאוסטריה 150 משפחות יהודיות מדי שנה. הוא כבר הביא 20 משפחות מהונגריה השכנה.