שתף קטע נבחר
 

ו' הכספים לא תסייע למיקרון, 1,800 עובדים בסכנה

מפעל ההיי-טק מיקרון בקריית גת צפוי להיסגר אם לא יימצא לו קונה, ואלפי עובדים מאזור הדרום יישלחו הביתה. בדיון שנערך בכנסת סירב יו"ר ועדת הכספים להעניק לו סיוע ממשלתי, כל עוד אין ודאות מלאה שהעובדים אכן יפוטרו בחילופי הבעלים

ועדת הכספים סירבה היום (ד') להתערב בסוגיית השינויים שיחולו בבעלות על מפעל ההיי-טק מיקרון בקריית גת, אשר עלולים להביא לפיטוריהם של 1,800 עובדי המפעל, רובם תושבי הדרום. הוועדה הפנתה את מנהלי המפעל למשרדי האוצר והתמ"ת לבקש את הסיוע הנדרש להם, כל זמן שאין ודאות כי העובדים יפוטרו בחילופי הבעלים.

 

 

הדיון התקיים לבקשת יו"ר שדולת ההיי-טק בכנסת ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), לאחר שמניעת סגירת מפעלים ופיטורי עובדים הפכו בכנסת הקודמת ל"ספינת הדגל" של ועדת הכספים.

 

אולם, יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, הבהיר כי מדובר כאן במפעל מבוסס ורווחי שהוא רחוק ממצבו של מפעל "פרי הגליל" שהוועדה מנעה את סגירתו ופיטורי עובדיו. אך ח"כ אילטוב טען כי למרות רווחיותו של מיקרון, מרחפת עליו סכנת הסגירה והפיטורים מאחר שמיקרון העולמית החליטה לחסל את קו הייצור הישראלי, ולהעביר למפעליה שבסינגפור. לדבריו, "החברה האם כבר הודיעה על סגירתו בתוך 24 חודשים, אלא אם יימצא לו קונה".

 

המנכ"ל יונתן וונד ציין כי ההחלטה על מכירת המפעל צפויה להתקבל תוך חודש עד שלושה חודשים. לדבריו, ניתן להסב את המפעל להפקת מוצר חדש בהשקעה של 20-10 מיליון דולר, אבל סיכויי מכירתו והסבתו נמוכים אם לבעלים החדשים לא יובטחו מראש ההטבות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון במסלולי הסיוע השונים.

 

לוועדה הובהר כי בקטע הזה הסיוע הממשלתי מובטח בחוק רק למפעל חדש, כך שהחלפת בעלים איננה עילה שתקנה למיקרון את אותן הזכויות שמייסדיו קיבלו על השקעתם הראשונית - גם אם הוא רווחי, מעסיק מאות עובדים ומייצא מוצרים בהיקף של כמיליארד שקל בשנה.

 

יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה, אלישע ינאי, ביקש מהוועדה לשקול דרכים שיאפשרו את המשך קיומו של המפעל. נטען כי בעלים חדשים אמנם יכולים לפטר את העובדים ולקבלם חזרה כדי לקבל זכויות של מפעל חדש, אבל אחרי הפיטורים אין כל ביטחון שיקבלו חזרה את כל העובדים או חלקם.

 

ח"כ עמיר פרץ (התנועה) הציע למנכ"ל להקים מפעל חדש שיקלוט את כל עובדי מיקרון, ואז יקבל את ההטבות מבלי לסכן את פרנסת העובדים. אך ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד-ביתנו) התנגד לעצם מעורבות הוועדה בנסיבות הקיימות. "זה תהליך מסוכן", אמר. "אם כל חבר כנסת יבקש לסייע למפעל זה או אחר נהפוך ללוביסטים".

 

הוועדה דחתה את בקשת הסיוע וייעצה למנהלי המפעל להפנות אותה למשרדי האוצר והתמ"ת, אך להחזיק את הוועדה בתמונה למקרה של סכנת חיסול ופיטורים מהותית, שיצדיק את התערבות הכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים