האפיפיור שנוסע באוטובוס: הכירו את פרנסיסקוס
אביו עבד בחברת רכבות מקומית בארגנטינה, והוא בכלל רצה ללמוד כימיה. הוא ויתר על אחוזת הארכיבישוף לטובת דירה קטנה והואשם בשיתוף פעולה עם החונטה הצבאית, אך כעת יעמוד בראש הכס הקדוש. על האפיפיור הראשון מיבשת אמריקה שאמר על נישואי הומואים: "ניסיון לחרב את תוכנית האל"
העשן הלבן שהיתמר אמש (יום ד') מארובת הקפלה הסיסטינית בוותיקן בישר על עידן חדש בתולדות הכנסייה הקתולית. בחירתו של אפיפיור ראשון מיבשת אמריקה מסמנת מפנה עבור הכנסייה הפועלת להצית מחדש את ההתלהבות ולשקם את האמון בקרב 1.2 מיליארד מאמיניה.
עוד חדשות בעולם :
החצאית של נשיאת ד' קוריאה מדליקה את הצפון
אהבה אסורה: חייל נסקל למוות כי ניהל רומן
מילה של מופתי: אסד קיבל הכשר דתי לפשעיו
75 לאנשלוס: "וינה נהדרת, אם אתה לא יהודי"
חורחה מריו ברגוליו בן ה-76 נבחר על ידי מועצת הקרדינלים ("קונקלווה") לעמוד בראש הכנסייה הקתולית. כשהוא שואב השראה מפרנסיסקוס מאסיזי, מייסד המסדר הפרנסיסקני, החליט ברגוליו ששמו כאפיפיור יהיה פרנסיסקוס. את נאומו הראשון כאפיפיור פתח עם אמירה שנועדה להזכיר למאמינים כי הוא שונה מכל מקודמיו: "אחיי הקרדינלים הלכו עד סוף העולם כדי למצוא אפיפיור חדש".
ברגוליו נודע לאורך השנים ככומר צנוע, שלרוב מעדיף לנסוע באוטובוס על פני רכב שרד. בתפקידו הקודם כארכיבישוף של בואנוס איירס הוא ויתר על המעון הרשמי שניתן לו, ובמקום זאת עבר לדירה קטנה בפאתי העיר, שבה בילה את סופי השבוע בגפו. חבריו לכנסייה מתארים אותו כמי שחי ומתנהג כמו נזיר, מתרחק מכל תשומת לב תקשורתית ומעדיף למקד את מאמציו בטיפול באי-שוויון החברתי בארץ הולדתו ובשאר אמריקה הלטינית. מסיבה זאת קשה למצוא ניירות עמדה שפרסם.
הכימאי שלא היה
"יש לו אופי מאוד מתון, והוא יהיה כוח מאזן בתוך הכנסייה", סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס פרנצ'סקה אמברוגטי, שחיברה ספר ביוגרפי על האפיפיור הטרי.
"הוא דוגל בעמדה שלפיה הכנסייה צריכה להיות יותר מיסיונרית, לצאת לפגוש יותר אנשים ולהיות יותר פעילה באופן כללי".
ברגוליו נולד בבואנוס איירס ב-1936 למשפחה ממעמד בינוני, ובה שבעה ילדים. אביו עבד בחברת הרכבות המקומית ואמו הייתה עקרת בית. כבר בראשית דרכו היה ברור לכול כי הוא מאמין קתולי אדוק, אך מעטים כנראה האמינו שהוא עוד יעשה היסטוריה ויעמוד בראש הכנסייה הקתולית.
הוא הפך לכומר רק בגיל 32, אחרי שהפסיק את לימודי הכימיה בשל מחלה ממושכת. באותו גיל, אגב, הוא איבד ריאה אחת בעקבות ניתוח שעבר בגלל בעיות במערכת הנשימה. הוא הצטרף למסדר הישועים, ואף על פי שיצא לדרך בשלב מאוחר בחייו, הוא קודם לעמוד בראש קהילת הישועים המקומית בתוך ארבע שנים בלבד, בין 1973 ל-1979.
קשרים עם החונטה הצבאית?
בדומה לקודמו בתפקיד, בנדיקטוס ה-16, שדבק בו כתם בשל עברו בתקופת המשטר הנאצי, גם פרנסיסקוס נחשב לדמות שנויה במחלוקת בארץ מוצאו. בתקופתו כראש המסדר הישועי המקומי בארגנטינה שלטה במדינה חונטה צבאית, שבעת שלטונה בין 1976 ל-1983 נחטפו ונרצחו כ-30 אלף אנשי שמאל. המקרה הידוע מכול הוא חטיפתם של שני ישועים בידי השלטונות בגלל עבודתם בשכונות עוני.
לפי מחקרים שנערכו בנושא, ברגוליו ביטל את תמיכת המסדר בשניים מחבריו אחרי שהם דחו את בקשתו להפסיק לבקר בשכונות העוני - צעד שסלל את הדרך ללכידתם. אורלנדו יוריו, אחד משני החטופים, הוא זה שפרסם את המקרה לפני מותו בנסיבות טבעיות בשנת 2000.
"ההיסטוריה תגנה אותו", הצהיר בעבר פורטונטו מלימאצ'י, ראש הפקולטה למדעי המדינה באוניברסיטת בואנוס איירס. "זה מוכיח כמה הוא היה מיודד אז עם המשטר הצבאי". ואולם תומכיו מדגישים שאין כל הוכחה לטענות אלה, ולהיפך - ברגוליו למעשה עזר למתנגדי המשטר להימלט מהמדינה.
בוותיקן מסרבים להתייחס לנושא ומעדיפים להתמקד בעתידו כאפיפיור. רמזים לעמדותיו בסוגיות השעה ניתן ללמוד מהצהרותיו בעבר. כך, למשל, ב-2010 הוא גינה את ממשלת ארגנטינה בשל תמיכתה בנישואים חד-מיניים.
"בואו לא נהיה תמימים", הוא כתב אז לקונגרס, "זה לא סתם קרב פוליטי, אלא ניסיון לחרב את תוכנית האל".
על אף אירועים מסוימים בעברו, בכנסייה מקווים כי מינויו של אפיפיור מאמריקה הלטינית, שבה הריכוז הגדול ביותר של קתולים בעולם, עשוי לעורר התלהבות מחודשת ביבשת. כך גם מקווים שצניעותו של פרנסיסקוס תשקם את האמון בכנסייה הקתולית העשירה. "הוא מנהל אורח חיים מפוכח וענו. כך הוא מעדיף לחיות. הוא אוהב לנסוע ברכבת התחתית, באוטובוס, וכשהוא בא לרומא הוא תמיד טס במחלקת תיירים", הוסיפה אמברוגטי.