הקרב על התיק בליכוד: "תהיה אינתיפאדה"
מה שנראה כפתרון המשבר הגדול של המו"מ יסמן כנראה את תחילתה של מהומה גדולה בהרבה בליכוד. "כל אחד מחברי הרשימה רואה עצמו שר בכיר", אומר בכיר בליכוד
המשא ומתן הקואליציוני מגיע אל סופו והממשלה נראית קרובה מתמיד. לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הצליח לשמור בידיו את תיקי החוץ והביטחון ואת ראשות ועדת החוץ והביטחון, מתחיל כאב הראש מבית. לנתניהו נותרו רק 15 תפקידים עבור 31 חברי סיעתו, מה שעלול לחולל מהשעות הקרובות מלחמת של הכול בכול. כמעט כל חבר כנסת בליכוד רואה עצמו מועמד לשדרוג משמעותי. "יש בליכוד ראש ממשלה אחד ולפחות 31 שרים בכירים", אמר הערב (יום ד') בכיר בליכוד. "כל אחד מחברי הרשימה רואה עצמו שר בכיר. פה מתחילות הצרות, ומכאן תגיע האינתיפאדה", הוסיף ח"כ אחר.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
75 לאנשלוס: "וינה נהדרת, אם אתה לא יהודי"
אחרון הקושרים נגד היטלר הלך לעולמו
עבור נתניהו, מקור הבעיה הוא בעיקר בקרב בין השרים הוותיקים המעוניינים לשמור על מעמדם וגם להתקדם - לבין הצעירים שמוקמו גבוה בפריימריז ותובעים מנתניהו לתרגם לתיקים את רצונם של המתפקדים. נתניהו יוכל להציע לאלו וגם לאלו שבעה תפקידי שר, ארבעה סגני שרים, ארבעה ראשי ועדות ואת תפקיד יו"ר הכנסת. מלבד תיק הביטחון שנושא כבר את שמו של יעלון ותיק החוץ השמור לליברמן, יחל הקרב הקשה על תיקי הפנים, התחבורה, התקשורת וייתכן שגם הגנת העורף, עניינים אסטרטגיים או המשרד לפיתוח הנגב והגליל. הממשלה החדשה תיאלץ לוותר על משרדים קיימים, עוד לא ברור אילו בשלב הזה.
הסיכומים שהתגבשו עם השותפים החדשים יאיר לפיד ונפתלי בנט התאפשרו אחרי לא מעט מהמורות ולא פעם אחרי התקפלות נתניהו וויתור על הצהרות קודמות. את המשא ומתן הקואליציוני סיימה מפלגת השלטון כאשר כמעט כל התיקים הכלכליים-חברתיים הוצאו מידיה ונותרו לה בעיקר תחומי החוץ והביטחון.
לזכותו רושם לפיד את השארתם של החרדים באופוזיציה, טיפול בסוגיית השוויון בנטל, צמצום משמעותי של הממשלה החדשה ואת קבלת תיק החינוך שעליו התנהל קרב של ימים ארוכים. בליכוד נשארו עם תיק החוץ שאותו התחייב נתניהו לשמור מלכתחילה, ויחד איתו נשמרו גם תיק הביטחון שמיועד לשר משה (בוגי) יעלון. בראש ועדת החוץ והביטחון יעמוד יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן עד גמר משפטו, ולאחר מכן יוחלט על שובו למשרד החוץ בהתאם להחלטת בית המשפט.
גם דני דנון ומירי רגב רוצים שדרוג
בראש משרד האוצר יעמוד יאיר לפיד ואת הצלע הנוספת של הציר הכלכלי - ועדת הכספים של הכנסת - תקבל מפלגתו של בנט. בליכוד, לעומת זאת, יישאר שובל ארוך של מאוכזבים. הקרב מתנהל לפי שעה מאחורי הקלעים אך צפוי לעבור לפסים גלויים בשלב חלוקת התיקים.
בין המתמודדים מצד מקורביו של נתניהו ברשימה: לימור לבנת ויובל שטייניץ שנחשבו בכירים בליכוד אך דורגו נמוך יחסית בפריימריז, וכך גם סגנית השר לענייני צעירים גילה גמליאל וח"כ אופיר אקוניס. כל הארבעה רואים עצמם נאמנים ביותר לנתניהו ומצפים לשמירה על מעמדם. חלקם אפילו מצפה לשדרוג משמעותי.
גם השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום, שנחשב לבכיר מאוד בליכוד, מצפה לשדרוג במעמדו, והשרים המכהנים גדעון סער וגלעד ארדן שדורגו במקומות הראשון והשני מצפים לתפקידים בכירים - הבכיר שבהם תיק הפנים, שיסמן מאבק גדול בין ארדן, סער ושלום. שר התחבורה המכהן ישראל כץ יסתפק כנראה בהשארתו במשרד התחבורה.
חברי הספסלים האחוריים של הליכוד, שקודמו משמעותית בפריימריז האחרונים, מצפים לתפקידים בכירים ולרענון השורות במפלגת השלטון. דני דנון, מירי רגב ויריב לוין הם רק חלק מהשמות המצפים לשדרוג. השבוע התבטאה בנושא ח"כ ציפי חוטובלי שדורגה כאישה הראשונה בליכוד: "ביני ובין לבנת מפרידים אלפי קולות". בכיר בליכוד אמר כי "נתניהו לא יכול לשכפל בשום אופן את ממשלתו היוצאת. בפריימריז אמרו מתפקדי המפלגה אמירה ברורה והיא חייבת לבוא לידי ביטוי, אחרת תתחיל פה מלחמה שראש הממשלה לא יוכל לצאת ממנה".
חזית נוספת עשויה להיפתח עם ההצבעה בסיעה לתפקיד יו"ר הכנסת הבא. למרות הבטחות קודמות, התברר השבוע כי נתניהו לא מתכוון לתמוך ביו"ר המכהן ראובן ריבלין ובמקומו יציע את יולי אדלשטיין לתפקיד. בליכוד אמרו כי מדובר בהחלטה מוזרה של נתניהו שעשוי להפוך את ריבלין ליריב מר.