עשור לנפילת סדאם: העוני והשחיתות נשארו
שיעור עוני גבוה, שחיתות, חברות מערביות שפוחדות להיכנס לשוק ושמועות על אוצרות השלטון הקודם ש"נבזזו" ע"י השלטון הנוכחי. רבים קיוו כי הפלתו של "הקצב מבגדד" תביא למציאות טובה יותר בעיראק, אולם מאז חלפו כבר 10 שנים, והמצב במדינה מורכב ביותר - פוליטית, חברתית ובעיקר כלכלית
החודש מלאו 10 שנים למתקפה האמריקאית שהביאה לקצו של משטר האימים של סדאם חוסיין בעיראק. מבחינה פוליטית המצב במדינה מורכב: סונים נגד שיעים, פיגועי טרור תכופים ומתח מתמיד בין הממשלה בבגדד לבין האוטונומיה הכורדית ועוד לא הזכרנו את היחסים עם טהרן והמשבר בסוריה.
סדאם חוסיין ועיראק - כתבות נוספות בנושא:
- מפיל פסל סדאם מתחרט: "כלום לא השתנה"
- למה אזרחים אמריקאים משקיעים בדינר העיראקי?
- הרצח המסתורי באלפים: האב קיבל כסף מסדאם
בתחום הכלכלי המצב לא פחות מורכב. מצד אחד לעיראק יש פוטנציאל כלכלי אדיר שרק קצה קצהו החל להיות מנוצל בעשור האחרון. מנגד, כל תחלואי משטר הבעת' לא נעלמו ואולי אף הוחרפו.
דומה כי אחת הבעיות הקשות ביותר מבחינה כלכלית-חברתית היא שיעור העוני הגבוה. לפי הערכות שונות, אחד מכל ארבעה עיראקים מצוי היום מתחת לקו העוני. לא בכדי בקיץ האחרון יצאו העיראקים לרחובות למחות כנגד עליית המחירים וכנגד הפסקות החשמל הממושכות.
מעבר לעוני, בעיית השחיתות לא רק שלא נעלמה מאז הודחו אנשי סדאם, אלא דומה כי הועצמה. ההערכות הן כי בין השנים 2003 ל-2011 איבד המשק העיראקי סכום אדיר המוערך בכ-250 מיליארד דולר. עיקר חיצי הביקורת מופנים כיום לראש הממשלה השיעי נורי אל-מאלכי הנחשב למקורב לשלטון האייתולות באיראן.
בין השאר נטען כי אל-מאלכי וחבורתו שמו ידם על אוצרות הזהב של סדאם חוסיין ומשפחתו, המוערכות במיליארדי דולרים. יש כאלה הטוענים כי הרודן העיראקי הותיר מאחוריו רכוש, כסף וזהב בשווי של 80 מיליארד דולר ש"נבזזו" על ידי ראשי המדינה הנוכחיים. אותם מקורות טוענים כי חלק מהזהב הוברח לאיראן. סביר כי זהו סוג מסוים של מעשייה (גם אם יש בה שמץ של אמת) שטופחה עבור ניגוח המשטר הנוכחי. אולם היא מבטאת את האיבה והשטנה בין הסונים לבין השיעים במדינה השסועה.
הנפקת שיא
אבל אם מניחים בצד את הפוליטיקה, דומה כי עיראק כבר עתה מאותתת על הפוטנציאל הגדול שלה ועל יכולתה למשוך משקיעים זרים. בחודש שעבר התבצעה ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה של בורסת המניות העיראקית (שהוקמה ב-2004). לא פחות מ-1.3 מיליארד דולר גויסו עבור חברת "אסיסל" - אחת מחברות הסלולר במדינה.
בפועל, זו הייתה ההנפקה הגדולה ביותר בכל המזרח התיכון מאז פרץ המשבר הפיננסי העולמי. מה שמעודד מבחינת עיראק הוא ש-70% מהמשקיעים היו זרים. אסיסל היא אחת משלוש חברות הנייד בעיראק ועתה נראה כי גם שתי המפעילות האחרות ישקלו הנפקה לאור הצלחת המתחרה.
הנפט מבטיח צמיחה בעתיד
אבל עם כל הכבוד לטלפון הנייד, הכוח המניע של המשק העיראקי היה ונשאר הנפט. לא בכדי צופה נגיד הבנק המרכזי של עיראק, עבדאלבסיט תורכי אלסעיד, כי המשק יצמח השנה בקרוב ל-10% בדומה לשנת 2012. תפוקת הנפט של עיראק עלתה באחרונה לרמה היסטורית של למעלה משלוש מיליון חביות ביום ואגב כך רשמה עלייה של 40% בתוך שלוש שנים. החדשות הטובות מבחינת ממשלת עיראק הן כי עתודות המט"ח של המדינה צפויות להסתכם עד סוף השנה הנוכחית ב-110 מיליארד דולר.
אבל גם הרשויות בעיראק מבינות כי עבור מרבית החברות הזרות ישנו חסם פסיכולוגי להשקיע בשוק המקומי. עם זאת, התקווה היא כי ההנפקה המוצלחת האחרונה תעודד עוד משקיעים לשים את כספם על מניות חברות עיראקיות נוכח פוטנציאל הצמיחה המבטיח.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il