שתף קטע נבחר
 

מה קורה לגוף שלנו כשחם - ואיך להתמודד עם זה

קשה לחזות אותה, וכשמרגישים בה זה כמעט מאוחר מדי. מה עובר לנו בגוף בזמן מכת חום ואיך ניתן למנוע מראש את הפגיעה, שהיום הסתיימה במות אחד הרצים במרתון תל-אביב

מרתון ג'ילט תל-אביב, שהיה אמור להיות חגיגה של ספורט מקומי בהשתתפות אלפי משתתפים הפך הבוקר (ו') למקום שמזכיר זירת פיגוע. עשרות רצים טופלו באוהל המיון ורבים אחרים פונו לבית החולים איכילוב. רץ אחד לא שרד את מכת החום והתמוטט ומת.

 

הסכנה החמורה ביותר היא בעת חשיפה ממושכת לשמש, הגורמת למה שמכונה מכת שמש. התופעה מתרחשת כשמנגנון ויסות החום נפגע והגוף לא מצליח לקרר את עצמו על ידי הזעה. מכת שמש מתרחשת כשהטמפרטורה בחוץ עולה על 32 מעלות בצל והלחות גבוהה. מכת חום גורמת לשרשרת אירועים מסוכנים בגוף, שעד מהרה עלולים לגרום לסכנת חיים.

 

איבוד נוזלים

בעת מכת שמש מתרחש תהליך של התייבשות (דהידרציה) בו אנו מאבדים כמויות גבוהות של נוזלים המהווים כ-70 אחוז מגופנו. הגוף מנסה לקרר עצמו ולהתגבר על חום הגוף העולה, אך הצרה היא שתחושת הצמא נוטה להגיע לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.

 

התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש. אצל ספורטאים גורמת ההתייבשות לירידה של כשליש ביכולת הגופנית. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ועילפון.

 

התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר, מביא להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.

 

פגיעה בלתי הפיכה באברים

אבל לא רק המחסור בנוזלים הוא בעייתי. התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד לפגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.

 

בשל איבוד הנוזלים, יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.

 

אם החום מגיע לרמה בה הגוף לא מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעו בכל תא ורקמה בגוף.

 

לא רק חום, גם קרינה

השמש מביאה עימה לא רק חום רב אלא גם קרינה מסוכנת לעור ולעיניים. הקרינה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה, החל בכוויות שמש לקרנית וכלה בסרטן העפעפיים ועכירות העדשה (קטרקט, הגורם לכמחצית ממקרי העיוורון בעולם).

 

קרינת השמש באזורנו מציבה את ישראל במקום השני בעולם בשיעור מקרי סרטן העור (מלנומה ממאירה של העור). מחלה זו היא המשמעותית והקשה ביותר שתוקפת את העור. בסיכון גבוה נמצאים בעלי עור בהיר, נקודות חן מרובות, ואלה שבמשפחתם נרשמה היסטוריה של המחלה. בשנים האחרונות נרשמה עליה של 20% במספר החולים בסרטן העור בישראל. בשנת 2005 אובחנו בישראל 1,200 חולים חדשים בסרטן העור וב-2004 נרשמו 1,100 חולים, לעומת דיווחים שנעו בין 900 ל-1,000 חולים בכל אחת מהשנים הקודמות.

 

הקרינה העל-סגולית של השמש דרושה להפעלת ייצור ויטמין D בגוף. ויטמין זה מסייע לבניית עצמות, מונע מחלות כמו אוסטאופורוזיס (בריחת סידן), רככת (ריטקס) ורככת העצמות (אוסטאומלציה). עם זאת, אותה קרינה גורמת לשבירת מקטעי החומר התורשתי DNA, ולשיבוש בקרת צמיחת תאי העור. התוצאה: גידול פראי של התאים וצמיחת גידולים סרטניים ממאירים.

 

איך להיזהר מפגעי השמש?

  • שתו הרבה: הקפידו על שתיה של 8 כוסות נוזלים לפחות ביום. אם אתם מבצעים פעילות גופנית, הקפידו על כמות גדולה עוד יותר ושתו לפחות 12 כוסות נוזלים ביממה (2 כוסות לפני האימון ו-2 כוסות לאחריו, בנוסף ל-8 כוסות הנוזלים ביממה).

 

  • קבוצות בסיכון: חולים כרוניים, מי שסובל מבעיות נשימה וקשישים צריכים להימנע מפעילות מאומצת ולהשתדל עד כמה שאפשר להישאר בבית מקורר.

 

  • כיסוי: לאלה החשופים לשמש, הקפידו על כיסוי ראש כל העת ועל כיסוי חלקי הגוף הרגישים: הגב, החזה, הבטן והכתפיים. אם אתם מתרחצים בים או בבריכה, מרחו קרם הגנה על האיזורים החשופים. ובכל מקרה, אל תחשפו עצמכם לשמש בשעות החמות (10 - 17).

 

  • שימו לב לנמשים: ארבעה סימנים מחשידים המכונים "ארבעת הגימלים" הם אות אזהרה לכך שנקודת החן עלולה להיות סרטנית. אם מצאתם שיני בגיאומטריה (חוסר סימטריה בשומה), גבול לא ברור (מפרצים, זיגזגים, הפסקות), גוון (צבע לא אחיד, מספר גוונים כגון חום, שחור, ורוד או כחול) וגודל (קוטר מעל 5 מילימטרים) פנו מיד לרופא לבדיקה.

 

  • כסו את העיניים: בחרו משקפי שמש בעלי מסנני קרינת UVA ו- UVB.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצים מפונים לאחר מכות חום מהם סבלו
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים