ח"כ לשעבר מרינה סולודקין נפטרה בלטביה
ד"ר מרינה סולודקין, שכיהנה יותר מ-16 שנה בכנסת, נמצאה ללא רוח חיים במלון בריגה בלטביה. היא הגיעה לשם לכנס נגד פאשיזם. בסטטוס האחרון שפרסמה ביום שישי התריעה: "בתקופה האחרונה הנאו-נאציזם מרים את ראשו המכוער במזרח אירופה. חייבים להיות ערניים"
ד"ר מרינה סולודקין (60), שכיהנה כחברת כנסת במשך יותר מ-16 שנים, הלכה אתמול (שבת) לעולמה במלון בריגה שבלטביה, לשם הגיעה במסגרת כנס נגד פאשיזם. היא הותירה אחריה בעל ושני ילדים. בין התפקידים הרבים שבהם שימשה: סגנית שר הקליטה ויו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה.
סולודקין הייתה אמורה להגיע לאולפן טלוויזיה, וכמה שעות לאחר שלא הגיעה, חיפשו אותה בחדרה במלון - ושם אותרה על הרצפה ללא רוח חיים. סיבת המוות עדיין לא ברורה וייתכן שלקתה באירוע מוחי. ממשרד החוץ נמסר כי משטרת ריגה זיהתה את הגופה והזיהוי נמסר לקונסולית ישראל. המידע נמסר למשפחה על ידי המחלקה לישראלים בחו"ל במשרד החוץ, שמסייעת למשפחה בסידורי הבאת הארון לישראל.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע צער עמוק על פטירתה: "מרינה סולודקין הייתה נציגת ציבור ערכית שאוזנה הייתה תמיד קשבת לבעיות של אזרחי ישראל. בדרכה הצנועה והישרה היא דאגה לרווחת האזרחים ובמיוחד לטפל בבעיותיהם של העולים החדשים. הייתה בה אכפתיות, יסודיות ואנושיות. חיבבתי והערכתי אותה עד מאוד והיא תחסר לכולנו".
ביום שישי כתבה בדף הפייסבוק שלה את הסטטוס האחרון: "בעוד כמה שעות אמריא ללטביה על מנת להשתתף בכנס בהזמנת הוועדה הלטבית נגד פאשיזם. ב-16 במרס יעבור בלטביה מצעד של לטבים ששירתו ב'וואפן SS' בזמן הכיבוש במלחמת העולם השנייה. אני אשתתף בדיון בשולחן עגול עם האיחוד האירופי וארגונים בינלאומיים כגון 'עולם ללא נאציזם', חברי פרלמנט ואנשי ציבור ממדינות שונות. בתקופה האחרונה הנאו-נאציזם מרים את ראשו המכוער במזרח אירופה, במדינות פוסט-סובייטיות. חייבים להיות ערניים".
קידמה חוקים חברתיים
סולודקין נולדה במוסקבה ב-1952. היא בעלת דוקטורט בתולדות הכלכלה והחברה מאוניברסיטת מוסקבה. היא עלתה לישראל בשנת 1991. עד לכניסתה לחיים הפוליטיים עבדה באוניברסיטה העברית במכון מיירוק ללימודי רוסיה וחבר העמים. ב-1996 יצא לאור ספרה "אי נוחות ציוויליזציונית - יהודי ברית המועצות במדינת ישראל". היא כיהנה כחברת כנסת ברציפות מיוני 1996 ועד ינואר 2013. ב-1999 כיהנה כסגנית שר הקליטה בממשלתו של אהוד ברק. היא חזרה לתפקיד גם בשלהי הממשלה השנייה שבראשה עמד אריאל שרון.
סולדקין נבחרה תחילה לכנסת ברשימת ישראל בעלייה ולאחר האיחוד עם הליכוד המשיכה בכהונה במשכן המחוקקים. כשהוקמה קדימה עברה למפלגה שהקים אריאל שרון. בכנסת ה-17 וה-18 כיהנה כחברת כנסת מטעם קדימה.
בכנסת הקודמת היא כיהנה גם כחברת ועדת הביקורת וחברה בוועדה נגד סחר בנשים. היא נחשבה לפרלמנטרית חרוצה ועסקה בעיקר בקידום חוקים חברתיים. היא הייתה שותפה בין היתר לחקיקת חוק ניצולי שואה - פטור ממיסוי על כספי פיצויים שהתקבלו מגרמניה. מתן אזרחות מלאה לחיילים שאינם אזרחי המדינה לאחר ששירתו יותר מחצי שירות בצבא. חוק אימהות חד-הוריות - המעניק זכות ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה מבלי לאבד את הזכות לקצבה, וחוק עבודה בישיבה - הזכות לעבוד בישיבה.
יותר מ-150 הצעות חוק בכנסת ה-18
כך סיכמה בדף הפייסבוק שלה את כהונתה בכנסת ה-18: "הגשתי יותר מ-150 הצעות חוק, מתוכן חמש עברו בשלוש קריאות וארבע נוספות נמצאות בשלבי חקיקה מתקדמים. ב-2012 הגשתי עתירה לבג"ץ בנושא אפליה בסיוע בשכר דירה והיעדר השקעה בדיור ציבורי חדש מכספים שיועדו לכך. יחד עם מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס פתחנו בבדיקת נושא של הוצאה בלתי מוצדקת של ילדים מהבית על ידי רשויות הרווחה. הקמתי בקדנציה הנוכחית שלוש שדולות: למאבק בהוצאת ילדים מהבית, רפורמה במערכת החוק והסדר וכינון יום זיכרון לחסידי אומות העולם. במסגרת עבודתי היומיומית, קיבלתי והשבתי לכמעט עשרת אלפים מכתבים ואינספור שיחות טלפון מאזרחים במצוקה. מקווה לקבל מכם את המנדט לארבע שנים נוספות שבהן אוכל להמשיך לשרת ולהילחם למען הציבור" (לקריאת הדו"ח המלא על פעילותה).
לקראת הבחירות לכנסת ה-19 הוצבה במקום התשיעי והלא-ריאלי ברשימת קדימה לכנסת. בדיון בוועדת הכנסת שדנה בפילוג קדימה, התייצבה סולודקין ודיברה נחרצות נגד המהלך. בדצמבר 2012, חודש לפני הבחירות, הודיעה על פרישתה מהחיים הפוליטיים. "המיקום ברשימה הוא יריקה בפנים של האינטגרציה", אמרה אז ל-ynet. "לא היה נעים לשמוע את המיקום הזה, אבל יכול להיות שזה יוביל למשהו טוב שבבחירות הבאות נקים מפלגה משלנו".
מופז: הייתה אישה ישרת דרך
יחסיה עם ציפי לבני, שהיו בעבר קרובים מאוד, התקררו מאוד לאחר הפריימריז שבהם הפסידה לבני לשאול מופז. סולודקין כתבה בעבר בדף הפייסבוק שלה: "אני בכלל חושבת שציפי לא הייתה צריכה להיות בכנסת ה-19 ולקבל את דין הבוחר בפריימריז שהתקיימו לראשות קדימה, שם להזכירכם הפסידה בהפרש של כמעט עשרת אלפים קולות. לצערי לקח לנו זמן בקדימה להבין שמי שלא מסוגל להיות מספר 2, לא ראוי להיות מספר 1. וזה נוגע גם ללבני וגם למופז".
לבני פרסמה סטטוס בפייסבוק ובו נפרדה: "עצוב. מרינה ציונית אמיתית, עולה ותיקה שמעולם לא שכחה את קשיי היום-יום של העולים, הייתה כתובת ואוזן קשבת לכל אדם, לא היססה להביע את עמדותיה בכל עניין. יהי זכרה ברוך". יו"ר קדימה שאול מופז כתב: "הייתה לי הזכות להכיר ולעבוד לצד מרינה סולודקין. הכרתי אישה ישרת דרך, שהקדישה את חייה לעשייה למען הכלל, למען שוויון הזדמנויות וצדק חברתי. מרינה אהבה את מדינת ישראל ופעלה ככל יכולתה להפוך את הארץ הנפלאה הזו למקום טוב יותר, הוגן יותר וצודק יותר. יהי זכרה ברוך".
יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הביעה צער עמוק: "מרינה הייתה אדם מבריק, עם השכלה כלכלית נרחבת, דעתנית, אמיצה וחרוצה. היינו חברות, ולא פעם התייעצתי אתה בעניינים פוליטיים וכלכליים. העצות שלה היו החלטיות ומדויקות. היה לה בראש מחשבון שידע לעבד את כל הפרמטרים להחלטה נכונה: מוסרי, פוליטי, פרגמטי. הובלנו יחד את המאבק בתוכנית ויסקונסין, וחוקקנו יחד חוקים. טיפוס יוצא דופן עם לשון חריפה. היא תיעבה פוליטיקאים מושחתים ומניפולטורים וכינתה אותם בבוז 'שולרים' ע"ש שושלת רוסית של אנשי עסקים מפוקפקים. היא עזרה באופן אישי לאלפי אנשים והייתה פרטנרית נפלאה. קבענו להיפגש בשבוע הבא, ועכשיו בא המוות הלא-צפוי שלה, ואני מאוד עצובה. הציבור בישראל הפסיד פרלמנטרית נהדרת שדלתה פתוחה ואוזנה קשובה לכל מצוקה וסבל. יהי זכרה ברוך".