פצצות נתרן: הסיכונים שבמנות האוכל המוכן
מעדיפים לחסוך זמן ולאכול מרק מהיר מאבקה או פירה משקית? כדאי שתחשבו שוב. מבדיקת משרד הבריאות עולה כי מוצרי האוכל המוכן מכילים כמויות נתרן - כלומר מלח - שעלולות לסכן חיים
מחסור בזמן ובסבלנות והמרוץ נגד השעון מביאים אותנו לא פעם לבחור במוצרי מזון מוכנים. אולם מבדיקת משרד הבריאות עולה שלקיצורי הדרך הקולינריים יש מחיר בריאותי. רוב המוצרים שנבדקו הכילו כמויות גדולות מהרצוי של נתרן - כלומר מלח - המהוות סכנה של ממש.
קיים קשר הדוק בין צריכה עודפת של מלח למחלות שונות, בראשן יתר לחץ דם. בישראל ממליצים לא לחרוג מצריכה של כ-1,500 מ"ג נתרן ליממה, וגבול הצריכה המרבית הוא כ-2,400 מ"ג - כמות שוות ערך לכפית מלח אחת בלבד. משרד הבריאות השיק לאחרונה תוכנית לאומית להפחתת צריכת המלח ועל רקע זה בדק את הערכים התזונתיים של מוצרי הבישול המהיר, אותם תבשילים המוכנים לאכילה דקות ספורות לאחר הוספת מים רותחים, שלרוב מאופיינים בריבוי תבלינים. צוות המשרד ערך השוואה בין הערכים התזונתיים של מוצרים שונים, ביניהם אורז, איט־ ריות ופירה, כפי שהם מופיעים על אריזת המוצר, והתוצאות לא מעודדות.
"מוצרים אלו מכילים לרוב רמות גבוהות יחסית של נתרן," נכתב בדו"ח, "וזאת בהשוואה למוצר הביתי המקביל שניתן לתבל ולהמליח על פי ההרגלים." דוגמה לכך הייתה בבדיקת תבשילי האורז והמג'דרה שהכילו כמות גבוהה של מלח בהשוואה לאורז ביתי רגיל. "בבישול הביתי," קובע המשרד, "ניתן לשלוט על כמות המלח ולהוסיף עדשים, ירקות, קטניות אחרות ומרכיבים נוספים כיד הדמיון אשר יתרמו לעושר התזונתי של המוצר."
לגבי תבשילי האטריות נמצא שתכולת הנתרן בהם מגיעה ל-412 מ"ג, וזאת לעומת פסטה פשוטה שאנו מבשלים המכילה רק 1 מ"ג נתרן. גם תבשילי הפירה, המוכנים על בסיס אבקת תפוחי אדמה, לא יוצאים בזול ומכילים לא פחות מ-733 מ"ג נתרן, בניגוד לפירה ביתי המכיל חצי מהכמות 376 – מ"ג.
גם אוכל שמוכן במסעדות לא בהכרח בריא יותר. במחקר שנערך לאחרונה במסעדות יוקרה באנגליה נמצא שמרבית המסעדות מגישות מנות שמכילות את הכמות המרבית של מלח ביממה. "תעשיית המזון והמסעדנים ייאלצו להציג אלטרנטיבות בריאות," הזדעזע פרופ' יהונתן שרעבי, ראש מנהל המכון ללחץ דם במרכז הרפואי שיבא ויו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם, שלא שיער שבמזון גורמה מוגש מלח בכמויות מזיקות. "הציבור יצביע בלשונו."