שתף קטע נבחר

אוטובוסים בשבת? גם לא בממשלה החדשה

שיוויון בנטל, דיור ציבורי ואפילו שדרוג מתקני ביוב זכו להתייחסות בהסכם הקואליציוני שנחתם. הפעלת תחבורה ציבורית בסופי שבוע, מהנושאים שעוררו עניין ציבורי רב לפני הבחירות, אינה מוזכרת כלל

סטטוס-קוו בלי שינוי: גם הממשלה החדשה לא תפעיל תחבורה ציבורית בשבת. ההסכמים הקואליציונייים שנחתמו בסוף השבוע כוללים התייחסות לשורה ארוכה של בעיות חברתיות וכלכליות, מדיור ציבורי ועד שדרוג מתקני ביוב. אולם, נושא אחד שדווקא עורר עניין ציבורי רב לפני הבחירות ואחריהן, כלל אינו נזכר בהסכמים - הפעלת תחבורה ציבורית בשבת.

 

לפני ואחרי הבחירות - תחבורה ציבורית בשבת:

 

למעשה, סעיפים שונים בהסכמים שחתמו השותפות בקואליציה החדשה מבטיחים כי הסטטוס-קוו בעניין התחבורה הציבורית לא ישתנה גם בימיה של ממשלת נתניהו השלישית. זאת, למרות ששלוש מארבע השותפות הכריזו על תמיכה בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת, או לכל הפחות הביעו נכונות לבחון שינויים בסטטוס-קוו ההיסטורי, שנהוג מאז ימי ממשלת בן-גוריון.

 

תחבורה ציבורית בשבת? לא בקרוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תחבורה ציבורית בשבת? לא בקרוב(צילום: מוטי קמחי)
 

 

אמרו שיתפשרו, אבל ויתרו

הסעיפים שצפויים לסכל שינויים בסטטוס-קוו, מופיעים בהסכם שחתמו הליכוד ביתנו והבית היהודי. "הממשלה תשמור על צביונה היהודי של המדינה", קובע ההסכם, ומבהיר כי "שינויי חקיקה בנושאי דת יהיו בהסכמת כל מרכיבי הקואליציה". באשר ליוזמות של חברי כנסת בקואליציה, מבהיר ההסכם כי "לא יקדם חבר קואליציה הצעת חוק פרטית לדיון ולהצבעה בלא אישור מטעם הנהלת הקואליציה".

 

ראוי להזכיר כי לפני הבחירות אמרו בבית היהודי כי יתמכו בפשרה בעניין, בדומה לפשרה המוצעת באמנת "מידן-גביזון". לפי האמנה, בתמורה להפעלת תחבורה ציבורית בשבת במתכונת מצומצמת, יוסכם על סגירת בתי מסחר. עם זאת, חלק מחברי המפלגה הביעו לאורך השנים התנגדות לשינוי הסטטוס-קוו בעניין תחבורה ציבורית, למשל אורי אורבך שבעבר אמר אמנם כי "הסטטוס קוו לא קדוש", אך הבהיר כי "מבחינת הציבוריות, יש משמעות חמורה לתחבורה ציבורית בשבת". 

 

בהסכמים שנחתמו בין הליכוד ביתנו, יש עתיד והתנועה, אין כל אזכור לענייני סטטוס-קוו והפעלת תחבורה ציבורית בשבת. התייחסות יחידה - ועקיפה - לתחבורה ציבורית מופיעה בהסכם שנחתם עם יש עתיד, ולפיו "הממשלה תטפל בסוגיית הדרת הנשים ותבחן שימוש בכלים משפטיים למניעתה במרחב הציבורי". סעיף זה מתייחס בעקיפין לקווי מהדרין, שבהם מונהגת הפרדה "וולונטרית" בין גברים ונשים.

 

יש לציין כי ביש עתיד ובתנועה תמכו בשינוי הסטטוס-קוו. "זו אינה שאלה דתית אלא שאלה חברתית", הבהירו ביש עתיד, "המצב בו סבא עני אינו יכול לבקר את נכדיו בשבת כי אין ברשותו רכב, הוא בלתי נסבל". בתנועה אמרו כי "תחבורה ציבורית בשבת תוסדר כחלק מאמנה חברתית כוללת שתתקיים בין החילוניים לדתיים, שבה יכובדו צרכיהם של החילוניים ותכובד רגישותם של הדתיים".

 

בליכוד ביתנו הביעו לפני הבחירות עמדה מעורפלת למדי. מחד אמרו שם כי הם מאמינים בשמירת הסטטוס-קוו - כפי שאמרו נציגיהם לאורך כל ימי ממשלת נתניהו השנייה. מאידך, הצהירו כי יסכימו לבחון את הרחבת שירותי התחבורה הציבורית לאיזורים חילוניים "מובהקים". על-פי ההסכמים הקואליציוניים, נראה כי נשמר רק החלק הראשון בעמדת הליכוד ביתנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינויי חקיקה בנושאי דת - רק בהסכמה
צילום: אייל יסקי - וייס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים