שתף קטע נבחר

הפועל באר שבע מציגה: כל הדרך להתרסקות

למרות התקציב הגדול, המאמן בעל הרקורד המרשים והצהרת הכוונות, הקבוצה מהדרום שוב כשלה ומרגישה את איום הירידה. מה השתבש? אילו טעויות ביצע אלישע לוי? מה תרמו הזרים ומהן התוכניות לעתיד? תמונת המצב העגומה בנגב

רק לפני חודש וחצי היתה הפועל באר שבע חזק בתמונת הפליאוף העליון. רבים גם הימרו עליה שתצליח לזכות בכרטיס השישי והאחרון לפליאוף, מכיוון שבניגוד ליריבותיה - מ.ס אשדוד, בית"ר ירושלים והפועל רמה"ש, היו לה את כל האמצעים: מאמן מוביל ומנוסה שכבר זכה באליפויות, קהל תומך ותקציב מהגבוהים בליגה. אבל הסוף ידוע: צניחה חופשית בדרך למקום בפליאוף התחתון ועוד עונה מאכזבת.

 

צפו בתקצירים ב-ynet ספורט:

 

ואם בבאר שבע עוד כיוונו גבוה והיו משוכנעים שהשנה הם לא יצטרכו להיאבק על החיים שלהם בתחתית אחרי הסיוט מהעונה שעברה, אז ההפסד המביך אתמול בבית לבני סכנין, שהיה החמישי ברציפות של המועדון, הכניס אותם חזק למאבקי ההישארות, למרות שהקבוצה של אלישע לוי פתחה את הפליאוף העליון במרחק 5 נקודות מהקו האדום.  

 

כעת רחוקה באר שבע רק שלוש נקודות מהמקום בו יורדים ליגה, והפער יכול להצטמק לשתי נקודות בלבד אם הפועל ר"ג תנצח הערב בטדי את בית"ר ירושלים. צריך לקחת גם בחשבון שב"ש נמצאת במומנטום שלילי, לעומת שאר קבוצות התחתית כמו עכו, הפועל חיפה וסכנין, שצוברות נקודות במחזורים האחרונים.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בכלל, נראה שבאר שבע הפכה לבשר התותחים של הליגה במחזורים האחרונים, וכל קבוצה שזקוקה לנקודות עושה זאת נגדה. למשל בני יהודה, שהיתה זקוקה לניצחון כדי להבטיח את הכרטיס לפליאוף העליון, רמת השרון שניצחה בווסרמיל בדרך לפליאוף העליון, ובני סכנין, שהשיגה ניצחון נגד ב"ש בהופעת הבכורה של מרקו בלבול על הקווים בליגה.  

 

לאוהדי באר שבע נמאס להיכשל (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
לאוהדי באר שבע נמאס להיכשל(צילום: ישראל יוסף)

 

הסיבות לכישלון

אז מה בעצם השתבש השנה? כשמנסים לענות על השאלה צריך לחזור אחורה בזמן. מאז ששיטת הפליאוף העליון נכנסה לכדורגל הישראלי לפני 4 עונות, באר שבע לא הצליחה אף פעם להשיג את הכרטיס לשם ולהתמודד בצמרת, למרות שבכל המקרים היא העמידה את אחד מ-5 התקציבים הגבוהים בליגה.

 

בעבר נטען שבאר שבע היא בית קברות למאמנים, ועיקר הכישלון נובע מהיחס של הקהל וחוסר הסבלנות כלפי המאמנים, מה שגם גרם לעזיבתם של גיא עזורי וניר קלינגר באמצע העונה.

 

השחקנים נותרו עם הראש באדמה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
השחקנים נותרו עם הראש באדמה(צילום: ראובן שוורץ)

 

אבל, השנה זה ממש לא הסיפור. אלישע לוי, שהגיע אחרי עונות רוויות בתארים במכבי חיפה, זכה לתמיכה מלאה מהקהל ומאלונה ברקת, הביא את

כל הצוות שלו ממכבי חיפה שכלל את גיורא אנטמן וגיורגי דרסיליה, וקיבל למעשה כל מה שרצה מאלונה ברקת.

 

"כמעט כל שחקן שאלישע רצה להביא בקיץ - הגיע", אמר גורם במועדון והוסיף: "בניגוד למאמנים קודמים שהיו כאן, לאלישע היה מנדט מלא בבניית הסגל בתחילת העונה, ואלונה מילאה כל בקשה שהיתה לו מבלי לשאול שאלות. הכישלון הוא על הראש שלו". גם כשמדברים עם אנשים נוספים בב"ש, התמונה שעולה היא שהכישלון הכי גדול הוא בבחירת השחקנים.

 

בב"ש טוענים שהוא טעה בבחירת השחקנים. אלישע לוי (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
בב"ש טוענים שהוא טעה בבחירת השחקנים. אלישע לוי(צילום: ראובן שוורץ)

 

"במקום להביא שחקנים עם קבלות, כמו אסי בלדוט וקובי מוסא, שהגיעו בסכומים מגוחכים לרמת השרון וסחבו אותה לפליאוף העליון, לבאר

שבע הגיעו שחקנים מבוגרים שלא כל כך הצליחו בקבוצות הקודמות שלהם כמו קלמי סבן, ואבירם ברוכיאן", טוען גורם במועדון.

 

אגב, בבאר שבע טוענים כי הטעות הכי גדולה של אלישע היתה שצירף ברגע האחרון את ברוכיאן, ובכך למעשה הפך את הקבוצה לתלויה בו."כשאתה מביא שחקן כמו ברוכיאן אתה חייב לתת לו את המושכות, ואלישע באמת עשה זאת, אבל מסתבר שאבירם ממש לא יכול לסחוב על הגב קבוצה כמו באר שבע".

 

אבירם ברוכיאן. "לא מסוגל לסחוב את הקבוצה" (צילום: זהר שחר) (צילום: זהר שחר)
אבירם ברוכיאן. "לא מסוגל לסחוב את הקבוצה"(צילום: זהר שחר)

 

בעיה נוספת היא הכישלון בזרים. למעט בויאן מרקוביץ', שעוד איכשהו מצדיק את הסכומים ששולמו עליו, שאר הזרים שהגיעו לנגב - פטריק אוסיאקו, אוסטין אג'ידה וניקולאס פלצ'וק, לא סיפקו את הסחורה השנה. זאת, למרות שהשניים האחרונים דווקא הגיעו מקבוצות אחרות בליגת העל, כך שלכאורה הם היו אמורים להתאקלם ביותר קלות.

 

לגבי הזרים הדעות חלוקות. מצד אחד גורמים במועדון מאמינים שההחלטה להביאם היתה נכונה וטוענים: "פלצ'וק ואג'ידה הם שחקנים טובים שהוכיחו את עצמם בעונות הקודמות בישראל, והיה נכון להביא אותם. עדיף להביא שחקנים שאתה יודע מה הם שווים ולא זרים חדשים שיקח להם זמן להתאקלם. עצם זה שפלצ'וק ואג'ידה לא הצליחו לשחזר את היכולת הטובה שלהם במדים של ב"ש זה חוסר מזל, וקשה להאשים בזה את אלישע, כי אם הם היו משחקים כמו שהם יודעים, ב"ש היתה במקום הרבה יותר טוב".

 

"הזרים לא סיפקו את הסחורה". אוסטין אג'ידה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
"הזרים לא סיפקו את הסחורה". אוסטין אג'ידה(צילום: ראובן שוורץ)

 

מנגד, יש הטוענים שזרים כאלו בכלל לא היו צריכים לדרוך בנגב. "תקציב של 30 מיליון שקל נותן לך את הפריבילגיה להביא שחקנים שיכולים לתת ערך מוסף", טוען גורם במועדון. "פלצ'וק ואג'ידה אמנם הראו יכולות לא רעות, אבל היה אפשר למצוא משהו הרבה יותר טוב מהם. בייחוד כשאין מגבלה כספית. להביא זרים כמוהם זה בעצם להתפשר על בינוניות וזה מאוד סמלי, כי הם מסמלים את הבינוניות של ב"ש השנה".

 

אך מעבר לכל הבעיות המקצועיות, כנראה שהבעיה הכי גדולה של באר שבע היא לא מקצועית, אלא בעיה בתפישה. כמו המאמנים הקודמים שהגיעו לנגב, אלישע ביצע מהפכה גדולה בסגל בקיץ, ובנה את הקבוצה "לרוחב". הוא אמנם הביא הרבה מאוד שחקנים, אבל לא הביא כוכב אחד או שניים שיתנו את הערך המוסף.

 

שוב לא קיבלה תמורה להשקעה. אלונה ברקת (ראובן שוורץ) (ראובן שוורץ)
שוב לא קיבלה תמורה להשקעה. אלונה ברקת(ראובן שוורץ)

 

בשל כך, התחלופה הגבוהה בשחקנים הקשתה מאוד על הקבוצה לשמור על יציבות. "אי אפשר כל שנה להחליף קבוצה שלמה. זה מתכון לכישלון", טענו בעיר. "כל המאמנים הקודמים של הפועל באר שבע, שרצו להמציא מחדש את המועדון וחשבו שאם יביאו 15 שחקנים חדשים הם יצליחו לעשות כאן משהו - טעו. במקום ללמוד מהטעות, אלישע חזר עליה".

 

מה שמקשה על המאמנים בבאר שבע לשמור על יציבות הסגל, היא העובדה שלמועדון אין מספיק שחקני בית, ולמעט אופיר דוידזאדה, סיראז' נאסר ולוטם זינו אין להם צעירים מקומיים שיכולים להוות בסיס איתן לסגל, כך שכל שנה הם צריכים להביא שחקנים מבחוץ.

 

הפציעה שלו פגעה בתוצאות. תומר סוויסה (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
הפציעה שלו פגעה בתוצאות. תומר סוויסה(צילום: ישראל יוסף)

 

בצוות המקצועי של באר שבע הודפים את כל הטענות ומצביעים על שתי בעיות עיקריות שגרמו למה שקרה העונה. הראשונה היא הפציעה של תומר סוויסה בשרירי הבטן, שהוציאה לחלוטין מפוקוס את השחקן שסחב את הקבוצה בתחילת העונה.

 

"אנשים שוכחים, אבל כשתומר היה בכושר שיא וכבש 8 שערים בסיבוב הראשון, היינו חזק מאוד בצמרת והיה לנו סיכוי מצויין להתברג בפליאוף העליון", טוענים במועדון. "בסיבוב השני תומר כבר היה פצוע ונכנס לבצורת שערים, וזה השפיע על כל הקבוצה באופן דרמטי, כי חוץ ממנו אין לנו סקוררים משמעותיים.

 

הקהל התומך לא עזר (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
הקהל התומך לא עזר(צילום: ישראל יוסף)

 

"זה עניין של חוסר מזל, כי אם הוא לא היה נפצע וממשיך באותה היכולת, היינו מגיעים לפליאוף העליון ואף אחד לא היה מגדיר את העונה הזאת ככישלון. הקבוצה

נבנתה בתחילת העונה כך שלצידו של תומר יהיו את עידו אקסברד, דובב גבאי וניקולאס פלצ'וק, שיוכלו לספק שערים, אבל בפועל הם לא היו מספיק טובים".

 

דבר נוסף עליו מצביעים בב"ש היא בעיית ההחמצות. "אמנם זה נשמע כמו תירוצים, אבל אם עוברים משחק משחק, רואים שבכל משחק אנחנו מגיעים ל-3-4 מצבים של מאה אחוז ופשוט מחמיצים בשלומיאליות. זה ריטואל שחזר על עצמו כמעט בכל המשחקים השנה. ואז, במקום להבקיע, גם ספגנו שער מקרי בצד השני. אם היינו מצליחים לשים את השער הכל כך חשוב ולהשיג עוד 2-3 נצחונות שהגיעו לנו - היינו בפליאוף העליון".

 

בכל מקרה, העתיד של באר שבע נמצא בסימן שאלה גדול מאוד, ועדיין לא ברור אם אלישע ימשיך ובאילו תנאים. אבל, בינתיים לבאר שבע יש בכלל מטרה אחת, והיא להישאר בליגה. פתאום, לאור כל הצרות, גם זאת לא נראית משימה פשוטה בכלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל יוסף
אלישע לוי וגיורא אנטמן
צילום: ישראל יוסף
מומלצים