שתף קטע נבחר

 

לוקה בנפשו גויס לעמוד ענן: "לא הצהיר על בעיה"

מחדל צבאי: כ', בשנות ה-20 לחייו, גויס למילואים במבצע בעזה, אף שמשפחתו הפצירה במפקדיו לא לעשות כן עקב מצבו הנפשי. הוא התאמן בירי כחלק מההכנות למבצע קרקעי. צה"ל: "לא התקבלו מסמכים רפואיים רשמיים המעידים על מחלתו"

צעיר הלוקה בנפשו גויס בצו 8 למבצע עמוד ענן ואף ירה בנשקו האישי: בצה"ל מבררים בימים אלה מהו מצבו הנפשי של כ', אזרח בשנות ה-20 לחייו, שגויס בתחילת המבצע למילואים, למרות הפצרותיהם של בני משפחתו שלא לעשות כן עקב נכותו הנפשית ומחלת הסכיזופרניה שבה לקה.  

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

שני חיילים נפצעו בצאלים בהתפוצצות קנה מקלע

מתנחלים גנבו 'אוהל דחליל' של צה"ל: "סכין בגב"

 

עם זימונו למילואים פנתה המשפחה לגורמי הצבא בבקשה לפטור אותו מכך, כדי למנוע סיכונים. בצבא טוענים מנגד כי קרובי המשפחה וגם החייל עצמו לא הציגו מסמכים המוכיחים כי הוא לוקה בנפשו, ולכן לא שוחרר. הצעיר, ששירת כלוחם חי"ר באחת מהחטיבות הסדירות, חתם על נשק ואף ביצע כמה מקצי ירי במטווחים בבסיס אימונים בדרום, כחלק מההכנות למבצע קרקעי.

 

עורך דין מטעם המשפחה, אלי סבן, פנה כחודש לאחר המבצע ברצועה ללשכת הרמטכ"ל ודרש הבהרות בנושא. שם הוחלט להקפיא זמנית למשך כחצי שנה כל זימון שלו לשירות מילואים, עד לתום הבירור בעניינו. 

 

חיילים במבצע עמוד ענן (ארכיון) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים במבצע עמוד ענן (ארכיון)(צילום: רויטרס)
 

סבן טוען כי מדובר במחדל של שלטונות הצבא. במסמכי הביטוח הלאומי שהציג נכתב בפירוש כי לאורך כל שנת 2012 קיבל כ' קצבת נכות חודשית בסך 5,458 שקלים: "אישור הזכאות מלמד על 100% דרגת אי כושר לצד 50% נכות רפואית", הסביר, וזאת לפי הקביעה הבאה: "נראה מבוגר לגילו, הופעה מוזנחת, משתף פעולה באופן חלקי, עונה לשאלות בקול חרישי ובולע מילים, מגלה גישה פרנואידית, שיפוט לקוי ואין תובנה למצבו. מדובר באדם הנמצא במצב פסיכוטי ממושך המתאים לאבחנת סכיזופרניה".

 

סבן טען עוד: "מפקדיו סירבו לשחררו משירות מילואים למרות מצבו הרפואי בטענה שמדובר במלחמה וכולם מגויסים במלחמה, כולל הנכים". לדבריו, "פניות אביו ואשתו לצבא עלו בתוהו. אך אדם הסובל ממצב נפשי קשה ונושא עמו נשק עלול לגרום נזק כבד לעצמו ולשאר חיילי המילואים בסביבתו".

 

התגובות

בביטוח הלאומי טוענים כי החוק אוסר עליהם להעביר מידע מסוג זה לרשויות הצבא.

 

מדובר צה"ל נמסר: "מטעמי צנעת הפרט לא נוכל לפרט בעניינו של איש המילואים. עם זאת, מבדיקה מעמיקה של המקרה עולה כי לא התקבלו בצה"ל מסמכים רפואיים רשמיים המעידים על מחלתו, ועל כן לא הייתה מניעה לזמנו לשירות מילואים. 

 

"משנודע למפקדיו ולגורמי הרפואה בצה"ל על מצבו הרפואי, הוקפאה האפשרות לזמנו למילואים לתקופה של חצי שנה, לקראתה הוא נדרש להציג מסמכים רפואיים מתאימים. ככלל משרד הבריאות מעביר לצה"ל אחת לחודש רשימה של חולים שאושפזו במסגרת בריאות הנפש. כאשר יש התאמה בין מטופל שנמצא ברשימה ובין רשימת משרתי המילואים - מוקפא מיידית זימונם לשירות מילואים פעיל ומתקיים הליך הערכה של כשירותו לשירות. לפיכך במקרים שבהם אדם טופל באופן פרטני והרופא המטפל לא דיווח לרשויות הרלוונטיות - אין באפשרות הצבא להכיר את המקרה".

 

גורמים צבאיים הוסיפו: "בשנת 2010 זומן החייל פעמיים לשירות מילואים. בפרוץ מבצע עמוד ענן הוא גויס למילואים, וגם בזימון זה לא הצהיר על בעיה רפואית כלשהי. לכן לא הופנה החייל לרופא ולקב"ן היחידה, שנכחו במרפאת היחידה לאורך כל המבצע ונתנו מענה לכלל הפונים. בהמשך לפנייה זומן החייל לבירור רפואי שהתקיים ב-12 במרס. החלטות בקשר להמשך שירותו יתקבלו בהתאם לתוצאות הפגישה. המכתב ששלחה המשפחה התקבל בלשכת הרמטכ"ל ונענה במישרין לפונה.

 

"על פי חוק 'כלי ירייה', במקרים שהוגדרו בחוק כי קיים בהם חשש לסכנת חיים, חובה על המטפל (הגורם הרפואי) לדווח על כך למשרד הפנים - במקרים הללו חל איסור על החולה לשאת כלי ירייה".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: דובר צה"ל
עו"ד אלי סבן
מומלצים