שתף קטע נבחר

חשש לדמוקרטיה בהונגריה: אלפים מחו בבודפשט

מאבקי הכוחות בין גופי השלטון נמשכים, החשש בקרב מתנגדי רה"מ: מפלגתו תחזיר את המדינה לימי הקומוניזם האפלים. 3,000 איש הפגינו בבודפשט נגד השינויים בחוקה, המחלישים משמעותית את בית המשפט החוקתי ומחזקים את הפוליטיקאים

אלפי בני אדם הפגינו היום (א') בבודפשט, בירת הונגריה, במחאה על השינויים בחוקה שאושרו בשבוע שעבר על ידי הפרלמנט למרות דאגה פנימית ובינלאומית הולכת וגוברת שהמהלך עלול לפגוע בדמוקרטיה במדינה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ביום שני בשבוע שעבר אישר הפרלמנט, הנשלט על ידי מפלגת המרכז-ימין של ראש הממשלה ויקטור אורבן, להגביל את סמכויותיו של בית המשפט החוקתי. המהלך עורר ביקורת מצד האיחוד האירופי, שבו חברה הונגריה, וכן מצד ארצות הברית וארגוני זכויות אדם. אורבן דחה את הטענות שהשינויים בחוקה הם אנטי-דמוקרטיים, ואמר כי אין שום ראיה לכך שהם מפרים את כללי האיחוד האירופי.

 

"עדיין לא דיקטטורה, אבל בדרך". מפגינים היום בבודפשט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עדיין לא דיקטטורה, אבל בדרך". מפגינים היום בבודפשט(צילום: AFP)

פוחדים מהשתקה. מתנגדי אורבן בבירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוחדים מהשתקה. מתנגדי אורבן בבירה(צילום: AFP)
 

אלא ש-3,000 מפגינים שהתייצבו היום בקור מקפיא במרכז בודפשט חשבו אחרת. "ב-17 במרס 2013, הונגריה אינה דיקטטורה עדיין, אבל יש כבר מועמד לתפקיד הדיקטטור", אמר לאסלו, עורך דין בכיר. גרטה, סטודנטית בת 25 המתגוררת בבירה, אמרה: "השינויים בחוקה והכלכלה מוכיחים שהם לא ראויים להיות בשלטון".

 

ארגוני זכויות אדם מחו נגד השינויים, ואמרו כי הם מקדמים צעדים אחרים שנקטה ממשלתו של אורבן אבל נפסלו על ידי בית המשפט החוקתי של המדינה, כולל איסור על קמפיינים פוליטיים בכלי תקשורת פרטיים.

 

אזהרות מאירופה וארה"ב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזהרות מאירופה וארה"ב(צילום: AFP)

המונח "רפובליקה" הוצא משם המדינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המונח "רפובליקה" הוצא משם המדינה(צילום: AFP)

 

לפי התיקונים לחוקה, בית המשפט החוקתי יכול לדון בחוקה ובתיקונים בה אך ורק על בסיס פרוצדורלי ולא מהותי, ופסיקות של בית המשפט שניתנו לפני 2012 לא יהיו עוד בתוקף. המועצה האירופית, המוסד האירופי האחראי על ההגנה על זכויות אדם, הפצירה בבודפשט לדחות את ההצבעה על השינויים, אולם מפלגתו של אורבן החליטה לקיימה בכל זאת.

 

ביום חמישי האחרון שב והדגיש נשיא הנציבות האירופית, חורחה מנואל בארוסו, את דאגתו בפני אורבן במהלך פגישה בבריסל. הוא אמר כי

אנשי האיחוד האירופי יבחנו את החוקים החדשים ויכינו את תגובתם. גם מחלקת המדינה האמריקנית הביעה דאגה.

 

זה שנה וחצי שבאירופה ובעולם מודאגים מהאפשרות שהדמוקרטיה בהונגריה הולכת ומצטמצמת בעקבות שינויים בחוקה שמקדמת ממשלתו של אורבן. רבים במדינה הביעו בעבר חשש שהצעדים שמקדמת הממשלה, כמו למשל כאלה שיקלו עליה למנות אישים מטעמה לשנים ארוכות בתפקידים ציבוריים, יבססו את אחיזתה בפוליטיקה ההונגרית ויחזירו את הונגריה לימים האפלים הקומוניסטיים. החוקה שהעבירה מפלגתו של אורבן בשנה שעברה קבעה בין השאר כי שמה הרשמי של המדינה לא יהיה עוד "הרפובליקה של הונגריה", אלא פשוט "הונגריה".

 

במהלך השנה האחרונה נערכו הפגנות רבות נגד צעדי הממשלה של אורבן, ומנגד הפגנות גדולות לא פחות בעד התומכים בשינויים שברצונו להכניס לחוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בבודפשט, היום
צילום: AFP
מומלצים