בגלל טביעת הנעל: תיק רומן זדורוב חוזר למחוזי
העליון קבע כי התיק בעניינו של רוצח הילדה תאיר ראדה ישוב לביהמ"ש המחוזי שגזר עליו מאסר עולם. בדיון ייבחנו שתי ראיות חדשות, ובהן חוות דעת שלפיה אי אפשר לקבוע בוודאות שטביעות נעליו של זדורוב נמצאו בזירה. אמה של ראדה: "שמעתי על החלטת בית המשפט דרך הרדיו"
התפתתחות משמעותית במשפט רצח הילדה תאיר ראדה : בית המשפט העליון הורה אתמול (יום א') כי התיק שבו הורשע רומן זדורוב ברצח הילדה יוחזר לדיון בבית המשפט המחוזי בנצרת שגזר על זדורוב מאסר עולם. בית המשפט העליון קבע כי התיק יחזור למחוזי לצורך בחינת שתי ראיות חדשות שהגישה ההגנה לצד הערעור לעליון.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
כל השרים: כך תיראה ממשלת נתניהו השלישית
זדורוב ערער בנובמבר 2012 על הרשעתו ולצד הערעור צירף ארבע ראיות חדשות שאותן ביקש להציג. שופטי העליון - עדנה ארבל, יורם דנציגר וצבי זילברטל - הסכימו כי שתיים מארבע הראיות ייכללו בדיון שיחזור כאמור לבית המשפט המחוזי.
אמה של תאיר, אילנה ראדה, סיפרה כי שמעה על ההחלטה מהתקשורת: "אני כרגע במקום העבודה, וקשה לי עם זה שמפריעים לי, אני כמו כל אזרח בישראל שמעתי על החלטת ביתה משפט דרך הרדיו, וביקשתי שישלחו לי למייל את פסק הדין. אני צריכה להבין מה המשמעויות של זה, כרגע מעבר לזה אין לי תגובה".
זדורוב, שמיוצג על ידי עורכי הדין איתי הרמלין ואלקנה לייסט מהסנגוריה הציבורית, ביקש לדון בחוות דעת של מומחה בעל שם עולמי להשוואת טביעות נעל, וויליאם בוזדיאק, שקבע כי מסקנותיו של מומחה התביעה שאותן אימץ בית המשפט המחוזי בפסק הדין מוטעות וכי לא ניתן לקבוע בוודאות כי סימני הדם הם טביעות נעל בכלל ובטח שלא של זדורוב בפרט.
הראיה השנייה עוסקת בחוות דעת של מומחית לרפואה משפטית, ד"ר מאיה פורמן-רזניק, שממנה עולה כי לפי מראה החתך שנמצא על פניה של ראדה, אין זה סביר שהחתך בוצע באמצעות סכין יפנית - כלי הרצח שאותו תיאר זדורוב בהודאותיו.
כמו כן טוענת המומחית כי החבלות בראשה של ראדה אינן מתיישבות עם הודאות זדורוב. עורכי דינו של זדורוב טענו כי עשיית הצדק וגילוי האמת מחייבים את קבלתן של הראיות הנוספות וכי הן יכולות להביא לשינוי בתוצאות המשפט. שופטי העליון הבהירו כי הכרעת הדין בעניינו של זדורוב עומדת בעינה, אלא אם בית המשפט המחוזי בנצרת יחליט אחרת.
המדינה התנגדה לבקשת זדורוב וטענה כי אין בראיות פוטנציאל לשינוי הכרעת הדין ושאת מרבית הראיות ניתן היה להגיש כבר במהלך המשפט. עוד טענה המדינה כי אין נימוק הגיוני לכך שההגנה נזכרה להביא ראיות רק לאחר תום המשפט. המדינה טענה בנוסף כי אין בכוח חוות הדעת בעניין הנעל להפוך את פסק הדין לטובת זדורוב וכי הכרעת הדין נשענה על ראיות נוספות, שהיה בהן כדי לבסס את ההרשעה.
"צעד חריג"
בעניין הטענה לראיה שקשורה לכלי הרצח טענה המדינה כי טענה כזאת כבר הובאה במהלך המשפט ועדות מומחה ההגנה נמצאה פגומה וכי אין לכך כל בסיס ראייתי. לאחר שדנו בחומרים השונים, קבעו שופטי העליון "בצעד חריג" כלשונם, להחזיר את התיק לבית המשפט המחוזי שידון בשתיים מהראיות החדשות.
השופטים ציינו כי "הראיות העוסקות בטביעת הנעל, כלי הרצח והחבלות בראשה של המנוחה נוגעות לסוגיות מרכזיות בהכרעת הדין - סוגיות אובייקטיביות שבמומחיות - ועשויות הן לשפוך אור על מסכת הראיות שבתיק זה".
"מדובר בראיות מהותיות"
מנגד הבהירו השופטים כי אין בהחלטתם כדי "לקבוע עמדה לגופו של התיק ולתוצאותיו". השופטים ציינו כי התרשמו ש"מדובר בראיות מהותיות ובעלות משקל סגולי המצדיק נקיטת ההליך החריג של גביית ראיות נוספות בשלב הערעור והחזרת התיק לערכאה הדיונית. שוכנענו בנסיבות המקרה שלפנינו כי שורת הצדק מחייבת את הבאתן של ראיות אלה".
שופטי העליון גם קבעו כי בית המשפט המחוזי יחווה את דעתו בשאלה "אם יש בראיות אלה כדי להביא לשינוי מסקנותיו בהכרעת הדין", במסגרת פסק דין משלים. עו"ד הרמלין מסר לאחר ההחלטה כי "מדובר בהחלטה משמעותית מאוד של בית המשפט העליון, שפותחת את הדלת לתיקון פסק הדין בהרשעה. מדובר בראיות מרכזיות ואנו מקווים שזה יוביל לזיכוי הנאשם".
זדורוב הורשע בבית המשפט המחוזי בהתבסס על ההודאות שמסר בפני מדובר משטרתי, בפני חוקרי המשטרה ובעת שחזור הרצח. בהמשך הוא חזר בו מהודאתו, אך בית המשפט קבע כי עדותו רצופת שקרים, מניפולציות וסתירות מהותיות. בית המשפט אף קבע כי ההודאות נתמכות בראיות מחזקות משמעותיות, כשראיה מרכזית שתמכה בהודאה עסקה בטביעות נעל שנמצאו על מכנסי הילדה ושבית המשפט קבע לפי דעת מומחה התביעה כי מדובר בנעליו של דדורוב.
בהליך שיתקיים בבית המשפט המחוזי יוכלו הצדדים למסור את טענותיהם בכל הקשור להשלכות הראיות החדשות על שאלת אחריותו הפלילית של זדורוב. בית המשפט המחוזי רשאי לבקשת השלמת ראיות ולאחר מתן
פסק הדין המשלים יישקל המשך הטיפול בערעור בעליון. במקרים דומים אמור לדון בתיק הרכב השופטים שדן את הנאשם, אולם מאחר שאחד משופטי ההרכב שהרשיע את זדורוב - השופט חיים גלפז - הלך לעולמו, יצורף שופט או שופטת להרכב השופטים המקורי.
גופתה של הילדה תאיר ראדה, בת 13 במותה, נמצאה בתא שירותים נעול בבית הספר "נופי גולן" בקצרין בדצמבר 2006. אחרי שעות של חיפושים היא נמצאה כשגרונה משוסף ועל גופה חתכים מסכין. ארבעה ימים אחרי הרצח נעצר זדורוב, שעבד בזמן המקרה בריצוף מקלטים בבית הספר. שבוע לאחר מכן הודה זדורוב בפני מדובב כי הוא זה שרצח את הילדה. בספטמבר 2010 נגזר על זדורוב מאסר עולם.