עסקת פוטאש: עובדי כי"ל חוסמים הכניסה למפעל
עובדי מפעלי ים המלח מקבוצת כימיקלים לישראל פצחו בעיצומים ומשביתים את העבודה, במחאה נגד עסקת המכירה המתרקמת מול פוטאש. מפעלי ים המלח: העובדים יודעים היטב כי הסוגייה נמצאת על שולחנה של הממשלה בלבד
עובדי מפעלי ים המלח מקבוצת כי"ל (כימיקלים לישראל), פצחו הבוקר (ב') בעיצומים במסגרת המאבק נגד העסקה המתרקמת למכירת כי"ל (כימיקלים לישראל) לחברת פוטאש הקנדית. העובדים חוסמים את הכניסה למפעל ומשביתים את העבודה.
- כ-800 עובדי כי"ל הפגינו נגד המכירה לפוטאש כנס חירום בכנסת: אלפים יפוטרו אם כי"ל תימכר
- החברה לישראל: כיל במגעים למיזוג עם פוטאש
מוועד העובדים נמסר, כי העיצומים מתקיימים בהמשך להודעת פוטאש מהשבוע שעבר, לפיה בכוונתה להציע לממשלה עסקה חדשה בעוד כחודש. העובדים חוששים שהמכירה תביא להעברת רוב הייצור לצד הירדני של ים המלח ולפיטורים של רובם.
עוד נמסר, כי מחר בצהריים תיערך ישיבת ראשי ועדים כדי להחליט האם להרחיב את העיצומים למפעלים אחרים בקבוצת כיל. "העיצומים הבוקר נועדו להבהיר להנהלת המפעל ולממשלת ישראל כי עובדי כיל לא יסכימו לעסקת המיזוג של פוטאש וכיל ויילחמו בה בכל כוח", מסר ארמונד לנקרי, יו"ר מועצת עובדי ים המלח.
"לא ייתכן כי מצד אחד הממשלה וכיל מכחישות כי יש מגעים למיזוג עם פוטאש מצד אחד, ומצד השני פוטאש מכריזה כי תגיש הצעה חדשה למיזוג, מה שמעיד שהוגשה הצעה קודמת", הוא מוסיף. אנו דורשים מראש הממשלה להכריז כי לא ייתן ידו להעברת אוצרות הטבע לזרים ולפיטורי עובדים".
בסוף השבוע האחרון הביע את התנגדותו לעסקה המתרקמת גם גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה היוצא. בפנייה ששיגר לראש הממשלה בנימין נתניהו, ציין שהמיזוג יכניס שיקולים זרים לניהול משאבי הטבע של ישראל ועלול לגרום נזקים לסביבה ולמשק. "השלמת המיזוג במתווה המדובר מבלי שיושלם הליך לקביעת מדיניות לאומית לניהול משאבי הטבע תוביל לסכנת פגיעה ממשית באינטרסים כלכליים, חברתיים וסביבתיים מהמעלה הראשונה", כתב.
"מתווה המיזוג המדובר עלול להוביל למצב בו חברת פוטאש תגדיל משמעותית את היקפי ייצור האשלג בארץ מסיבות זרות לאינטרסים של מדינת ישראל ובכך תוביל לפגיעה סביבתית רבת היקף באזור ים המלח", הוסיף ארדן. "לחילופין, החברה הבינ"ל שהינה מונופול בתחומה עלולה להעביר את עיקר הייצור לירדן שם עלויות כוח האדם נמוכות יותר ובכך לפגוע בפרנסתן של אלפי משפחות בישראל".
ממפעלי ים המלח נמסר בתגובה לעיצומי העובדים: "במפעלי ים המלח הביעו פליאה נוכח טענת וועד העובדים כי פעולות המחאה שגורמות נזק לחברה ולעובדים, הן חלק מהמאבק כנגד המיזוג עם פוטאש, למרות שהם יודעים היטב כי סוגיית המיזוג עם פוטאש אינה נמצאת כלל על שולחנם של מפעלי ים המלח או כיל, אלא, אם בכלל, על שולחנה של הממשלה בלבד.
"הפעולות שיזם וועד העובדים לא קשורות כלל לסוגיית פוטאש אלא הן חלק מדרישת הוועד להעביר כסף מתוך סכום הבונוס השנתי המיועד לעובדים דווקא לקופת הוועד. הנהלת החברה עומדת על כך שכל הסכום יעבור אך ורק לעובדים ויחולק להם ישירות ללא מעורבות הוועד".