שנתיים למהפכה בסוריה: ממשבר מקומי לאזורי
בלי ששמתם לב, החלה בשבוע שעבר השנה השלישית של מלחמת האזרחים בסוריה. אם לא תהיה התערבות חיצונית, בשנה הזו תתחזק המלחמה האמיתית שמתהווה שם - בין סונים מאל-קאעידה לשיעים של חיזבאללה. וזה לא ייגמר רק בסוריה
המפגינים מחו על ארבעים שנות דיקטטורה ודיכוי אכזרי של אזרחי סוריה. מן ההתחלה היה ברור כי הפעם הרוב הסוני לא יוותר ולא ייכנע, כפי שאירע אחרי טבח חמאת, כשלושים שנה קודם. למרות צעדים חסרי תקדים של השלטון - החלפת הממשלה, ביטול חוקי החירום, שחרור אסירים ומתן אזרחות לכורדים - לא פסקו המהומות. השנה הראשונה הסתיימה עם כמה אלפי הרוגים. מנהיגי העולם המערבי הכריזו כי משטר אסד אינו עוד לגיטימי ועליו להסתיים, והליגה הערבית סילקה את נציגי סוריה. בטורקיה קמה "המועצה הלאומית הסורית" כאלטרנטיבה למשטר הסורי.
השנה השנייה: ממחאה עממית למלחמת אזרחים חמושה
השנה השנייה למהפכה הייתה שונה בתכלית מן הראשונה. כבר לקראת סוף 2011 החל להתגבש "צבא סוריה החופשי" מעריקים וממתנדבים. "הצבא החופשי" תפס יותר ויותר את מקומם של המפגינים במאבק נגד השלטון. כתוצאה מכך, בשנת 2012 נהרגו בערך פי עשרה אזרחים וחיילים סורים יותר מאשר לפני כן. חלה הסלמה משמעותית בשימוש בנשק. המשטר הסורי השתמש בהפצצות אוויריות של מטוסים ומסוקים ולקראת סוף השנה גם בטילי סקאד לעבר המורדים.
השנה השנייה למהפכה התאפיינה באספקת הנשק של סעודיה וקטאר דרך הגבול הטורקי והתחזקות "צבא סוריה החופשי" עד כדי שליטה ברוב צפון סוריה. בנוסף הקים צבא המורדים חילות בכל הערים המרכזיות והשתלט על אזורים נרחבים. העיר רקה בצפון אף נכבשה במלואה. מצב זה אפשר להעביר את מפקדת המורדים מטורקיה לאזור צפון סוריה. ביולי 2012 חל תקדים המבשר את השנה השלישית של המהפכה הסורית - הפיגוע במטה הביטחון הסורי שבו חוסלו בכירי משרד הביטחון של אסד, כולל שר הביטחון דאוד רג'חה. פיגוע זה בוצע ככל הנראה על ידי קבוצת ג'יהאד המתמחה בפיגועי התאבדות ופועלת בעיראק. הפיגוע בישר את "ייבוא" המלחמה הסונית-שיעית מעיראק לסוריה.
לקראת השנה השלישית: מלחמה צבאית או ג'יהאד?
קבוצות ג'יהאדיסטיות סוניות מעיראק החלו להקים סניפים בסוריה. הארגון הגדול ביותר והמסונף לאל-קאעידה הוא "ג'בהת א-נוסרה" ("חזית הסיוע"), הפועל בסוריה ומנהל רשת מתנדבים גם בלבנון. מנהיגי הארגון בסוריה הכריזו ג'יהאד נגד חיזבאללה המסייע למשטר הסורי. למרות שהופעל לחץ אירופי ואמריקני על "צבא סוריה החופשי" להוקיע מתוכו את אנשי אל-קאעידה, מפקדיו לא הסכימו להסיר את חסותם מ"ג'בהת א-נוסרה".
עוד חדשות מהעולם :
- שנה לרצח היהודים בטולוז. הולנד: כמו בשואה
- קייט לא יודעת מין העובר: מעדיפה בן, וויליאם בת
- איראן: כתבי אישום נגד 18 על רצח מדעני גרעין
- קרוב לגבול: מורדים כבשו בסיס מודיעין ליד הגולן
הסתייעותו של צבא המורדים בארגוני הג'יהאד מהווה טעות חמורה לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. היא מעכבת את הסיוע שיכול היה צבא המורדים לקבל ממדינות המערב, בשל חששן כי ייפול לידי אנשי אל-קאעידה. כמו כן, אם וכאשר ייפול המשטר הסורי, רבים הסיכויים למלחמה פנימית בין המורדים החילונים הלאומנים לבין הג'יהאדיסטים הדתיים שיש להם אג'נדה שונה בתכלית. מנהיגי הארגונים הג'יהאדיסטיים אינם מוכנים להסתפק בהפלת משטר אסד. מטרתם של האחרונים להנהיג מדינת הלכה בסוריה ולהמשיך את הג'יהאד לשכנותיה. התחזקות הג'יהאדיסטים מאיימת על כל מי שאינו מוסלמי סוני בתוך סוריה: מוסלמים שיעים, עלווים, נוצרים ודרוזים. על כל המיעוטים הללו יצטרך המשטר הבא של סוריה להגן, על מנת למנוע מלחמת אזרחים שנייה.
בניגוד למשטרים שהתמוטטו בתוניסיה, מצרים, תימן ולוב, המשטר הסורי הצליח לשרוד את השנתיים הראשונות של המהפכה. הסיבה לכך היא ללא ספק נחישותם של המנהיגים בני הכת העלווית השלטת ומנהיגי הצבא העלווים, אשר מבחינתם זוהי מלחמת ניצחון או מוות. לצד העלווים מצטרפים בעלי האינטרסים הצבאים-אסטרטגיים החוששים מתוצאות התמוטטות המשטר: האיראנים והרוסים. אולם נראה כי צבא המשטר, למרות יתרונו המספרי והלוגיסטי, אינו מצליח להתמודד בהצלחה עם שיטות הגרילה של צבא המורדים. אלה האחרונים מצליחים להביא את הלחימה ללב הערים המרכזיות.
הכרזת הג'יהאד של מופתי המשטר הסורי בשבוע שעבר בוודאי לא חיזקה את רוחם של הלוחמים בצבא המשטר. היא דווקא הכניסה משפחות רבות בסוריה ללחץ, שכן היא התפרשה כהקדמה לגיוס כללי. הורים רבים הבריחו לאחרונה את בניהם אל מחוץ למדינה מחשש שיגויסו.
היעדר מוטיבציה בקרב לוחמים שאינם עלווים והעריקות הרבות מהצבא הן חולשותיו העיקריות של הצבא הסורי. אם נכונים הפרסומים בעיתון "אל-חיאת", חכמי דת עלווים (ה"עוקאל") קראו למשטר אסד לחדול משפיכות הדמים שתמיט אסון על כל בני העדה.
אם לא תהיה התערבות חיצונית במשבר, בשנה השלישית של המהפכה תתחזק המלחמה בין כוחות המשנה, כלומר בין "חזית הסיוע" לבין חיזבאללה. המהפכה הסורית תמשיך לזלוג מערבה ללבנון ומזרחה לעיראק. לפי דיווחי האופוזיציה, מספר ההרוגים עבר את ה-70 אלף ומספר הפליטים עולה על מיליון. המהפכה הסורית הפכה מזמן למשבר אזורי שיכול בעתיד להפוך למשבר עולמי. שנה נוספת למאזן הדמים בין הצדדים הלוחמים עלולה להביא לתוצאות בלתי צפויות ואף חמורות יותר ממה שהכרנו עד היום.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010.