שתף קטע נבחר

 

חוששים מהמצות? הפרי שינקה לכם את הבטן

הוא מזרז את העיכול, מכיל כמויות אדירות של ויטמין C - וכל זה רק ב-65 קלוריות לפרי בודד. הקיווי, כך מסבירים במוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות", הוא הפתרון הטבעי והבריא להקלה על ארוחות הפסח הגדולות

נלחצים מארוחות הפסח הגדולות? הקיווי "ינקה" לכם את הבטן מהמצות. מתברר כי אכילת קיווי מזרזת את העיכול. במחקר שנעשה באוניברסיטת טייפה בטייוואן נמצא שיפור בפעילות מערכת העיכול אצל נבדקים שסובלים מפעילות עיכול איטית שאכלו שני קיווי גדולים מדי יום (קיווי מהסוג שקיים בארץ - שצבעיו ירוק מבפנים וחום מבחוץ‭.(

 

החוקרים בדקו במשך ארבעה שבועות את השפעת הקיווי על פעילות מערכת העיכול אצל נבדקים שסובלים מ־IBS (תסמונת המעי הרגיז) המלווה בעצירות. IBS הוא מושג כללי לאי סדירות של פעילות מערכת העיכול, כאבי בטן תמידיים, עצירות או שלשולים.

 

עוד דרכים להקל על עצירות:

סובלים מעצירות? 10 דרכים טבעיות לפתרון

המכה ה-11 - עצירות: כך ניתן להשתחרר בקלות

יעיל נגד עצירות: סיבות בריאות לאכול תאנים

 

במחקר השתתפו 41 נבדקים שסובלים מ־IBS (קבוצת הניסוי) ו־16 נבדקים בריאים (קבוצת הביקורת).‬ במשך ארבעה שבועות צרכו חברי קבוצת הניסוי שני קיווי ביום. לקבוצת הביקורת ניתנו גלולות דמה.

 

כעבור ארבעה שבועות נמצא שיפור משמעותי בפעילות מערכת העיכול אצל הנבדקים שסבלו מעצירות, וזמן מעבר המזון במערכת העיכול היה מהיר יותר משמעותית. מסקנת החוקרים היא שאכילת קיווי היא פתרון קל, טבעי ובריא לאנשים שסובלים מפעילות איטית של מערכת העיכול.

 

קיווי: מכיל 1% חלבון

מה יש בקיווי שמשפיע כך על מערכת העיכול? חוקרים מאוניברסיטת מאסיי שבניו־זילנד מציינים שהקיווי מכיל חלבון בשיעור ‭1%‬ ממשקלו של הפרי כשהוא טרי. שליש ממנו הוא חלבונים מסיסים המכילים אנזימים בשם אקטינידין וקיווילין.

 

האקטינידין הוא האנזים הדומיננטי שמסייע בפירוק חל־ בוני המזון - בעיקר של יוגורט, גבינות, דגים וביצים - עוד בקיבה ובהמשך במערכת העיכול. אנזימים נוספים בקיווי מעורבים בעיכול סיבים תזונתיים מהסוג שיש בקטניות, בדגנים מלאים, בירקות ובפירות.

 

לדברי החוקרים, אנזימי הקיווי תורמים לפעילות תקינה של רירית המעי העוטפת את דופנות המעי, מזינה את תאי המעי ומגנה עליו מפני חדירת חיידקים מזיקים ומזונות לא מעוכלים. ככל שרירית המעי בריאה יותר, פעילות מערכת העיכול בריאה יותר.

 

מה עוד תורם לנו הקיווי? זהו אחד הפירות העשירים בוויטמין ‭.C‬ קיווי גדול מספק כ־95 מ"ג ויטמין ‭,C‬

שמהווים את כל כמות הוויטמין המומלצת ליום. הקיווי עשיר במיוחד באשלגן החיוני לאיזון נוזלי הגוף, כ־300 מ"ג בפרי. הקיווי הוא גם אחד הפירות העשירים בסרוטונין צמחי - הורמון חיוני למצב רוח טוב ולתחושת כאב מופחתת. כמות הסרוטונין בקיווי היא קרוב ל־6 מק"ג לגרם של פרי. כן יש בו חומרים פעילים בשם לוטאין וזאקסנטין שמגנים על כושר הראייה ‭122 -‬ מק"ג לקיווי גדול.

 

למרות כל העושר הזה, ה"מחיר" הוא כ־60 קלוריות בלבד לפרי. לכן, כדי להרגיש קלילים אחרי ארוחות הפסח, אכלו קיווי עם הארוחה או אחריה. עם זאת, הקיווי אינו מתאים לבעלי מערכת עיכול מהירה באופן טבעי.

 

אגב, עונת הקיווי הישראלי נמשכת מאוקטובר עד סוף ספטמבר, אז הרכיבים הפעילים במלוא עוצמתם. לקיווי שנאכל שלא בעונתו השפעה פחותה על מערכת העיכול.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיווי. הסגולות שלו - רק בעונה
צילום: ויזואל / פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים