הסרתם משקפיים בלייזר? צפו לכאבי גב
ניתוח לייזר להסרת משקפיים הפך להיות אחד הניתוחים הפופולריים בישראל. למה בעבר הוא היה מסוכן יותר מהיום ומה הקשר בין הסרת משקפיים לכאבי גב. יונתן שפירא, מרצה בחוג לאופטומטריה בבמכללה האקדמית הדסה, מסביר
עוד כתבות בנושא עיניים:
- מחקר: 3 כוסות קפה ביום - עלולות לפגוע בראייה
- הסרת משקפיים בלייזר: הצרות בשנה הראשונה
- לראשונה בישראל: השתלת תאים בקרנית פגועה
כיום מבוצעים ניתוחים להסרת משקפיים בעזרת לייזר וללא מגע יד אדם כך שהסיכונים נמוכים (בדומה לכל ניתוח, אפילו הפשוט ביותר, בו יש סיכון). בעבר השתמשו בסכין על מנת לחתוך את הקרנית - השימוש בסכין קהה או תזוזה בעת הניתוח, הובילו לעיתים לאבדן ראייה. אך עוד בטרם הגעתם אל שולחן הניתוחים, עליכם לוודא שהרופא בצע את כל הבדיקות הנדרשות, אומר יונתן שפירא, מרצה בכיר בחוג לאופטומטריה במכללת "הדסה", ומסביר, "לעיתים, הקרנית דקה מדי ואינה יכולה לעמוד בעומס של ניתוח לייזר, במקרה כזה עלול להתפתח מצב של קרטוקונטס, העין מאבדת צורה וישנם מקרים המסתיימים בצורך בהשתלת קרנית. בדיקה פשוטה יכולה לגלות מה המצב הקרנית ואז על הרופא להחליט האם הניתוח אפשרי".
בעיה נוספת, שהיתה נפוצה בעיקר בעבר, קשורה בדלקות שהתפתחו לאחר הניתוח - מטופלים שכחו או בחרו שלא לקחת את התרופות ואז נוצרה דלקת שהותירה צלקת באזור הניתוח, רוב המקרים הצריכו שימוש בסטרואידים על מנת לטפל בבעיה והמטופלים סבלו מתופעות הלוואי של שימוש ממושך בסטרואידים.
אך לא רק בעיות מהסוג הזה עלולות לצוץ לאחר ניתוח לייזר, האם ידעתם שניתוח לייזר להסרת משקפיים יכול לגרום לכם לכאבי גב? שפירא, מסביר שלמשקפיים יש תפקיד נוסף מעבר למטרתם העיקרית לאפשר לנו לראות ברור. כשאנחנו מרכיבים משקפיים חדשים, האופטמיטריסט מתאים אותן גם לגשר האף, למרחק בין העיניים ו"מיישר" את הא-סימטריות שיש לנו בגוף.
כשאנחנו מסירים את המשקפיים ופתאום רואים מצוין בלעדיהם, אנחנו עלולים להיתקל בכאבי ראש, חוסר מיקוד ראייה וגם כאבי גב משום שאין מה שיתקן את הא-סימטריות בגוף. במקרים כאלה צריך לתרגל את שרירי העיניים, מהלך לא פשוט, או להרכיב משקפיים ללא מספר ולו רק בשביל תיקון העיוותים בגוף.
יונתן שפירא ירצה הערב (ב') בשעה 20:00 בפאב "גלן" בירושלים, במסגרת אירוע "מרצים על הבר" בירושלים, על העבר, ההווה והעתיד של ניתוחי הלייזר.
אין כסף למשקפיים
הכל התחיל במלחמת העולם השנייה, אחרי הלחימה בפרל הרבור, רופאים יפניים שמו לב שקוצר הראייה אצל פצועים שסבלו מחתכים בקרנית בעקבות כניסה של רסיסי זכוכית לעין, השתנה והם לא זקוקים עוד למשקפיים.
ברוסיה של שנות ה-60, תחת המשטר הקומוניסטי כשתחום האופטמטריה עוד לא היה מפותח, דרשה הממשלה מאנשי רפואה למצוא פתרון שיאפשר ניתוח במקום משקפיים. פרופ' פדרוב הרוסי, שהכיר את המקרים פניים מזמן מלחה"ע השנייה החליט לבצע ניסוי בעזרת עט שאליו הוא חיבר סכינים. הוא הסתובב בכפרים שונים, חיפש אנשים שסבלו מקוצר ראייה, בדק את העיניים ובצע חתכים בקרנית בעזרת העט שהרכיב לבד. הרבה עיניים אבדו בתהליך, אבל היו שצלחו את הניתוח וזכו לראייה כמעט מושלמת.
בשלהי שנות ה-70 במקסיקו, פותחה שיטה "מאד נחמדה", כמו שמגדיר זאת שפירא בחיוך. "הוציאו את הקרנית, הקפיאו אותה, ליטשו אותה כדי לשפר את התצורה, כך שתתאפשר ראייה טובה יותר, ואז החזירו לעין. בהמשך החליטו לשנות את ההליך והוציאו רק 2/3 מהקרנית, ליטשו אותה כמו שעושים לגבינה צהובה עם סכין, בצעו שטיפה לעין והחזירו את הקרנית".
השינויים הגדולים החלו עם כניסת החברות האמריקנות לתחום, החברות הגדולות שהתמחו בלייזר יצרו שיטות מהירות יותר שמאפשרות ניתוח מהיר, ללא דלקת וללא בעיות הסתגלות. כיום מבוצעים ניתוחי לייזר רבים ולרוב מדובר במספר ימים, החל מיום הבידקה, ניתוח שאורך כ-20 דקות בכל עין וכמה ימים של הסתגלות ואתם כמו חדשים.
חוזרים למספר 0
במהלך הניתוח מלטשים את הקרנית וכך, למעשה, מחזירים את העין למצב בו מספר המשקפיים לו זקוקים הוא 0, כלומר לא צריך להרכיב משקפיים.
יש כאלה שיקח שנים רבות עד שיזדקקו לטיפול נוסף, אם בכלל, ויש כאלה שתוך כמה שנים יחזרו למשקפיים, זה תלוי גם בשינויים בעין הפנימית, לחץ פנימי על הקרנית ובגיל המנותח.
שפירא ממליץ, למי שמתעניין, לעבור את הניתוח החל מגיל 24 ומעלה. "לנשים המתעניינות בניתוח", הוא מוסיף, "ומעוניינות להביא ילדים לעולם, מומלץ להמתין עד אחרי הלידה הראשונה, משום שהראייה משתנה במהלך ההריון ואף בלידה ישנו לחץ על העין שיכול להשפיע". אפילו לבני 45-50 שעלולים לסבול משינויים בעיניים מפאת גילם, ישנן פרוצדורות מתאימות שיכולות לשנות את הרגלי השימוש במשקפיים.
איך נראה העתיד?
"תוך עשר שנים", אומר שפירא, "נוכל, בעזרת שימוש ב-DNA שלנו, לגדל על אמבות עדשות מיוחדות המותאמות במיוחד לאותו אדם. מעין עדשות מגע חיות שיספגו את ה-DNA שלנו, אותן נשתיל בתוך העין והן יאפשרו את תיקון הראייה. במקרה של שינוי בראייה, אפשר יהיה להסיר את העדשה ולגדל אחת חדשה שתאפשר לנו לחזור ולראות כמו שצריך".
במסגרת אירוע "מרצים על הבר" תוכלו לשמוע הרצאות נוספות בתחומים שונים לרבות רפואה, פוליטיקה, פסיכולוגיה ומיניות. פרטים נוספים כאן . אירוע "מרצים על הבר" מתקיים ביוזמת אגודת הסטודנטים של האוניברסיטה העברית בשיתוף בצלאל, מכללת דוד ילון ומכללת "הדסה".