אם אין לחם תאכלו מצות - אורגניות
מה ההבדל בין מצות אורגניות לרגילות וכמה זה עולה לנו? וגם - מכורים לקיינדלך ולפריכיות? יש פתרון אורגני כשר לפסח. מדריך
שבעה ימים בלי לחם. מדובר במשימה לא פשוטה לחלק נכבד מהאוכלוסיה. כך, בלית ברירה, ה"מצה", הופכת להיות מרכיב דומיננטי בתפריט המשפחתי. מה ההבדל בין מצות אורגניות למצות רגילות, וכמה זה עולה לנו? רמז: לא, לא מדובר ב"לחם עוני". וגם, מתכון אורגני לקניידלך מנצח. יהיה טעים.
- מה נחשב ל"מזון אורגני"? 10 מיתוסים
- לרגל ט"ו בשבט: כך תזהו פירות יבשים אורגניים
מיוחד לפורים: משלוחי מנות אורגניים
חומר הגלם
חומר הגלם של המצה האורגנית הוא גרעינים אורגנים: חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמת. אלה, חייבים להיות מגודלים בממשק חקלאי אורגני, ללא מקור של הנדסה גנטית וללא שימוש בחומרי הדברה כימיים מסוכנים. תהליך הייצור כולו חייב להיות מפוקח ע"י חברת פיקוח ומסומן כ"אורגני" בהתאם לחוק.
אלא, שלא מדובר רק על חומרי הגלם, אלא גם על פיקוח בתהליך הייצור של הכנת המצות, טחינת הגרעינים והכנת המצה.
טחינת הגרעינים לקמח
הגרעינים האורגניים מאוחסנים במקום נפרד וייעודי לאורגני, ומסומנים באופן בולט כך שלא יהיה חשש שיבואו במגע עם חומר גלם שאינו אורגני. בארץ, טחנת קמח יפו היא הטחנה היחידה שטוחנת קמחים אורגנים כשרים לפסח. הקמח האורגני מיוצר בפס יצור נפרד לחלוטין וזוהי טחנה נפרדת.
הכנת המצה
חומרי הגלם לייצור המצה הם קמח אורגני ומים. בארץ משתמשים לייצור מצות בעיקר בקמח אורגני מלא ובקמח כוסמין מלא. בעוד שהקמח האורגני חייב כאמור להיות מפוקח, המים, נחשבים "משאב טבע" וככזה, אין כל הגבלה על מידת השימוש במים במוצר אורגני מעובד.
מייצרים במפעל "גם וגם"?
המצב האופטימלי הוא שמפעל שמייצר תוצרת אורגנית יעסוק אך ורק בייצור אורגני. אלא, שבפועל זה לא תמיד קורה. למה? מהסיבה הפשוטה, שאין לזה היתכנות כלכלית. כמו בעולם, כך גם בארץ, רובם של מפעלי הייצור מיצרים "גם וגם". גם תוצרת אורגנית וגם קונבציונאלית.
על מפעל, שמייצר מצות אורגניות לצד מצות לא אורגניות מוטלות הגבלות. התקן האורגני קובע מספר הנחיות שמטרתן לוודא שאין ערבוב בין הייצור הקונבנציונאלי לזה האורגני.
כך לדוגמא נדרש המפעל לייצר את המוצר האורגני בייצור ראשון בתחילת השבוע, לאחר ניקיון סוף שבוע של קווי הייצור. הנחיה נוספת היא להפנות את הכמות הראשונית של המוצר האורגני, קמח אורגני לדוגמא, לשיווק כקמח קונבנציונאלי. רק לאחר מכן, תוכל התוצרת להיות משווקת כאורגנית. מכל מקום, בכל אחד מקווי היצור נערך "ניהול סיכונים" ספציפי למפעל וניתנות ההגבלות בהתאם.
על המדפים
המצות האורגניות נמכרות תחת מספר מותגים. מותג "השדה" הוא המותג האורגני הנפוץ ביותר ומציע שני סוגים של מצות אורגניות: מצות אורגניות מקמח מלא ומצות אורגניות מכוסמין. המצות נמכרות בחבילות של 500 גרם.
מחירים
מצות אורגניות מקמח מלא - 25 עד 27 שקל לצרכן
מצות מקמח כוסמין מלא - 29 שקל לצרכן
ויש גם קמחים כשרים לפסח:
קמח מצה אורגני מקמח מלא - 25 שקל לצרכן
קמח מצה אורגני מקמח כוסמין מלא - 25.90 שקל לצרכן
איפה?
את המצות ניתן להשיג ברשת שופרסל, בסניפי עדן טבע מרקט ובחנויות הטבע.
לא רוצים מצות? יש פריכיות!
לאלה מאיתנו "אוכלי הקטניות", מייצרים ב"פרח תעשיות מזון" פריכיות אורגניות כשרות לפסח, המיוצרות במפעל משפחתי מיוחד וותיק בראשון לציון. הפריכיות עשויות מאורז חום מלא, המכיל את הקליפה של הגרעין. הפריכיות נחשבות למוצר עשיר בוויטמינים וסיבים תזונתיים. רק שימו לב ואל תתבלבלו: חפשו את הסמל "כשר לפסח" המודפס בגב המוצר.
ואי אפשר בלי קניידלך
לפניכם מתכון אורגני מנצח לקניידלך אורגני מקמח כוסמין, המבוסס על מתכון של שף הבית של רשת "עדן טבע מרקט".
ערבבו בקערה: 1.5 כוסות קמח מצות כוסמין מלא אורגני, חצי כוס שמן זית אורגני ישראלי, מים, תבלינים (פלפל אנגלי, פפריקה אדומה לפי הטעם) ו-3חלמונים (אורגנים).
הקציפו 3 חלבונים אורגנים עם קורט מלח לקצף יציב. קפלו את החלבון המוקצף עם התערובת הראשונה למרקם חלק, הכינו כדורים קטנים ובשלו אותם בסיר עם 2-1.5 כוסות מים ומעט מלח למשך כשעה וחצי.
שידרוג לקניידלך
תוכלו להציע לאורחי החג "הפתעה בקניידלך" על בסיס המשפט ו"נתנו בהם סימנים". מדובר במסורת שעוברת מדור לדור, שלמדתי מסבתי, תמר אלון (ELON), ילידת וינה, אוסטריה.
לצורך כך הצטיידו בחתיכות קטנות של גזר אורגני (טרי או מבושל), שיני שום אורגני ותמר אורגני, חתוך. בתהליך הבישול של הקיינדלך, בזמן הכנת הכדורים, הכניסו לחלק מהקציצות את אחד מהתוספים שהכנתם.
המתינו בסבלנות לשעת המרק, וציינו בפני הסועדים כי כל אחד מהקניידלך טומן בחובו הפתעה: אלה שיגלו שום בתוך הקניידלך יאלצו לשטוף כלים עם סיום הארוחה. אלה שימצאו גזר יצטרכו לפנות את השולחן. והזוכים המאושרים בתמר יישבו בנחת עם סיום הארוחה, וייחכו בסבלנות לאליהו הנביא.
ד"ר אורנית רז היא מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת מביה"ס למנהל עסקים MIT