שתף קטע נבחר

יש גבול: למה אין שרים מחיפה והצפון?

גם פוליטיקה היא עניין של גיאוגרפיה: חבר הממשלה הצפוני ביותר (דני דנון) מתגורר בשרון. מה משמעות העובדה שאין ייצוג לאזור שבו מתגורר שליש מהאוכלוסייה? המבקרים טוענים: "חוסר ייצוג מוביל לפגיעה באינטרסים, דרושות בחירות אזוריות"

האם יש חשיבות למיקום הגיאוגרפי שממנו מגיעים חברי הממשלה החדשה ? האם יש פגם בכך שבאופן סמלי כשליש מאזרחי מדינת ישראל לכאורה לא זוכים לייצוג? בין שהתשובה חיובית ובין שלאו, עובדה היא שמבין 22 שרי הממשלה ושמונת הסגנים, איש לא מתגורר בצפון הארץ. יותר מזה, אם להוציא מהמשוואה את ראש הממשלה בנימין נתניהו שמחלק את זמנו בין ירושלים לבין קיסריה, הרי שה"צפוניים" ביותר בממשלה החדשה הם סגן שר הביטחון דני דנון (שגר במושב משמרות בשרון) ואחריו השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', שמתגורר באבן יהודה.

 

הממשלה החדשה. מדינת תל אביב (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
הממשלה החדשה. מדינת תל אביב(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 

לממשלה היוצאת היה ייצוג מסוים לצפון, בדמות השר משה כחלון (תושב עתלית), שר המדע דניאל הרשקוביץ (חיפה), וסגן השר איוב קרא (דלית אל כרמל). בכנסת הנוכחית חברים 15 חברי כנסת מצפון הארץ, חלקם אפילו מגיעים ממפלגות ששייכות לקואליציה, אבל המרב שניתן להם הוא תפקיד ראשות ועדות. מדובר באורלי לוי אבקסיס מקיבוץ מסילות וחמד עמר משפרעם (שניהם מהליכוד-ביתנו); עמרם מצנע החיפאי ואלעזר שטרן ממצפה הושעיה (התנועה); ורינה פרנקל מנהריה (יש עתיד).

 

יאיר גבע, יועץ תקשורת מקריית מוצקין, טוען שהיעדר תושבי הצפון בממשלה החדשה הוא עובדה מצערת שמצביעה על אוזלת היד המתמשכת בטיפול בפריפריה, "ובכל הקשור ליחס של השלטון לתושבים שנמצאים מחוץ למדינת תל אביב. אם לא יהיה שינוי מעמיק בשיטת הבחירות, לבחירות אזוריות, תושבי הפריפריה ימשיכו לסבול מחוסר ייצוג, וכתוצאה מכך מתקציבים מופחתים לעומת התקציבים שמקבלים תושבי המרכז. אני מקווה שבשנים הקרובות נראה שינוי בכיוון".

 

רבים מהמתמודדים הצפוניים בפריימריז של המפלגות לכנסת מעדיפים לפנות למקומות המשוריינים לאנשי הפריפריה (נציגי המחוזות) ולא לרשימה הארצית, שאנשיה משובצים לרוב במקומות ריאליים יותר. לכן, טוען גבע, "המתמודדים תושבי המרכז קרובים יותר למוקדי הכוח. יש לקרבה הגיאוגרפית והפיזית משקל משמעותי ביכולת שלהם להתמודד על מקומות ריאליים".

 

לא חשוב איפה אתה גר

דינה רוב, משפטנית תושבת יקנעם עילית שמועסקת במשרד עורכי דין בחיפה, סבורה שחוסר הייצוג מוביל בהכרח לפגיעה באינטרסים של תושבי הצפון. "האינטרסים של אזור המרכז ינוהלו בצורה הכי טובה שאפשר,

אבל אותנו שוכחים באופן קבוע", היא אומרת. "גם כשהיה ייצוג לצפון בממשלה, הוא היה מינימלי".

 

לדבריה, לצפון הארץ בעיות ייחודיות משלו, בעיקר בתחום הקרקעות והבנייה הבלתי חוקית, ובנושאים אלה ניתן היה לטפל באופן יסודי לו היה לצפון ייצוג ברמות הגבוהות בממשל: "לנוכח המצב העגום של המדינה בכלל והצפון בפרט, אני שוקלת בעתיד להתמודד בעצמי ולהצטרף לחיים הפוליטיים".

 

לעומת גבע ורוב, יש מי שחושב אחרת. נסים זמיר, פעיל חברתי מבית שאן, משוכנע שלשיוך הגיאוגרפי אין חשיבות בתפקוד חברי הכנסת והשרים: "בציבור שלנו רגילים לחלוקה לסקטורים ולאזורים וזה לא דבר נכון. אנחנו מדינה אחת, ואפילו די קטנה. בן אדם יכול לגור באילת ולדאוג לצפון. לא משנה היכן גרים האנשים אלא כיצד הם רואים את הצרכים של האזרח ומתייחסים לצרכים של האזרח. הדאגה צריכה להיות לכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורלי לוי אבקסיס. הצפוניים בקואליציה לא קיבלו תפקידים בממשלה
צילום: אוהד צויגנברג
בתמונה: תושב קיסריה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים