שתף קטע נבחר

 

פצצת בריאות: למה כדאי לאכול את המרור

המרור שיושב לו בבטחה בקערת ליל הסדר ומהלך עלינו אימים הוא בעצם מקור לוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. איזה ירקות משמשים כמרור ולמה הם כל כך בריאים עבורנו? נטורופת מסביר: הירק הזה דווקא ממתיק לנו את החיים

מכל מה שנאכל בערב החג, אנחנו נוטים להתעלם ממרכיב אחד מאוד מרכזי - המרור. מקור מצוות אכילת מרור הינו במשפט: "וְאָכְלוּ אֶת הַבָּשָׂר בַּלַּיְלָה הַזֶּה צְלִי אֵשׁ וּמַצּוֹת עַל מְרֹרִים יֹאכְלֻהוּ" (שמות י"ב). ואפילו המשנה מפרטת 5 סוגי מרור: חזרת, עולשים, תמכא, חרחבינה ומרור.

 

אז למרות ששכניו לקערת ליל הסדר, טעימים יותר, מתברר כי דווקא המרור הוא זה שעתיר יתרונות בריאותיים. איזה עלים יגרמו לכם לעקם את הפנים, אבל להרגיש הרבה יותר טוב?

  

מה תאכלו בחג?

 

חסת הגינה

החזרת על פי התלמוד, היא החסה המתורבתת או כמו שנאמר על החסה (חזרת), בתחילתה היא מתוקה ובסופה מרה. ואכן, אם החסה אינה נקטפת במועד היא נהפכת למרה יותר.

 

עלי החסה מכילים מעט קלוריות אבל עשירים מאוד בחומצה פולית, לוטאין, בטא קרוטן, כלורופיל, ויטמין C וסיבים תזונתיים. חומרים אלו נחשבים נוגדי חימצון והם חשובים מאוד לחילוף חומרים תקין בגוף ולמניעה של סרטנים שונים.

החסה עשירה גם בוויטמין K החשוב מאוד לבריאות העצם.

 

לא רק זאת. כאשר חותכים את החסה, מופרש ממנה חומר חלבי הנקרא Lactucarium והוא משמש ברפואת הצמחים כחומר מרגיע, הדומה מאוד לשרף האופיום וניתן לשימוש במצבים של נדודי שינה, חרדה, היפראקטיביות בילדים, שיעול יבש, שעלת וכאבים ראומטיים. 

 

ניתן למצוא את החומר הזה בחסה, רק כאשר הצמח לא נקטף בזמן ונוצרת פריחה. בתקופה הזו העלים נחשבים למרים במיוחד. אגב, חסת המצפן אשר ממנה התפתחה חסת הגינה, מכילה כמות גדולה יותר של חומר פעיל זה ונעשה בה שימוש ברפואת הצמחים המודרנית.

 

אם היא לא נקטפת בזמן - הופכה למרה מאוד (צילום: דניאל לילה ) (צילום: דניאל לילה )
אם היא לא נקטפת בזמן - הופכה למרה מאוד(צילום: דניאל לילה )

 

עולש תרבותי

העולש התרבותי אשר נמצא על המדפים ודומה מאוד לחסה קטנה ובהירה, הוא עולש אשר גדל ללא אור ולכן טעמו פחות מריר, והוא גם מכיל פחות ויטמינים מעולש אשר גדל בשדה. 

 

העולש התרבותי מכיל סיבים תזונתיים מסיסים במים, שנקראים סיבים פרו-ביוטיים. סיבים אלה הם "המזון" של חיידקי המעיים ומאפשרים להם לשגשג על חשבון החיידקים המזיקים. פעילות זו משפרת את תפקוד מערכת העיכול ומערכת החיסון.

 

בנוסף, נמצא במחקרי מעבדה כי צמח זה בעל פעילות נוגדת אלרגיה, נוגדת דלקת, מורידה סוכר ושומנים בדם. ברפואת הצמחים מומלץ להשתמש בצמח זה, בטיפול בבעיות כרוניות הקשורות לכבד. ניתן לאכול אותו בתוך סלט בשילוב עם עלים ירוקים נוספים.

 

משפר את פעילות מערכת העיכול ומערכת החיסון (צילום: יעל גרטי) (צילום: יעל גרטי)
משפר את פעילות מערכת העיכול ומערכת החיסון(צילום: יעל גרטי)

  

חזרת

שורש לבן זה נכנס אל קערת ליל הסדר רק במאה ה-13 לספירה, וכנראה המילה "תמכא" המוזכרת בתלמוד מתייחסת לשורש החזרת. החריפות של החזרת נוצרת כאשר פנים השורש בא במגע עם האוויר - מה שיוצר מולקולה הנקראת,  סיניגרין.

 

המולקולה הזו היא אנטיבקטריאלית וידועה כיעילה במניעת זיהומים שונים במערכת הנשימה והשתן. כמו כן נמצא שצריכה קבועה של מולקולה זו, מפחיתה את הסיכון להתפתחות סוגי סרטן שונים. בנוסף, ידוע כי הטעם החריף עוזר בטיפול בסינוסיטיס, בכאבי ראש ועוזר לגוף לכייח ולהפריש עודפי חום באמצעות הזעה.

 

במחקרי מעבדה, החזרת נמצאה נוגדת דלקת ונוגדת חימצון חזקה, אך גם נמצאה כמעכבת פעילות של בלוטת התריס ולכן אינה מומלצת לאנשים אשר סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) או הנוטלים תרופה לאיזון בלוטה זו.

 

שורש החזרת. יעיל מאוד במניעת זיהומים במערכת הנשימה והשתן (צילום: index open) (צילום: index open)
שורש החזרת. יעיל מאוד במניעת זיהומים במערכת הנשימה והשתן(צילום: index open)

 

חרחבינה

צמח זה אשר ניתן לליקוט עצמי ולהכנת סלטים גדל ברחבי הארץ. הוא עובר שינוי במהלך עונות השנה, בחורף הוא מפתח עלים ירוקים אשר גדלים בצורת שושנה וניתנים לאכילה חיים או חלוטים. לעומת זאת, באביב ובקיץ העלים האכילים מתחלפים לעלים צרים, קוצניים ובלתי אכילים.

 

העלים הירוקים מכילים כמות גדולה של כלורופיל אשר עוזרים לטיפול בפצעים. זאת באמצעות חבישת הפצע עם עלים כתושים או בטיפול בפצעים במערכת העיכול על ידי אכילתם. העלים גם עשירים בוויטמין C ועוזרים לחיזוק החניכיים.

 

המלצה: לאכול עלים ירוקים

אני ממליץ להרבות באכילת עלים ירוקים העשירים בוויטמינים, מינרלים וחומרים נוגדי חימצון מדי יום כדי למנוע מחלות שונות. אולם, יש לזכור שעלים ירוקים מכילים הרבה ויטמין K , ואנשים הנוטלים כדורים נוגדי קרישה מוגבלים בצריכתו. 

 

בכל מקרה, כדאי לזכור כי "צריך קצת מרור בחיי היום יום כדי להרגיש כמה החיים מתוקים".

 

 

הכותב הוא נטורופת, הרבליסט קליני ומרצה לצמחי מרפא בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקום של כבוד למרור בקערת ליל הסדר
ד"ר רק שאלה
מומלצים