שתף קטע נבחר

 

מאדים: זה ההר הענק שאותו תחקור הגשושית

קיוריוסיטי שלחה לכדור הארץ תמונות של ההר "שארפ", יעד המחקר שלה. לאחר איזון צבעים, השמיים מעליו נראים כחולים, אך בנאס"א הסבירו: "צבעם חום בהיר, כמו סוכריות חמאה"

אם ההר לא בא אל הגשושית. המעבדה הניידת של נאס"א, קיוריוסיטי, ממשיכה במסעה במאדים ושיגרה לכדור הארץ תצלום של אחד מיעדי המחקר המרכזיים שלה – ההר שארפ, שמתנשא לגובה חמישה קילומטרים. נאס"א פרסמה בימים האחרונים את התמונות שצולמו בספטמבר.

 

בשבוע שעבר: התגלתה אפשרות ליצירת חיים על מאדים

 

המדענים ביצעו איזון צבעים בתמונה (white balancing) שמראה את ההר כפי שהיה נראה לו היה בכדור הארץ, כולל שמיים כחולים.

 

ההר. יעד מחקר מרכזי (צילום: AP) (צילום: AP)
ההר. יעד מחקר מרכזי(צילום: AP)
 

"איזון הצבעים עוזר למדענים לזהות חומרים שמהם עשויים הסלעים, בהתבסס על ניסיונם בכדור הארץ", נכתב בהודעת נאס"א שצוטטה ב- SPACE.com. "לעין האנושית, צבע השמיים של מאדים ייראה יותר כמו חום בהיר, כמו צבע של סוכריות חמאה".

 

ההר נמצא במרכז מכתש גייל, שם נחתה הגשושית באוגוסט. חקירתו יכולה לשפוך אור על השינוי בתנאי הסביבה של מאדים לאורך השנים בגלל שכבותיו הרבות. קיוריוסיטי חוקרת כעת את מפרץ הסכין הצהוב (Yellowknife Bay) ותפנה עוד כמה חודשים ליעדה ההררי, כעשרה קילומטרים ממיקומה כעת.

 

לפני שבוע הודיעו אנשי נאס"א כי חקירותיה של קיוריוסטי במכתש העלו ממצא דרמטי: ניתוח של האבקה שנקדחה מהסלע העתיק במכתש, שבעבר היה שטוף מים, גילה שורת מינרלים שהם המפתח לקיום חיים. ככל הנראה המים שזרמו באזור היו ראויים לשתייה.

 

דיוקן עצמי של קיוריוסיטי במכתש. הוא הורכב מתמונות שונות ועל כן כן המצלמה לא נראה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דיוקן עצמי של קיוריוסיטי במכתש. הוא הורכב מתמונות שונות ועל כן כן המצלמה לא נראה(צילום: AFP)

סלע שצילמה קיוריוסיטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סלע שצילמה קיוריוסיטי(צילום: AFP)

סלע שצילמה קיוריוסיטי. איזון הצבעים מעלה כי צבעו הפנימי אפרפר עד כחלחל, ולא אדמדם כמו פני השטח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סלע שצילמה קיוריוסיטי. איזון הצבעים מעלה כי צבעו הפנימי אפרפר עד כחלחל, ולא אדמדם כמו פני השטח(צילום: EPA)

 

קיוריוסיטי מחזיקה אבק סלעים שהיא עומדת לנתח (צילום: AP) (צילום: AP)
קיוריוסיטי מחזיקה אבק סלעים שהיא עומדת לנתח(צילום: AP)

 

המדען הראשי של פרויקט קיוריוסיטי, ג'ון גרוצינגר מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה,

הוסיף כי ניתוח הסלעים לא אישר כי במקום היו חומרים אורגניים, דרישה הכרחית לחיים דוגמת אלה שעל כדור הארץ. אולם, מאחר שיש עוד 17 חודשים למשימה הראשית של רכב המחקר, המדענים מסרו כי הם מצפים לתת תשובה לשאלה הזאת בהמשך.

 

עלות משימת המחקר כולה היא 2.5 מיליארד דולר. משימתה העיקרית אינה איתור חיים, אלא מציאת מקומות שבהם ייתכן שנשמרו חומרים אורגניים, אם בכלל היו על מאדים. רכב המחקר נחת במכתש "גייל" ב-6 באוגוסט, ומשימתו מתוכננת להימשך שנתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההר. מתנשא לגובה 5 ק"מ
צילום: רויטרס
מומלצים