שתף קטע נבחר

כשהעכבר יורה: כללי מלחמת הסייבר העולמית

על פי בקשת נאט"ו, ניסו חוקרים ליישם את חוק המלחמה הבינלאומי בהקשר של לחימה מקוונת כדי להגן על אזרחים. אבל מה עושים כשהלוחמים ללא מדים, חמושים במקלדות?

אפילו ללוחמה מקוונת יש כללים. כך לפחות סבור מכון מחקר של נאט"ו, שמפרסם השבוע מדריך ללוחמת סייבר על פי החוק הבינלאומי. המטרה – להגן על אזרחים ומוסדות אזרחיים מלהיפגע בשדה הקרב של עידן המידע.

 

"כולם ראו את האינטרנט כמערב הפרוע", אמר עורך המדריך, פרופסור מייקל שמיט מה- Naval War College האמריקני, "אבל הם שכחו שהחוק הבינלאומי תקף לגבי כלי נשק מקוונים כמו לגבי כל נשק אחר".

 

"מדריך טאלין", על שם בירת אסטוניה שבו נוצר, הוכן על פי בקשת מכון המחקר של נאט"ו לענייני הגנה מקוונת. הוא מבקש להשתמש בכללי הלחימה הקונבנציונלית הידועים, שמנוסחים בין היתר באמנת ז'נבה, וליישמם באינטרנט – לעתים בדרכים לא צפויות.

 

נקודת המוצא של המסמך בן 282 העמודים היא שמלחמה לא מפסיקה להיות מלחמה רק משום שהיא מתרחשת במרחב קיברנטי. החוקרים כותבים כי פריצה למחשבים של סכר כדי לפתוח אותו ולהזרים את המים לעמק זהה להפצצה של הסכר. מבחינה חוקית, מתקפת סייבר שמציתה אש בבסיס צבאי לא שונה מהפגזה.

 

באותו אופן, ההגנות ההומניטריות לא נעלמות אונליין. מחשבים של בתי חולים זכאים לאותה הגנה כמו מבני הבטון שאותם הם עוזרים לנהל.

 

ניתוק אינטרנט - אסור

במלחמת סייבר יכולים להתרחש "פשעי מלחמת סייבר". שיגור מתקפה מקוונת מרשת של מדינה נייטרלית אסור באותו אופן שבו אסור לצבאות לעבור בשטח מדינה נייטרלית. ניתוק האינטרנט באזור כבוש כפעולת תגמול על מתקפה מקוונת של מורדים עלול להפר את האיסור על ענישה קולקטיבית.

 

את המדריך ניסחו יותר מ-20 אנשי צבא, אקדמאים וחוקרים בעיקר ממדינות חברות בנאט"ו, והם לא תמיד היו תמימי דעים. הגנה עצמית הייתה נושא שעורר מחלוקת. החוק הבינלאומי מתיר באופן כללי למדינות לבצע תקיפת מנע אם הן מאתרות חיילי אויב שעומדים לעבור את הגבול, אך כיצד ניתן ליישם זאת בעולם שבו מתקפה יוצאת לפועל בלחיצה על העכבר?

 

היבטים אחרים של חוקי המלחמה נראים לא רלבנטיים בהקשר המקוון – או לפחות זקוקים לשדרוג. חיילים נדרשים בדרך כלל ללבוש מדים ולשאת את נשקם בגלוי, אך איזו משמעות יש לכך כשהם חמושים במקלדות, מבוצרים במשרד ממוזג?

 

החוק אוסר גם על תקיפת "אובייקטים אזרחיים". אבל החוקרים היו חלוקים בדעותיהם לגבי הגדרת המילה "אובייקט" ותהו אם גם מידע יכול להיות כלול בה. הדבר עלול להותיר פרצה שתאפשר מחיקת מידע אזרחי חשוב, כמו למשל כל רשימות הבוחרים של מדינה.

 

מרקו רוסיני, מרצה לחוק בינלאומי באוניברסיטת וסטמיניסטר בלונדון ניבא כי המסמך יהפוך לחשוב, אף שאין לו מעמד רשמי, לנוכח הדרישה הגוברת לכללים סדורים בנושא. "אני בטוח שהוא יהיה בעל השפעה ניכרת".

פורסם לראשונה 19/03/2013 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדריך טאלין. "יהיה בעל השפעה"
צילום: AP
מומלצים