שתף קטע נבחר

 

קפריסין: הכנסייה הציעה את כספה לחילוץ כלכלי

לנוכח המשבר הכלכלי אמר הארכיבישוף של הכנסייה הארתודוכסית בקפריסין כי יעמיד את נכסי הגוף לרשות המדינה. התושבים שמחו על ביטול התספורת אתמול, אך גרמניה מתוסכלת: "הבנק האירופי מציל אותם, מישהו צריך להסביר את זה לקפריסאים"

אחרי שקפריסין דחתה את הכוונה לנגוס בפקדונות בנק פרטיים כדי להבטיח את תוכנית החילוץ האירופית, נחלצת הכנסייה האורתודוכסית המקומית לעזרת המדינה. ראש הכנסייה, הארכיבישוף כריסוסטומוס השני, אמר היום (יום ד') כי הוא יעמיד את נכסי הגוף הדתי החשוב לרשות המדינה כדי לסייע לה להיחלץ מהמשבר הכלכלי.

 

המפגינים בקפריסין שמחים, המדינה בבלבול    (צילום: רויטרס)

המפגינים בקפריסין שמחים, המדינה בבלבול    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לאחר שנפגש הבוקר עם הנשיא ניקוס אנסטסיאדס בניקוסיה, אמר כריסוסטומוס כי הכנסייה מוכנה למשכן את נכסיה כדי להשקיע באגרות חוב ממשלתיות, כלומר, להלוות כסף לממשלה. הארכיבישוף לא ציין מה שווי נכסי הכנסייה, אך היא נחשבת לעשירה ומחזיקה נדל"ן, מניות בבנק ומבשלת בירה.

 

הארכיבישוף והנשיא, הבוקר. לכנסייה נדל"ן, מניות ומבשלת בירה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הארכיבישוף והנשיא, הבוקר. לכנסייה נדל"ן, מניות ומבשלת בירה(צילום: EPA)

בזמן שמאות הפגינו מחוץ לו, דחה אתמול הפרלמנט הקפריסאי ברוב גדול את ההצעה לגבות מס בגובה עשרה אחוזים על כל הפיקדונות בבנקים במדינה. המפגינים צהלו עם קבלת הבשורה, אך ההחלטה מציבה את קפריסין במצב של חוסר ודאות.

 

קפריסין זקוקה ל-15.8 מיליארד אירו כדי לחלץ את הבנקים שלה ולחזק את אוצר המדינה במטרה להינצל מפשיטת רגל ומאיום היציאה מגוש האירו. המס שהמחוקקים דחו אתמול היה חלק מתוכנית חילוץ שנועדה למנוע את התמוטטות הבנקים.

 

המפגינים רואים את ההחלטה לדחות את המס כניצחון עממי על כוחות האיחוד האירופי והפוליטיקאים, ופצחו בשירת ההמנון הלאומי עם היוודע תוצאות ההצבעה.

 

"אנחנו עם שרוצה את השליטה בידיו. איש לא יכפה עלינו את רצונו", אמר אנדראס נפולאון, טיפוגרף בן 60, שהפגין מחוץ לפרלמנט. מפגינה אחרת, מרי ניקולאו, גרפיקאית בת 55, הצהירה: "אני לא מפחדת, אנחנו נמשיך. אם זה היה קורה היינו נופלים מהצוק. אנחנו נמשיך בהתלהבות".

 

סנדי אנטוניו, עובדת סוציאלית בת 29, ביקשה להעביר מסר לכלל אירופה: "אנחנו דוגמה חזקה לא רק למדינה הזו אלא גם ליוון, איטליה, ספרד. האנשים יכולים להתנגד. אנחנו רבים והם מעטים, והם לא יכולים לקבוע את עתידנו. אני חשה רגשות מעורבים כי העתיד לא בטוח אבל לפחות יש לנו את הכבוד שלנו ואנחנו לא משרתים".

 

הפגנה מול הפרלמנט. "אנחנו דוגמה חזקה לא רק למדינה הזו אלא גם ליוון, איטליה, ספרד" (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
הפגנה מול הפרלמנט. "אנחנו דוגמה חזקה לא רק למדינה הזו אלא גם ליוון, איטליה, ספרד"(צילום: AFP )

הפגנה מול הפרלמנט. התוכנית הייתה להטיל מס על פיקדונות פרטיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה מול הפרלמנט. התוכנית הייתה להטיל מס על פיקדונות פרטיים(צילום: רויטרס)

"זה הכבוד שלנו" (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
"זה הכבוד שלנו"(צילום: AFP )

"אם הם לא נותנים לנו לחלום, לא ניתן להם לישון" (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
"אם הם לא נותנים לנו לחלום, לא ניתן להם לישון"(צילום: AFP )

מרקל בשפם היטלראי. "הסתלקי מארצנו" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרקל בשפם היטלראי. "הסתלקי מארצנו"(צילום: EPA)

 

כששמעו התושבים לראשונה על התוכנית להטיל מס על חסכונותיהם, רבים מיהרו למשוך את כספם מהבנקים. מחשש לקריסה, הבנקים סגורים מאז שבת.

 

מנהיגי קפריסין נאלצים כעת לגבש תוכנית שתספק הן את אזרחיהם והן את מוסדות האיחוד האירופי. הם ייפגשו היום עם הנשיא למטרה זו, ובינתיים יישארו הבנקים סגורים. הכספומטים וכרטיסי האשראי עובדים כרגיל, אך לא ניתן לבצע העברות מקוונות. בינתיים הודיע הבנק האירופי המרכזי כי ימשיך לתמוך בבנקים בקפריסין כדי למנוע התמוטטות מיידית.

 

גרמניה, מראשי האיחוד, הביעה תסכול מהחלטת הפרלמנט. שר האוצר שלה, וולפגנג שאובל, אמר כי הבנקים הקפריסאים שורדים רק בזכות הבנק האירופי המרכזי, וכי אם לא יהיה הסכם חילוץ, עזרה זו תבוא לקצה. "מישהו צריך להסביר את זה לקפריסאים", אמר שאובל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגינים מחוץ לפרלמנט, אמש. "אתם הורגים אותנו"
צילום: AFP
צילום: EPA
הארכיבישוף כריסוסטומוס.
צילום: EPA
מומלצים