טוויטר מקבלת פטנט. על טוויטר
רשת המיקרובלוגינג שנוסדה ב-2006 מקבלת סוף סוף פטנט על השירות שלה: שליחת הודעות למספר רב של נמענים. האם סטארטפים חדשים צריכים לדאוג?
כמעט חמש שנים לאחר שג'ק דורסי וביז סטון, מייסדי אתר המיקרובלוגינג הגישו בקשה לפטנט לאתר, העניק היום משרד הפטנטים האמריקאי מסמך המאשר את קבלתו. בשפה משפטית מפורטת נכתב במסמך כי הפטנט ניתן למערכת שמאפשרת משלוח הודעות למספר רב של נמענים לא מפורטים (כלומר, ששולח ההודעה לא מציין את הנמענים) בלי תלות בפלטפורמה שעליה הנמענים רוצים לקבל את ההודעה. במילים אחרות, טוויטר קיבלה פטנט על טוויטר, כאשר הפטנט מכסה גם חלק מפעילויות של רשתות חברתיות אחרות ובראשן - פייסבוק.
מה המשמעות של צעד שכזה? עו"ד אוריה ירקוני מסביר שעוד מוקדם לקבוע. "למרות שרשם הפטנטים האמריקאי אישר את הפטנט", הוא אומר, "עוד אי אפשר לומר שמדובר בפטנט 'ראוי'. ראשית, יתכן ולמרות עמדת הרשם, מדובר בפטנט שאינו עומד בקריטריונים הנדרשים ואינו מהווה התקדמות המצאתית כנדרש; שנית, ייתכן ויש Prior Art. כלומר, מישהו שפרסם טכנולוגיה דומה קודם לכן, ולכן טוויטר אינם זכאים לרשום את המערכת של שמם; ושלישית, ישנן התנגדויות אינהרנטיות לכל פטנט תוכנה, בשל הטבע החמקמק של ניכוס שיטות וטכניקות שאינן צריכות להיות קנייניות. ככל שטוויטר תנסה לעשות שימוש משפטי בפטנט שניתן לה, השאלות הללו בוודאי יתבררו בפני בית המשפט שידון בעניין."
פטנט להגנת הטוויטר
באפריל 2012 טוויטר פרסמה את מה שהיא כינתה Innovator's Patent Agreement או IPA. ה-IPA הוא למעשה הסכם במסגרתו הודיעה החברה כי מעתה היא תקפיד לנסח את הפטנטים שלה באופן שימנע את האפשרות להשתמש בהם לצורך תביעות משפטיות מבלי לקבל אישור ממפתחי הפטנט. בנוסף, טוויטר התחייבה שלא תעשה שימוש התקפי בפטנטים - אלא רק בכדי להתגונן. ירקוני מאמין כי זו אחת הסיבות בגללן סטארטפים בקנה מידה קטן ובינוני לא צריכים להיות מוטרדים מהפנט החדש.
"מעבר לכך", הוא מוסיף, העלות של ליטיגציית פטנטים בארה"ב (כלומר, שכר טרחת עורכי הדין) מגיעה לכמיליון דולר. המשמעות היא שלטוויטר אין אינטרס לתבוע חברה שאין לה לפחות 2-3 מיליון דולר לשלם פיצויים. חברות שמהוות מטרה לליטיגציית פטנטים בקנה מידה כזה, הן חברות מצליחות בעלות שווי נכסים של מיליוני דולרים דולר ולא סטארט-אפים מתחילים".