שתף קטע נבחר

 

כסיסת ציפורניים: כל השיטות שיגרמו לכם להפסיק

כסיסת ציפורניים נפוצה מאוד בקרב ילדים ומתבגרים, וגם אצל מבוגרים לא מעטים. מהן הסיבות שגורמות לכך, לאיזה נזקים היא עלולה לגרום ואילו שיטות יכולות לעזור לכם להעלים את התופעה ולזכות בידיים מטופחות? מדריך

זה אחד ההרגלים המגונים ביותר הקיימים. כסיסת ציפורניים - אונכִיופַאגיה, נפוצה מאוד בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. על פי הערכות, כ- 30% מהילדים בגילאי 7 עד 10, 45% מבני הנוער וכ- 20% מהמבוגרים סובלים מתופעה זו.

 

 

הכסיסה נעשית כמעט באופן אוטומטי ולא מודע, ולעתים היא הופכת להרגל שקשה להשתחרר ממנו. ישנם כאלה שכססים גם את ציפורני הרגליים. בגלל הכסיסה הכמעט בלתי פוסקת, הציפורניים הופכות להיות קצרות מאוד, לא אחידות, שבירות והעור סביבן משופשף וקשה.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

 

הנזק שעלול להיגרם מהכסיסה

הציפורניים מורכבות מחלבון קשה הקרוי קריאטין, ומלבד החלק החופשי שבקצה האצבע מוקפת הציפורן ומכוסה חלקית על ידי קפלי עור. מתחת לציפורן נמצא השורש (matrix), ובו נוצר הקרטין באמצעות חלוקת תאים.

 

הסהרון (lunula) הוא האזור הבהיר יותר שבבסיס הציפורן, והגובל בקרומית - קפל עור המגן על השורש מפני זיהום. הקצה החופשי של הציפורן, שעובר מעבר לאצבע, אינו כולל עצבים ולכן אנו לא חשים מאומה בעת גזירת הציפורניים או בעת כסיסתן.

 

ד"ר ליאור שגיא, רופא עור בכיר במרפאת הלייזר במרכז הרפואי תל אביב, במהלך כסיסת הציפורניים עלול להיפגע המטריקס (שורש הציפורן). "אם הפגיעה היא חמורה מאוד, היא עלולה להיות בלתי הפיכה ולגרום לעיוות הציפורן", הוא מסביר.

 

הוא מצביע על נזק נוסף שעלול להיגרם בגלל כסיסה בלתי פוסקת. "הכסיסה מקלפת את העור בקפל שאוטם את הציפורן, מה שיכול לגרום לחדירה של חיידקים וזיהום - מצב הנקרא פרוניכיה. במצבים קשים מאוד, אם האצבע הופכת להיות אדומה ומודלקת, לעתים אף יש צורך בטיפול אנטיביוטי".

 

לדברי ד"ר מרים דריגוב, רופאת שיניים, כסיסת ציפורניים מתמשכת עלולה להזיק לשיניים. "היא יכולה לפגוע במפרק הלסת, לפגוע בציפוי האמאייל שעל השיניים ולגרום לנזק לחניכיים, שלא לדבר על זיהום שיכול להיגרם מכסיסת ציפורניים מלוכלכות", היא אומרת.

  

למה כוססים ציפורניים?

רבות מהסיבות לכסיסת ציפורניים הן על רקע נפשי כמו למשל, חרדה, מתח, בדידות, חוסר אקטיביות, חיקוי של חבר משפחה (בקרב ילדים), שלב מעבר ממציצת אצבע (בקרב ילדים).

 

זו הסיבה גם שפעמים רבות, כוססי ציפורניים נתפסים בציבור כאנשים לחוצים, אשר לא מתפקדים היטב תחת לחץ, היפראקטיביים, חסרי שקט פנימי ומוזנחים. ובשל כך נאלצים להסתיר את כפות ידיהם מתוך בושה.

 

מתברר כי יותר גברים כוססים ציפורניים בבגרותם וגם בילדות, כפי הנראה, בנים עושים זאת יותר מבנות. כפי הנראה ניתן להסביר זאת בשתי דרכים:

לנשים בדרך כלל יש מודעות רבה יותר לנראות הציפורניים ולכן הן נאלצות למצוא מקור אחר להפגת מתחים. ואילו הסיבה השנייה היא שנשים רבות משתמשות בלק אשר מהווה סוג של מחסום פיזי ותזכורת לא לכסוס את הציפורן.

  

בקרב ילדים, התופעה מתחילה בקרב ילדים החל מגילאי 3 – 4 שידועים כגילאים בהם הילדים מתחילים להניע תהליכים חברתיים ונמצאים במתח רב הקשור במלחמות על מקומם בחברה. הרגלים נוספים בקטגוריה זו כוללים פעילויות כגון: סיבובי ומשיכות שיער, מציצת אצבע. כמחצית מהילדים בגילאי 10 עד 18 ממשיכים לכסוס ציפורניים. 

  

איך מפסיקים? 

הטיפול בתופעת כסיסת ציפורניים אצל ילדים ומבוגרים הוא מעט שונה, אולם ישנם צעדים דומים בשתי הקבוצות. חלק מצעדים אלה הם שינויים התנהגותיים וחלק הם מחסומים פיזיים אשר מונעים את הכסיסה.

 

טיפולים התנהגותיים: בדרך כלל מדובר על טיפול להפגת מתחים וחרדות. טיפול במקור הבעיה מסייע מאוד ועשוי לגרום להכחדת הכסיסה כפועל יוצא מכך. במקרים מסויימים, הטיפול בגורמי המתח לא מספיק ויש צורך ב"תזכורת" נוספת. "במקרים האלה מומלץ להשתמש במרה - נוזל שקוף הנמרח על הציפורן וסביבתה ומתייבש תוך דקות ספורות. טעמו המר מהווה "אזעקת כסיסה" ומונע את התופעה", מסבירה שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם.

 

תכשירים למניעה: קטרון מוסיפה כי ישנם תכשירים נוספים  שיכולים לסייע ב"מיסוך" הציפורן ולמנוע את הכסיסיה:

 

  • פלקסיטול: מדובר בקרם לטיפוח הציפורניים ועור סדוק בקצות האצבעות, שמסייע לעור להיראות טוב, ויוצר כעין שכבת מיסוך בסביבת הציפורן.

 

  • מורז: שמן לטיפול בפטרת הציפורניים, משקם עור פגום סביב הציפורניים ומסייע בצמחית ציפורניים בריאות. מבוסס על צמח הפוליגונום.

 

  • ויטמין אי נייל אנד קוטיקול אויל: שמן מרכך המכיל ויטמין E לטיפול בציפורניים. מכיל שמן נבט החיטה, אלוורה, זרעי משמש ושמן חריע.

 

  • משקם ציפורניים של שיק. מחיר: 50 שקלים.

 

  • מחזק ציפורניים ויטמין סי של שיק. מחיר: 50 שקלים.

 

  • סרום הזנה לציפורן של שיק.

  

  • קיוטיקל ת'רפי קרים של אורלי - קרם הזנה וטיפוח. מחיר: 40 שקלים.

 

  • קלציום שילד של אורלי – מחזק לציפורניים שבירות 40 שקל בפארמים

  

  • קרם ידיים של חלאבין. - קרם ידיים וציפורניים טיפולי תומך.

 

  • מגבוני שמן לטיפוח העור סביב הציפורניים: מגבונים של לייף מועשרים בשמן גליצרין מועשר בויטמין B5.

 

טיפוח הציפורניים וכפות הידיים: טיפוח הציפורניים והידיים, יכולים להוות זריקת מרץ לביטחון העצמי ובכך לגרום למניעת הכסיסה. העיסוק בטיפוח ובטיפול הציפורן עדיף מהעיסוק הבלתי פוסק באמצעות הכסיסה. 

 

שינוי הרגלים: היות שכסיסת ציפורניים היא לא מעט פעמים, הרגל אוטומוטי ולא מודע, יש צורך בהחלפת הרגל תמורת הרגל אחר ופחות מזיק. כמו למשל, מתברר כי אנשים נוטים לכסוס ציפורניים בצורה אוטומטית כאשר הם עסוקים בפעילות אחרת, כדוגמת צפייה בטלוויזיה. מומלץ לכן להעסיק את הידיים בפעילות אחרת, למשל לחיצה על כדור קטן או קשקוש על נייר. או להפסחיק את הפעולה שבגינה החלו בכסיסת הציפורנים מלכתחילה.

  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ציפורניים מטופחות משפיעות על הביטחון העצמי וגם על הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים