גלעד ארדן על ביקור אובמה: "בא בגישה שונה"
שר התקשורת והגנת העורף, שלחץ יד לנשיא האמריקני עם נחיתתו בנתב"ג, העריך באולפן ynet כי "אובמה הפיק לקחים מהקדנציה הראשונה. זו ההזדמנות שלנו להציע מחוות"
שרי הממשלה התייצבו הבוקר (יום ד') בשורה כדי לקבל את פני הנשיא ברק אובמה שנחת בנתב"ג, לחצו ידיים ופטפטו עמו קלות. "אני מאוד התרגשתי ואני חושב שרוב השרים חשו כך", גילה השר גלעד ארדן, שהתארח הערב באולפן ynet. "אני חושב שהוא בא בגישה שונה, שכנראה מבוססת על הפקת לקחים מהכהונה הראשונה, וזה דבר מרגש לעמוד בשדה התעופה ולקבל את נשיא המעצמה".
השר ארדן הדגיש כי ישראל לא מתייחסת בקלות ראש לעובדה שאובמה בחר בה כיעד לביקורו הראשון בחו"ל בקדנציה השנייה, וכן ציין בנאומיו את הקשר של העם היהודי לארץ ישראל. "אני בטוח שתשאל אותי גם לגבי המחלוקות בינינו", המשיך ארדן, "אבל אני חושב שזה יום שאנו יכולים להיות בו שמחים וגאים על מה שיש לנו. גם הנאום היה שונה לחלוטין ממה ששמענו בעבר בקהיר", הוא אמר בהזכירו את הנאום שנשא אובמה בביקורו במצרים, אז הכריז על "דף חדש ביחסים בין ארצות הברית לאיסלאם".
לטענת השר האמון על הגנת העורף ותיק התקשורת, "הוא צריך לשכנע את הציבור בישראל שטובת המדינה מאוד חשובה לו, כי לגבי זה עלו סימני שאלה. עובדה שהוא היה צריך להדגיש בקמפיין הבחירות שלו שהוא ידיד של ישראל. אני חושב שהעמדה שלו והלחץ שלו, גם בנוגע להקפאה וגם בעוד מספר אמירות, עוררו סימני שאלה וזה התחיל עוד בביקורו בקהיר, כשהוא פסח על ישראל".
עם זאת, הצהיר ארדן, "היום הוא עושה תיקון, והתיקון הזה בא ממקום אמיתי. אני לא חושב שזה הכול הצגה, גם אם הכוונה שלו היא ליצור אמון מחודש עם הציבור בישראל. למדינת ישראל יכול לצאת רק טוב מזה", הדגיש השר. מבחינת ישראל, הוא ציין, "הביקור של אובמה הוא הזדמנות להציע מצדנו מחוות, ואני לא פוסל אותן".
"אני לא רואה בהקפאה מחווה אפשרית כי זה לא עוזר", הבהיר ארדן, "אבל מחוות אחרות יכולות לבוא בחשבון - נקודות בדיקה, שחרור כספים. גם ישראל צריכה מצדה להציע מחוות כלפי הפלסטינים ואני מקווה שגם הנשיא ידרוש מאבו מאזן לאתגר אותנו בעמדות סביב המו"מ, כי אחרת זה דו-שיח של חירשים".
השר ארדן התייחס גם לנושא מרכזי אחר שעל הפרק והוא הגרעין האיראני.
"כבר עתה היכולת לאתר את אותם החומרים מאוד מוטלת בספק", הוא הזהיר, "תראה כמה זמן לקח למצוא את בן-לאדן, שהיה אדם חי שמקיים קשרים חברתיים. תתאר לעצמך שאתה צריך למצוא חומר בכמות מסוימת שהוא קרוב כבר למה שנחוץ לייצור נשק גרעיני".
"גם בידי המשטר האיראני זה יהיה מסוכן, ועל אחת כמה וכמה אם זה יזלוג לארגוני טרור. לכן מדובר בניסיונות שכנוע בין ידידים", המשיך השר, "ואני רוצה להאמין ולקוות שבסופו של דבר הם יגיעו לעמק השווה בתיאום הביטחוני".