שתף קטע נבחר

ברמזור של אובמה איראן עדיין באדום

אובמה ונתניהו לא הצליחו לגשר על חילוקי הדעות בנוגע לתזמון התקיפה. הקווים האדומים שלהם עדיין רחוקים. הנשיא האמריקני מנסה לשכנע שעדיף לישראל להימנע מפעולה עצמאית מול טהרן

מסיבת העיתונאים המשותפת של בנימין נתניהו וברק אובמה נתנה תמונה די בהירה של מצב ההסכמות והאי-הסכמות בנושאים העיקריים. כפי שזה מסתמן כעת, הנשיא האמריקני וראש הממשלה הישראלי לא הצליחו לגשר על חילוקי הדעות שלהם בעניין מתי יהיה צריך לפעול בכוח אם איראן תמשיך בחתירתה לפצצה.

 

ברק אובמה בישראל - דיווחים נוספים ב-ynet:

נתניהו לאובמה: ישראל תגן על עצמה בלי עזרה

גלעד ארדן על ביקור אובמה: "בא בגישה שונה"

הילדים ששרו לאובמה: "הוא ממש חמוד. גם פרס"

הכתבים הזרים בי-ם: התעלומה - למה אובמה בא?

 

שני המנהיגים אמרו זאת כמעט במפורש, הקווים האדומים שלהם עדיין רחוקים אלה מאלה ונתניהו אף הרחיק לכת ורמז פעם נוספת כי אם ארה"ב לא תעשה זאת - ישראל תעשה זאת בעצמה וכן שישראל חשה שהשעה הזאת קרבה במהירות וכי אין מנקודת ראותה שנה למאמצים ולסנקציות הדיפלומטיים להצליח.

 

הנשיא אובמה ניסה לרכך את הרושם של חילוקי הדעות בעניין האיראני על ידי הודעתו שהסיוע לייצור סוללות נוספות של כיפת ברזל ורכישתן לא ייפגע והוא אף הציע מתנה גדולה יותר, כלכלית אמנם, אבל עם משמעויות אסטרטגיות רבות משקל: הוא הודיע שארה"ב תפתח במגעים עם ישראל במטרה להגיע להסכם על עשר שנות סיוע צבאי אמריקני למדינת ישראל, כשתיגמר ב-2017 ה"חבילה הנוכחית", שגם היא הייתה לעשר שנים.

 

אובמה מנסה בעניין זה להמתיק את הגלולה לישראל וגם לשכנע אותה שעדיף לה להמשיך לתאם עם ארה"ב ולא לפעול לבדה מול האיראנים. בסופו של דבר, לשתי המדינות יש מטרה דומה. מה שלא ידוע הוא אם הנשיא האמריקני הסכים לדרישת ישראל להפגין את נחישותה של ארצות הברית להשתמש באמצעים צבאיים נגד איראן באופן שיעניק אמינות למשא ומתן. אובמה כנראה סירב להתחייב, אולם נראה שהוא הבטיח לנתניהו את מה שבעצם כבר ידעו בישראל - שהסנקציות עוד יהודקו.

 

נתניהו הלך צעד לקראת אובמה בעניין הפלסטיני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו הלך צעד לקראת אובמה בעניין הפלסטיני(צילום: AFP)

 

בעניין הפלסטיני, נתניהו הלך צעד לקראת אובמה כשאמר במפורש שישראל נשארת מחויבת לפתרון שתי המדינות. אולם אובמה המשיך בקו שבו התחיל בראיון לערוץ 2 - להנמיך ציפיות. אובמה לא רוצה, כנראה, ליצור ציפיות גבוהות מדי אצל הפלסטינים שיסתיימו באכזבה, כי אכזבה כנראה מוליכה לאלימות. אובמה גם לא רוצה לחזור הביתה עם כישלון, ולכן הוא ממשיך בקו המאוד זהיר שלו, ומחר, אולי, נשמע ממנו דברים הרבה יותר ברורים.

 

חשוב להזכיר שלאובמה אין ציפיות גדולות שהמשא ומתן עם הפלסטינים ייפתח בקרוב, אבל בהחלט ניכר מדבריו שהוא רוצה שישראל תעשה מחוות שייצבו את הרשות הפלסטינית בתחום הכלכלי ובתחום איכות החיים של הפלסטינים בגדה. גם בעניין הפלסטיני, כך ניתן לסכם - עדיין אין הסכמה בין ישראל לארה"ב ואי אפשר לדבר על התקדמות בעניין זה במגעים בין הנשיא האמריקני לראש ממשלת ישראל.

 

אובמה גמגם בעניין הסורי (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
אובמה גמגם בעניין הסורי(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בעניין סוריה, הנשיא היה אפולוגטי בעליל. הוא גמגם, הוא תירץ תירוצים, אבל הסביר באופן די נחרץ כי מבחינתו ארצות הברית אינה השוטר של העולם ולא תעשה את העבודה לבדה אלא במסגרת הסכמה בינלאומית רחבה. אובמה לא אמר זאת, אבל ללא ספק הוא התכוון לחוסר ההסכמה שיש בין ארה"ב לרוסיה ולסין בעניין סוריה. מעניין היה לראות שהנשיא האמריקני, נוסף לקביעה שפעולה נגד סוריה - אם תהיה - צריכה להיעשות במסגרת הסכמה בינלאומית רחבה, אמר כמעט במפורש שאי אפשר לעזור למדינה ולאזרחיה אם הם לא מוכנים לעזור לעצמם.

 

הוא התכוון לכך שהאופוזיציה הסורית מפוצלת ולא מצליחה לאחד כוחות וגם רמז שהאופוזיציה הסורית מפולגת בתוכה על רקע עדתי, ולא רק מול המשטר של בשאר אסד הנשען על העדה העלווית. אובמה לא רוצה להכניס את ראשו למלחמות עדות ושבטים ודתות כפי שעשה באפגניסטן וכפי שעשה בעיראק ויצא בשן ועין, ולכן הוא נאלץ להימנע מפעולה שאולי אין מוסרית ממנה - והיא להתערב כדי להפסיק את שפיכות הדמים בסוריה.

 

מה שאובמה רמז הוא ששפיכות הדמים לא תיפסק גם אם ארה"ב והעולם

יתערבו - היא עלולה אף להחריף. בעניין זה אין חילוקי דעות בין אובמה לנתניהו כשם שאין ביניהם חילוקי דעות בעניין מניעת השימוש בנשק כימי וזליגת נשק כימי לידי טרוריסטים מהזרם של אל-קאעידה או טרוריסטים מהזרם של חיזבאללה.

 

ארצות הברית נמנעה, עם זאת, מלהגיד שלישראל יש אור ירוק לתקוף שיירות נשק מסוריה ללבנון, אבל מדבריו ומעצם העובדה שאובמה לא אמר במפורש שישראל יכולה לעשות זאת, אפשר בהחלט להסיק שלישראל יש אור צהוב מארה"ב לעשות כל מה שדרוש כדי למנוע העברת נשק מודרני ואסטרטגי לידי חיזבאללה. לסיכום, בעניין האיראני אובמה הדליק את האור האדום ברמזור המופנה לישראל. בעניין הפלסטיני אובמה נתן אור ירוק חלש בתקווה שישראל תיסע בנתיב שהוא היה רוצה שתיסע בו, ובעניין סוריה - אור ירוק וצהוב חליפות, הכול תלוי בנסיבות.


פורסם לראשונה 20/03/2013 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נתניהו ואובמה. אכזבה מוליכה לאלימות
צילום: AFP
מומלצים