שתף קטע נבחר
 

בטר פלייס בצרות. הפסידה 1.6 מיליארד ב-2012

מתחילת פעילותה של החברה עומדים הפסדיה על 3 מיליארד שקל, מתוכם 850 מיליון רק ברבעון האחרון של 2012. כעת מזהירה החברה לישראל: חשש להמשך קיומה של בטר פלייס

הפסדי עתק לבטר פלייס בשנת 2012, ולראשונה גם חשש משמעותי ליכולתה להמשיך בפעילות. חברת תשתיות הטעינה לרכב חשמלי הפסידה בשנה שעברה 454 מיליון דולר, או יותר מ-1.6 מיליארד שקל. כך עולה מהדו"חות הכספיים שמפרסמת היום (ה') החברה לישראל, המחזיקה בכשליש ממניות החברה. ברבעון האחרון של השנה לבדו, הצטברו הפסדי בטר פלייס לכרבע מיליארד דולר, או כ-850 מיליון שקל.

 

עוד בנושא מיזם בטר פלייס:

 

שי אגסי: הודח על רקע הפסדי העתק של בטר פלייס (צילום: AP) (צילום: AP)
שי אגסי: הודח על רקע הפסדי העתק של בטר פלייס(צילום: AP)

 

מצבה של החברה החמיר משמעותית בשנה שעברה, ובחברה לישראל מצרפים לראשונה לדו"ח הכספי אזהרה, ולפיה עולה חשש כי בטר פלייס לא תוכל להמשיך להתקיים כעסק "חי". בדו"ח השנתי אף מציינים בחברה לישראל כי מאז הקמתה צברה בטר פלייס הפסדים בסך של כ-812 מיליון דולר, או כ-3 מיליארד שקל.

 

מחברת בטר פלייס נמסר בתגובה לדו"חות החמורים כי "החברה עשתה תפנית במהלך החודשים אחרונים, וההנהלה סבורה ברמת ביטחון גבוה שתצליח לגייס את הכסף הנדרש לתוכנית העסקית שלה במהלך השנה. כמו כן, בשלושת החודשים הראשונים של שנת 2013, מכרה החברה כשלוש מאות מכוניות המהוות שישים אחוז מסך המכירות שלנו בשנת 2012".

 

שנת פעילות אחת, 700 מכוניות בלבד

הנתונים שמפרסמת החברה לישראל במסגרת הדו"ח השנתי, מבטאים החמרה ניכרת בתוצאות פעילות בטר פלייס. בשנת 2011 הצטברו הפסדי החברה לכ-164 מיליון דולר, או כ-600 מיליון שקל - או במלים אחרות, פחות ממחצית הפסדיה אשתקד. ראוי לציין כי בשנה שעברה החלה החברה לשווק מכוניות בישראל ודנמרק, אך בשתי המדינות יחד נמכרו כ-700 מכוניות. הכנסותיה ממכירת מכוניות הסתכמו בכ-7 מיליון דולר בלבד.

 

יש להזכיר כי בשנה שעברה חוותה בטר פלייס טלטלות קשות, ובראשן - פיטוריו של היזם והמנכ"ל שי אגסי. לאחר הדחתו, עזבו את בטר פלייס שורת בכירים, ובהם מנהל הפעילות בישראל, משה קפלינסקי, וכן סמנכ"לים בכירים בחברה. בהמשך אף עזב מחליפו של אגסי, אוון ת'ורנלי האוסטרלי, לאחר שלושה חודשים בלבד בתפקיד.

 

למרות ההפסדים, בחברה לישראל ממשיכים להביע מחויבות לבטר פלייס. בשנה שעברה החליטה החברה לישראל להשקיע כ-66 מיליון דולר נוספים בבטר פלייס, וזאת מתוך סך כולל של כ-100 מיליון דולר שהובטחו על-ידי משקיעים. עד כה, השקיעה החברה לישראל כ-300 מיליון דולר בבטר פלייס, כאשר בכיריה מסבירים כי השקעות העתק נחוצות לפריסת תשתית הטעינה למכוניות חשמליות, ולמעשה אין לראות בהן הפסדים.

 

שינוי מודל התמחור יחלץ את החברה?

בדו"ח שפרסמה החברה לישראל, מובהר כי בטר פלייס צופה שהפסדיה יימשכו גם בתקופה הקרובה. עם זאת, מהלכים שנקטה בחודשים האחרונים, ובהם פיטורי מאות עובדים וסגירת פעילותה בכמה מדינות, צפויים להערכתה לשפר את מצבה הפיננסי ולהקטין משמעותית את הוצאותיה השוטפות. יש לציין כי על-פי דו"ח איגוד יבואני הרכב, מסרה החברה בשני החודשים הראשונים של 2013 כ-200 מכוניות בישראל - רובן לחברות ליסינג.

 

במהלך 2012 שינתה בטר פלייס את מודל התמחור שלה, ובמקום לגבות תשלום חודשי קבוע הציעה ללקוחותיה לראשונה לשלם על-פי הנסיעה בפועל - "תשלום לפי קילומטרים". אלא שלמרות זאת, לא הצליחה החברה להגדיל משמעותית את קהל לקוחותיה. בשוק הרכב אמרו כי אחת הסיבות לכך היא הדחתו של אגסי ועזיבת בכירי החברה, שגרמו למשבר אמון והעלו חשש בנוגע ליכולתה של בטר פלייס להמשיך לפעול.

 

עם עזיבת מחליפו של אגסי, מונה לתפקיד המנכ"ל דן כהן - שליווה את הקמת בטר פלייס, ושימש בתפקידי ייעוץ לחברה לישראל. בחודשים שחלפו מאז, הודיעה החברה כי תפסיק או תצמצם את פעילותה מחוץ לישראל ודנמרק. זאת, מתוך ניסיון לצמצם את הוצאות החברה ורצונה למצות את הפוטנציאל המסחרי בשני השווקים היחידים שבהם נפרסה רשת מלאה של נקודות טעינה ותחנות להחלפת סוללה במכוניות החשמליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רנו פלואנס החשמלית: כ-700 מכוניות בלבד ב-2012
צילום: רונן טופלברג
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים