צפו וגלו: מי אוכל מזון לכלבים בעבודה שלו?
יש אנשים שיום העבודה שלהם מלווה בטעימה יומיומית של מאכלים שונים, חלקם שגרתיים יחסית כמו חומוס, אחרים טעימים במיוחד כמו גלידות, אך יש גם יוצאי דופן כמו מי שטועם את הגרגרים של חיות המחמד שלנו. יצאנו לפגוש אותם
מזון לכלבים - גם הבנות אוכלות
את ד"ר דיוויד רוזנבלט, רופא וטרינר ויועץ לחברת ביופט שמייצרת מזון לכלבים וחתולים, פגשנו במפעל החברה בשרון. מתוקף תפקידו, רוזנבלט טועם דרך קבע את המזון שמייצרת החברה במסגרת הליך פיתוח המוצרים ולפני שהם יוצאים לשוק. הוא מספר כי מתבצעות גם טעימות בקרב כלבים, בדרך כלל באמצעות דוגמיות בבתים - אולם מאחר שאלה אינם יודעים לדבר - נדרשת גם חוות דעת אנושית.
לתחום הוא נקלע במקרה לפני כ-20 שנה, כשחיפשו וטרינר בתחום המזון לכלבים. כנראה שהגיע למקום הנכון, שכן הוא מעיד כי אינו נרתע מהנושא ואפילו את הטעימה הראשונה אינו זוכר כחוויה זכורה או יוצאת דופן. בפגישה איתנו הוא אכל מהגרגרים והחטיפים שמייצרת החברה באופן חופשי, ואף כי הודה שאינו נהנה במיוחד - הוא גם אינו נגעל, ואפילו שלוש בנותיו מהוות אטרקציה בקרב חבריהן כשהן אוכלות בפניהם את המזון החייתי בחופשיות.
לשאלה האם אין סיכון או חשש באכילת המזון המיועד לבעלי חיים, רוזנבלט מרגיע ומבהיר כי כל המרכיבים הם איכותיים ואינם כוללים שאריות או פסולת ממזונות שיועדו לבני אדם, כפי שרבים חושבים. "המאכלים האלה מוגדרים כלא מיועדים למאכל האדם על פי חוק, מכיוון שהם מיוצרים בפיקוח משרד החקלאות ולא משרד הבריאות, אך מבחינה עניינית אין סכנה בריאותית", הוא מבהיר.
חומוס וגלידה? לא נמאס
יש גם טועמי מזון שנהנים ממאכלים שגרתיים או מוכרים יותר, כמו ירון בורנשטיין, שטועם מדי יום כמויות לא קטנות של חומוס מתוקף עבודתו כטכנולוג מזון בצוות הפיתוח הקולינרי של חומוס אחלה. מלבד טעימות קבועות לבדיקת טיב המוצרים שיוצאים מפס הייצור של החברה – חברי הצוות גם טועמים לא חומוס במסגרת פיתוח מוצרים חדשים.
למזלו, בורנשטיין הוא חובב חומוס מושבע, שמעיד כי חרף הכמויות הגדולות הללו - ממש לא נמאס לו. כהוכחה הוא מספר כי מדי יום שישי הוא מקפיד לפקוד עם החברים את אחת מהחומוסיות האהובות עליהם. אך לשאלה איזה חומוס עדיף יותר, מפס הייצור או זה שמיוצר במקום, הוא השיב בהתחמקות כי לכל אחד מהם יש את המקום והזמן המתאים לו.
ייתכן שאכילת חומוס מדי יום זה מוגזם - אבל אין כמעט אדם שלא יקנא בד"ר דני רוז'נסקי, טכנולוג המזון הראשי של גלידת שטראוס, שטועם כמויות אינסופיות מהמאכל הקפוא והטעים במסגרת פיתוח המוצרים החדשים ובדיקת המוצרים שיוצאים מפס הייצור. גם הוא מעיד שהמיצוי ממנו והלאה וכי לא פעם הוא אף מוצא את עצמו פוקד גלידריה עם אישתו בשעות הערב.
תה: טקס שלם
בתחום טעימות התה מדובר בטקס שלם ששורשיו בבריטניה, כפי שהדגימה לנו לירון שגב, טכנולוגית ראשית ומנהלת מחקר ופיתוח בויסוצקי. הטעימות מתבצעות לכל תה חדש שמקבלת החברה על מנת לבחון את איכותו.
הן כוללות הליך קבוע ומוסדר שכולל השריית כמות מדויקת של תערובת עלי תה לזמן קבוע, תוך שימוש בכלים מיוחדים כמו כוסות פורצלן, כפות מכסף טהור ומאזני שקילה. במקרה זה, הטעימה מתבצעת בדומה לטעימת יין - מכניסים לפה, מצקצקים ויורקים.
איזה כישורים נדרשים לשם טעימות מזון או משקאות? שגב מספרת כי רוב הטועמים למדו הנדסת מזון או טכנולוגיית מזון, אך את עיקר הידע והכישורים - שכוללים רגישות לטעם מן הסתם, צוברים לרוב תוך כדי למידה והתמקצעות בתפקיד.