שתף קטע נבחר

בדיקת חמץ פלוס: הכנות אחרונות בירושלים

במאפיות עובדים מסביב לשעון כדי לספק לציבור "מצות מצווה", המהדרין עוסקים בביעור חמץ והגעלת כלים ומיליוני יהודים בארץ ובעולם נערכים לקריאת ההגדה: "פסח זה חג משפחתי מאוד"

ברק אובמה OUT - פסח IN. ההכנות לחג המצות נכנסו בסוף השבוע לישורת האחרונה - לקראת ליל הסדר שיצוין ביום שני בערב. המשימה: ניקיונות, קניות ובישולים, ולמהדרין גם ביעור חמץ והגעלת כלים.

 

ירושלים שותקה בשבוע שעבר לרגל הביקור ההיסטורי של נשיא ארה"ב, ולמשך ימים שלמים נראתה כעיר רפאים, אבל ריכוזי החרדים בה שקקו חיים לקראת החג. "הניקיונות מאחורינו ואנחנו עמוק בענייני החג עצמו", אמר שלמה, שערך סידורים אחרונים בשכונת גאולה בבירה, "אפילו האובך והשרב שלכלכו בסוף השבוע הכול מחדש לא יצליחו להשבית את השמחה".

 

פסח כבר כאן - דיווחים נוספים ב-ynet:

אובך כבד מבקר באזור: "הלכו הניקיונות לפסח"

אפיית המצות בעיצומה: "אפשר לנגב חומוס"

 

"האובך לא קלקל". הגעלת כלים בבני ברק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"האובך לא קלקל". הגעלת כלים בבני ברק(צילום: מוטי קמחי)

 

במאפיות עובדים מסביב לשעון כדי לספק לציבור "מצות מצווה" מהודרות - עבודת יד. המחמירים לא סומכים על איש ואופים למשפחתם בעצמם - מטעמי כשרות. "בכל הדורות פסח היה חג של החמרות הלכתיות, והמסורת נמשכת", הסביר עובר אורח חרדי בשכונת מאה שערים, "לכל אחד יש את המנהגים שלו ולכן משתדלים לא לאכול מחוץ לבית או אצל חברים. אולי בגלל זה מדובר בחג משפחתי מאוד".

 

החמץ של ישראל נמכר בסוף השבוע על ידי שר הבינוי והשיכון וסגן שר האוצר לגוי, בתיווך הרבנים הראשיים, זאת כדי שלא יהיה צורך להשמידו. לפי ההלכה, אסור ליהודי להחזיק ברשותו חמץ בימי הפסח, ולכן הוא נמכר לנוכרי עד לאחר החג. אנשים פרטיים משתדלים בדרך כלל להיפטר מן החמץ לפני פסח, אך כאשר הדבר כרוך בהפסד כספי משמעותי נהוג למכור אותו באמצעות הרב - וכיום גם דרך האינטרנט.

 

"מדובר בחג משפחתי מאוד" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"מדובר בחג משפחתי מאוד"(צילום: מוטי קמחי)

 

כלי הבישול והאכילה שנמצאים בשימוש כל השנה עוברים הכשרה מיוחדת לפסח, ובריכוזים דתיים מוצבות אינספור עמדות "הגעלת כלים" שבהן הם מוטבלים במים רותחים או מלובנים באש - בעלות סמלית. בערים החרדיות מקובל כי הרשות המקומית מממנת זאת.

 

הערב יקיימו שומרי המסורת "בדיקת חמץ" - בבית, במחסן, במשרד, במכונית ובכל מקום אחר שבאחריותם, ולמחרת ישרפו את השאריות. בבוקר יום שני, שעות ארוכות לפני כניסת החג, כבר ייאסר החמץ באכילה.

 

עמלים על "מצות מצווה" בירושלים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עמלים על "מצות מצווה" בירושלים(צילום: רויטרס)

 

באותו הזמן ינסו פעילי מקדש, כבכל שנה, להקריב את "קרבן הפסח" - פולחן דתי שהיה נהוג כשבית המקדש היה קיים, ויש הסבורים שגם היום. לקראת שעות הערב, עם כניסת החג, ילבש הכול לבן, ומיליוני יהודים בארץ ובעולם - חרדים, דתיים, מסורתיים וחילונים - יתיישבו סביב שולחן הסדר. הם יספרו על יציאת מצרים, יקראו את ההגדה, יטעמו

כרפס, מצה ומרור, וכשיגיעו ל"שולחן עורך" - יאכלו גם קניידלך.

 

עוד ממאפייני החג - ולא רק בציבור החרדי - הוא מבצע "קמחא דפסחא", שבמסגרתו מחלקים ארגוני הסיוע מצרכי פסח לנזקקים. אחת העמותות, של האדמו"ר יאשיהו פינטו, גייסה צבא מתנדבים שלם הכולל בחורי ישיבות ואברכי כוללים לצד חיילי צה"ל במדים, שהתייצבו בשבוע שעבר באזור התעשייה באשדוד לאריזת אלפי חבילות מזון ולפיזורן למשפחות מישראל ומארבע מדינות נוספות באירופה ובארצות הברית - עד הדלת.

 

במוסדות "שובה ישראל" שבראשות הרב פינטו מספרים כי האדמו"ר, שנודע כ"רב הטייקונים", גייס תרומות מאילי הון שמקורבים אליו. בזכותם, אמרו, כל ארגז מכיל לא פחות מ-90 מצרכים לחג, כך שרבבות יסעדו סביב שולחן סדר ערוך ומלא מכל טוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגעלת כלים בעיצומה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים