שתף קטע נבחר

 

בין ירושלים לאנקרה: 'התנצלות הכרחית, צעד ענק'

העיתון הדני שצץ מול פניו של נתניהו, כישורי הניהול של אובמה ועתיד היחסים עם ממשל ארדואן - מומחים ליחסי טורקיה-ישראל מעריכים כי ההתנצלות על אירועי המשט תוביל לשיקום היחסים בין המדינות, אך אומרים שהדרך להפגת המתח עדיין ארוכה

"דבר ענק, התפתחות אדירה בחשיבותה", כך הגדיר בסוף השבוע ד"ר אלון ליאל, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, את ההתנצלות הישראלית שהביאה לסוף המשבר הדיפלומטי עם טורקיה. לדבריו הצטרפו מומחים נוספים ליחסים בין המדינות, שהביעו שמחה על המהלך ותקווה כי "ישראל וטורקיה ישובו להוות מודל של שיתוף פעולה בין מדינה יהודית למוסלמית אל מול מהפכות האביב הערבי", כהגדרתם.

 

גם הפרקליט הצבאי הראשי בזמן המבצע, אלוף (מיל') אביחי מנדלבליט, תמך בהחלטה ואמר כי "צריך לשים לב לניסוח, יש לכך חשיבות דיפלומטית ראשונה במעלה. ההתנצלות הייתה בפני העם הטורקי ולא בפני פורעי ה-IHH, וזה מתקבל על הדעת. ישראל התנצלה כאן על 'טעויות מבצעיות', אין כאן שום אמירה שהסגר הימי על עזה הוא לא חוקי, כך שלא הייתה פה פרצה. זו התנצלות בהחלט סבירה, כולל אלמנט הפיצויים".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

טיול שבת: אובמה בסלע האדום

בבית המשפט: בארט סימפסון מול מיסטר ברנס

 

לדברי מנדלבליט, "הלוחמים השיבו אש באירוע מתוך הגנה עצמית, ולא היה כאן ירי מכוון כלפי תמימים בלתי חמושים, שזה בהגדרה פשע מלחמה. אין בהתנצלות הזו הודאה באשמה, ואני מקווה שלוחמי השייטת יבינו שאין פה מהלך שנועד לפגוע בהם אלא אינטרס לאומי".

 

ליאל, שהגדיר את הפעולה "מתנת פרידה שהשאיר אחריו אובמה", תיאר את המהלכים הדיפלומטיים המקדימים. "קרי נסע לטורקיה לפני כשבועיים, אבל כמה שעות לפני שהגיע הצהיר ארדואן בווינה שהציונות, כמו הפשיזם, זה פשע נגד האנושות. זה גרם לזעזוע אדיר בקרב האמריקנים, שלחצו עליו שיחזור בו. לפני יומיים, ביקר ארדואן בדנמרק והצהיר בראיון לעיתון כי 'לא הובן היטב'. נתניהו אמר ש'קרא את העיתון הדני'. איך היה לו זמן באמצע ביקור אובמה למצוא עיתון דני? כמובן שהאמריקנים ארגנו את ההודעה של ארדואן והראו אותה לנתניהו".

 

אובמה בעמאן: מרוצה מהפיוס הטורקי-ישראלי    (צילום: רויטרס)

אובמה בעמאן: מרוצה מהפיוס הטורקי-ישראלי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פקידים בכירים ביותר שהתלוו לנשיא ארצות הברית במטוסו אמרו לכתבים שהם אינם צופים עתיד "חלק" ליחסים בין ישראל לטורקיה. עם זאת, הבהיר אחד מהם כי "אנחנו חושבים שהן יכולות לשתף פעולה גם כשיש חילוקי דעות". בכיר שני אמר כי "אף אחד לא טוען שהסולחה תפתור את כל חילוקי הדעות הפוטנציאליים בין ישראל לטורקיה, אבל זה היה צעד חשוב".

 

"רק ידידים אמיתיים מתנצלים האחד בפני השני" 

להערכת העיתון "וול סטריט ג'ורנל", התפייסות עתידית של המדינות "יכולה לזרז את הפלת משטר הנשיא אסד". לדברים הצטרפו גם אנשי מערכת העיתון הטורקי "הורייט", שציטטו את הערכת ארודאן בהקשר זה. הדיפלומט הבכיר שלו, שגריר טורקיה בוושינגטון נאמיק טאן, הסביר בחשבון הטוויטר שלו כי המדינות "מוכנות להתחיל פרק חדש. שורשים עמוקים וידידות חזקה והיסטורית בין שני העמים הביאו להתנצלות ולפתיחת הדלת לטורקיה וישראל לנוע קדימה. כמו שאנחנו אומרים תמיד: רק ידידים אמיתיים מתנצלים האחד בפני השני".

 

על פי ד"ר נמרוד גורן, יו"ר "מתווים", המכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית, "ההתנצלות מסייעת גם לאינטרסים האמריקניים באזור. מתחילת האביב הערבי הם אומרים לישראל ולטורקיה: אתן בעלות הברית החשובות שלנו באזור, אנו צריכים אתכן יחד איתנו כי כל האזור כמרקחה". ההתנצלות וההודעה הפומבית, הוסיף גורן, הגיעו לאחר "שורה של התרחשויות שסימנו שמתקדמים לקראת פיוס. ב'עמוד ענן' נפגשו ראש המוסד וראש שירות המודיעין הטורקי בקהיר, וסיכמו על השבת שיתוף הפעולה הביטחוני. לאחר מכן היו דיבורים על יצירת צינור גז משותף ואז ישראל אפשרה לסיוע הומניטרי טורקי להגיע לעזה".

 

הבנה אמריקנית שלא ניתן להגיע בשלב זה לפריצת דרך במסלול הפלסטיני הובילה את ארצות הברית, על פי ליאל, "ללכת על הנושא הטורקי-ישראלי". לדבריו, "למרות שאובמה עשה את העבודה, הוא דאג שההודעה תתפרסם כשהוא כבר במטוס לעמאן. בעצם, הוא הוכיח שהוא יכול לעשות דברים והוא עדיין מנהל חלק מהעולם. למעשה זה ההישג הכי משמעותי של ביקורו".

 

ארדואן מגיב לראשונה. "ההתנצלות שרצינו"    (צילום: רויטרס)

ארדואן מגיב לראשונה. "ההתנצלות שרצינו"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אמש הגיע לסיומו המשבר החריף בין אנקרה לירושלים, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו התנצל בפני מקבילו הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן. לפי לשכת נתניהו, השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות והפסקת ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל ומפקדיו, בעוד בסוגיית הפיצויים שדרשה טורקיה סוכם כי ישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית.

 

מוקדם יותר היום הגיב ארדואן לראשונה לדברים ואמר: "ההתנצלות בוצעה בדרך שרצינו". הוא התנסח בזהירות לגבי שיקום היחסים הדיפלומטיים והחזרת השגרירים וקשר בעקיפין בין הצעד לבין הסרת המצור מעל עזה. מעט מאוחר יותר הדגיש נתניהו כי ההתרחשויות בסוריה היוו שיקול מכריע בעת קבלת ההחלטה. "אחרי שלוש שנים של נתק ביחסי ישראל-טורקיה החלטתי שזה הזמן לשקם אותם. המציאות המשתנה סביבנו מחייבת אותנו כל הזמן לבחון מחדש את מערכת היחסים שלנו עם המדינות באזור", כתב בעמוד הפייסבוק שלו. "חשוב שטורקיה וישראל שגובלות עם סוריה יוכלו לתקשר זו עם זו, והדבר רצוי גם מול אתגרים אזוריים נוספים".

 

ד"ר צבי אלפלג, שגריר ישראל בטורקיה לשעבר וקונסול כבוד של טורקיה בישראל, הביע שמחה על המהלך ואמר כי "למדינות יש הרבה יותר משותף מאשר מפריד", בעוד ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב, העריכה כי מבצע "עמוד ענן" היווה זרז לתהליך הדיפלומטי, "משום שהוא המחיש לטורקים עד כמה הם איבדו מיכולת ההשפעה שלהם כגורם מתווך בסכסוך הישראלי-פלסטיני".

 

לדבריה, "גם אם היחסים עם ממשלת ארדואן ייוותרו מתוחים - וסביר להניח שכך אכן יהיה - קיים ערך להתנצלות ככזו שמטרתה גם לבנות מחדש את האמון בין שני העמים. הדרישה להתנצלות הייתה קיימת בקרב כלל הציבור הטורקי ולא רק בשלטון. התנצלות, משניתנה, אינה משהו שניתן לחזור ממנו. כך גם קבלת ההתנצלות בצד השני. מבחינה זו, על ישראל (ועל טורקיה) להפיק את המרב מההתפתחות הנוכחית ולהסתכל קדימה על היחסים. כפי שציין הנשיא אובמה, ההתפייסות עוד לא הושגה. זהו רק צעד ראשון בדרך אליה, אך זה היה צעד הכרחי,

שישראל לא יכלה בטווח הארוך להימנע ממנו".

 

סגן שר החוץ בימי המשבר מול טורקיה, דני אילון, שזכור גם כמי שהושיב בשיחת נזיפה את השגריר הטורקי על כיסא נמוך כמעשה השפלה, אמר אמש ל-ynet כי לדעתו המהלך שעשה נתניהו הוא נבון ונכון. "יחסי ישראל עם טורקיה חשובים מאוד, אבל הבעיה עד עכשיו הייתה מהותית, לא בעיה של מילה פה ומילה שם. אפשר היה למסור את ההתנצלות הזו מזמן, אבל הטורקים, יותר משרצו התנצלות - רצו להשפיל את ישראל ולפגוע במעמדה. עכשיו, עם היוזמה של ארצות הברית וכשזה לא נעשה על חשבון ישראל, אפשר היה להגיע לנוסח התנצלות שמכבד את כולם".

 

להערכתו של אילון, הקרבה והאינטימיות בין ישראל לטורקיה לא ישובו כעת להיות כשהיו בעבר, אבל כן ניתן לחזור ליחסים קורקטיים על בסיס אינטרסים משותפים. על תקרית הכיסא הנמוך ההיא סיפר אילון: "לי הטורקים כבר סלחו מזמן. אני, בניגוד לסיפור המרמרה, שלחתי התנצלות ברגע שהבנתי שנעשתה טעות ושהשגריר הושפל".


פורסם לראשונה 23/03/2013 23:26

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן חורין, בועז פיילר, יואב זיתון וניר (שוקו) כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן
צילום: רויטרס
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
נתניהו ואובמה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
ד"ר אלון ליאל
צילום: טלי קצורין
ד"ר נמרוד גורן
אלוף (מיל') אביחי מנדלבליט
צילום: גיא אסיאג
מומלצים