שתף קטע נבחר

 

בדרך לדירה: האם אתם מודעים למחיר החלום?

התחייבות להחזר הלוואה כה גדולה למשך 25 שנה, טומנת סכנות רבות למשק הבית, לחלקן רבים אינם מודעים כלל. אז האם החלום הוא אפשרי ואיך עושים זאת נכון?

זוגות רבים מוכנים להלחיץ את עצמם כלכלית כדי להגשים את החלום ולקנות בית גדול, בשכונה טובה. הם מבקשים מהבנק את 75% המשכנתא, ומוסיפים עליה הלוואות רבות נוספות כדי לעמוד בהוצאה, ומאותו רגע ואילך נכנסים למערבולת מסוכנת של הלוואות וחובות.

 

 

הריביות היום נמוכות יחסית, ולכן רבים מתפתים לקנות דירות ולבחור במסלולים צמודי ריבית, שאכן רווחיים כיום. אך כאשר מתחייבים למשכנתא ל-25 שנים, חשוב לשאול את עצמנו מה יקרה להחזר החודשי כשהריביות יעלו, והאם ביכולתנו לעמוד בכך.

 

נגיד בנק ישראל הפורש הוביל מדיניות נחושה של עידוד הצמיחה ע"י הורדת הריבית. במחצית השנה הקרובה, התמונה עשויה להיות שונה, שכן לתפקיד יכנס נגיד חדש ויחד איתו ממשלה חדשה ושר אוצר חדש. איננו יכולים לדעת האם תשתנה מגמת הריבית, אך ההיסטוריה מראה כי כבר היו תקופות בהן הריבית הייתה גבוהה בהרבה, ויש סיכוי שתרחיש זה יחזור על עצמו.

 

לדוגמא, היום לפני עשר שנים בדיוק, ריבית הפריים עמדה על 10.4% לעומת 3.25%. אם מצב זה יחזור על עצמו והריבית תעלה שוב ל-10.4%, בעלי משכנתא ל-25 שנים, שבה החלק של הריבית המשתנה הינו 500,000 שקל, יגלו כי ההחזר החודשי כמעט ויכפיל את עצמו מ-2,230 שקל היום ל- 4,404 שקל, בהנחה שקיבלו משכנתא בריבית פריים מינוס 0.8%.

 

בהיותו מודע לסכנה, בנק ישראל הגביל את החלק בריבית משתנה עד 5 שנים, לשליש מהמשכנתא. אולם היות ובקרב אחוז ניכר מהזוגות הצעירים גובה המשכנתא ההתחלתית הוא כשליש מההכנסה, הסיכון להכפלת הריביות על החלק בריבית משתנה, יכול למוטט את הבסיס הכלכלי של המשפחה.

 

הסכנה להגדלת ההחזר החודשי אינה רק בחלקים שבהם הריבית המשתנה, היות ולעיתים חלק מהמשכנתא צמוד מדד. בתרחיש של עלייה בקצב האינפלציה, עשוי ההחזר החודשי לעלות, בעוד שהמשכורת שאינה צמודה למדד, עשויה לפגר אחר העלייה בהחזר החודשי. הקושי לעמוד בתשלום ילך ויגדל עם הזמן, ולעומתו הביטחון התעסוקתי שעשוי לקטון בעת משבר במשק וככל שהשנים יעברו.

 

מה יקרה עם ההלוואות שלכם?

אחוז לא מבוטל מהמשפחות מחזיק בנוסף למשכנתא הלוואות נוספות רבות – להשלמת ההון העצמי, לסגירת המינוס, לאירועים כדוגמת בר מצווה וכו', וכשהן מצטרפות לעלות המשכנתא הן משאירות למשפחה מרווח תמרון קטן מדי לקיצוצים.

 

במקרה של עליית ריבית, החזר ההלוואות הללו יגדל, ומכיוון שהוא יעמיק את המינוס הוא יעמיק את הצורך בלקיחת הלוואות נוספות לסגירת המינוס, יצמצם את מרווח התמרון הכלכלי של המשפחה ויעמיק את הכניסה שלה למערבולת החובות וההלוואות.

 

האם אתם מוכנים לירידה אפשרית במחירי הדירות?

תרחיש נוסף שעלול לקרות במקביל לעליית הריבית הוא ירידה במחירי הדירות. אם למשפחה אין מספיק מרחב תמרון כלכלי כדי להתמודד עם התייקרות ההחזרים החודשיים של המשכנתא, היא עלולה להגיע למצב שבו יהא עליה למכור את הדירה, דווקא כשהשוק במחירי שפל. לקיחת משכנתא בהיקף שאינו עולה על רבע מההכנסה יכולה להקטין את הסיכון שתרחיש זה יהפוך למציאות.

 

כמה זמן תוכלו להתמיד בדיאטת הכסאח התקציבית?

כדי להגשים את חלום קניית הבית, זוגות רבים מוכנים לשאת בקיצוצי תקציב רציניים. אך מכיוון שמשכנתא היא התחייבות ל-25 שנים, שאלו את עצמכם האם תצליחו להחזיק עם תקציבי חופשות, בילויים ואחרים מצומצמים, שיקשו עליכם להנות בתקופה זו.

 

הגשמת חלום הדירה עלול לדרוש ויתורים על חלומות אחרים, מיידיים יותר. ולכן לפני שמתחייבים למשכנתא של 25 שנים וכל הקיצוצים התקציביים הנגזרים ממנה, חשוב לבחון עד כמה באמת אנו מוכנים לוותר על החלומות האחרים שלנו מבלי לצבור תסכולים, כעסים או מרמור.

 

כאשר מתחייבים לקיצוצים מאסיביים בתקציב מתחייבים למעשה לדיאטת כסאח. האם הייתם מסוגלים להתמיד בדיאטה כזו לאורך שנים מבלי לסטות מהתפריט ולפרוק עול? כיוון שסטייה פירושה העמקת המינוס ובמקרים מסוימים גם קריסה כלכלית.

 

האם אתם מסוגלים להתמודד עם ירידה ברמת ההכנסה?

רוב הזוגות שקונים דירה מתכננים להגדיל את המשפחה. הגדלת המשפחה כרוכה מצד אחד בהגדלת ההוצאות, ומנגד לא פעם גם בירידה ברמת ההכנסה. הורים לילדים נוטים להחסיר ימים רבים יותר ולכן ההכנסה החודשית שלהם קטנה. יתרה מכך, הקושי של אמהות למצוא עבודה גדול יותר ולמרבה הצער השכר המוצע להן בשוק העבודה נמוך יחסית.

 

כאשר אתם ניגשים לקניית דירה, לעיתים עדיף להתפשר ולקנות דירה זולה יותר או לדחות את רכישת הדירה כדי שלא לעמוד במצב בו תתלבטו לגבי דחיית הבאת הילד הבא לעולם, אם התקציב אינו מאפשר זאת, או במקרה בו לא תוכלו לעמוד בסיכון.

 

כדאי גם לבחון האם ביכולתכם לעמוד בתרחיש של פיטורין של אחד מבני הזוג. אנו פועלים בשוק עבודה לא יציב ורגיש לשינויים, ולכן יתכן מצב שבו אחד מבני הזוג לא יעבוד לתקופה מסוימת במהלך שנות המשכנתא. מצב זה יצור לחץ כלכלי ולחצים אחרים על המשפחה שלכם, ועליכם לבחון האם תוכלו לעמוד בכך.

 

האם אתם מוכנים למחיר הרגשי?

לקיחת משכנתא גבוהה והלוואות בצידה כרוכה במחיר נפשי לא פשוט. זוגות רבים מדווחים על חיים במתח בכל חודש בחודשו סביב סוגיית תשלום המשכנתא, על ריבים בין בני הזוג כתוצאה מניסיונות לשחרור הלחץ, ועל פגיעה אמיתית בבריאות, באיכות החיים ובשעות השינה.

 

אז מה, לא נקנה אף פעם בית?

הסיכונים הרבים בדרך מאיימים בעיקר על מי שלא מתכנן נכון את קניית הדירה ולקיחת המשכנתא. כמו בכל השקעה גם בלקיחת משכנתא קיימות מספר החלטות המגדרות את הסיכונים ומאפשרות מרווח בטחון גדול יותר.

 

ההחלטה הראשונה החשובה ביותר היא שסכום ההחזר בסעיף הדיור לא יעלה על 25% מההכנסה בעת לקיחת המשכנתא. אם אנו נדרשים להלוואות, הסכום יכול להצטבר לכדי 50% מההכנסה שלנו, ולכן עלינו לשאוף להשיג הון ראשוני שיקטין את המשכנתא ויאפשר לנו ליצור החזרים בגובה הנכון.

 

לקיחת משכנתא תחייב אותנו לרדת ברמת החיים. באפשרותנו לבחור מתי לעשות זאת – לפני לקיחת המשכנתא לטובת חסכון ייעודי או אחרי, כתוצאה מכורח. בחירה מוקדמת תקל על חיינו לאורך תקופת החזר המשכנתא, שכן היא תפחית את העול שלה, ותאפשר לנו אפילו להתאים את רמת החיים לאחר רכישת הדירה למציאות ולאפשרויות החסכון שלנו באותה התקופה.

 

יצירת חוסן כלכלי תאפשר לכם להתמודד גם עם מקרים של פיטורין וירידה בגובה ההכנסה וגם עם מקרים של עלייה בהוצאות, שכן היא תספק לכם אפיק נוסף שבאמצעותו תוכלו לממן את המשכנתא שלכם. תכנון שכולל יציבות כלכלית מתחיל עוד לפני רכישת דירת המגורים, והוא זה שמאפשר בסופו של דבר לקנות אותה מבלי להסתבך כלכלית.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף ", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עינת רושו
מחיר הריבית
צילום: עינת רושו
מומלצים