שתף קטע נבחר
 

מנקים את הגוף: מה ימנע גזים, צרבות ועצירות?

אוכלים עם העיניים, טורפים ולא לועסים, מכניסים לגוף מה שנמצא במקרר או בהישג יד או בכלל שוכחים לאכול? אל תתפלאו אם הקיבה שלכם תיחלש, מה שיגרום לצרבת, גזים, עצירות ואפילו השמנה. מנקים את הגוף, כתבה שנייה בסדרה

כל זוגיות מצריכה רגישות הקשבה והכלה. וכשמדובר באחד האיברים החשובים בגופנו, הקיבה, מומלץ שנעשה מאמץ גדול בבניית מערכת יחסים זו. במיוחד בתקופה הזו של השנה - בה אנחנו נפרדים מהחורף, ולפנינו החג הארוך שמאתגר אותנו עם שפע של מזונות וטעמים. הקיבה שלנו ואנחנו, זו הזוגיות שלעולם לא נצליח להימלט ממנה.

 

עוד טורים של קרן בית און

 

איך אומרים קיבה בסינית?

הסינים מכנים את הקיבה כ"שק" ובעצם על ידי הגדרה זו הם ממחישים לנו את האחריות המוטלת עלינו, נושאי השק, שהרי ההחלטה על אופי, מלאות וצורת השק אנחנו אחראיים.

 

הקיבה על פי הרפואה הסינית היא אחד האברים החשובים בגופנו, היא ממוקמת במרכז הגוף והיא מהווה את התחנה הראשונה במפעל הפנימי שלנו העוסק בייצור האנרגיה וחומרי הגלם שמהם הגוף נבנה וכל תא או רקמה ניזונים מהם. זהו האיבר העיקרי שאנו במערכת יחסים הדוקה ורציפה עמו, ובעיקר במערכת יחסים שיש לנו השפעה גדולה עליה.

 

אולם, הבעיה האמיתית שלנו מתעוררת כאשר אנו מתחילים להיכשל במערכת יחסים זו ומארז של תסמינים מתחיל לאותת בגופנו ולהחצין את גודל המצוקה. השמנת יתר, גזים, עצירות, צרבות ועוד כל אלו הם קולות המצוקה של מערכת העיכול שלנו, והם מאותתים לנו שהגיע הזמן ש"נעבוד על הזוגיות".

 

הסינים ממשיכים בתיאור הציורי של הקיבה ומתארים אותה כשוק ססגוני בו נפגשים כל הטעמים, הצבעים, הארומות והמינים של המזונות. שוק שבו ישנו מפגש רב גווני שמעורר את כל חושי הגוף לקחת חלק בחגיגה.

 

אולם החגיגה מתחילה להסתיים כאשר השפע הרב שנכנס לקיבתנו מתחיל ליצור בלבול, עומס וקושי בהנעת תהליך העיכול. הדרך לשמירה על קיבה בריאה היא הרגלים שאנו יכולים להפוך אותם לטבע, ולהטמיע בעצמנו את התובנה שטבעי שתאכל בריא וטבעי שתרגיש בריא.

 

 

תנו לקיבה מזון בצורה מסודרת ולא בשעות הלילה. היא תודה לכם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנו לקיבה מזון בצורה מסודרת ולא בשעות הלילה. היא תודה לכם(צילום: shutterstock)

עשר המכות שגורמות לקיבה להיות חלשה

1. אוכלים עם העיניים. לימדו מהסינים – "עיניים קטנות – אוכל קטן". הבעיה הראשונה שלנו היא שאנחנו אוכלים כמויות גדולות יותר מהנדרש, וכך אנו מעמיסים על ה"שק", הקיבה, ומגדילים את הנפח שלה. הקשיבו לקיבה ולימדו לא להעמיס עליה ולא להגדיל את המימדים הנכונים שלה !

 

2. טורפים ולא לועסים. אנחנו שוכחים ללעוס את המזון ובעיקר בולעים אותו. זה מקשה מאוד על הקיבה שלנו. היא מעדיפה לקבל את המזון לעוס וטחון באופן שכבר החל תהליך הפירוק הראשוני שלו. בליעת המזון מצריכה מהקיבה שלנו להשקיע מאמץ ולחפות על כשל הלעיסה, וזה הופך אותה לחלשה.

 

3. שוכחים אותה. לפעמים בשל הלחץ או הטירוף שאנו שרויים בו אנו שוכחים להזין את קיבתנו. ואם תשאלו את הקיבה מה היא אוהבת ? היא מיד תענה שהיא אוהבת שגרה ורוטינה.

 

כל דילוג על ארוחה מכניס את הקיבה שלנו לסטרס וללחץ. כל בולמוס אכילה לא מבוקר מרסק את כוחה. לכן המשמעות של ארוחות סדירות וקבועות היא עצומה ויש לה השלכה בריאותית גדולה על גופנו.

 

4. תנו לה לישון. בלילה הקיבה שלנו לא אמורה להיות ערנית, אז אל תנסו אפילו. את הפה אנו סוגרים ולא מכניסים דבר עד למחרת בבוקר. ארוחה אחרונה חייבת להיות עד השעה 20:00. כל ארוחה נוספת רק מעמיסה על הקיבה ואל תתפלאו אם תתעוררו למחרת בבוקר בתחושות של כבדות נוראית.

 

5. חבורת הזבל. זה לא פשוט אבל זה בהחלט אפשרי להיפרד מ"חבורת הזבל". נפרדים בהדרגתיות מכל מזון מזדמן, מטוגן, חטיפים או מוכן. איכות המזון שאנו צורכים היא מה שבונה את גופנו. היא זו שאחראית על תחושת הקלילות והחיוניות בגופינו. התחילו בהדרגה והימנעו בכל הזדמנות מאותם פיתויים ומלכודות דבש.

 

6. השקעה בשקל ! רוצים קיבה בריאה ? תתחילו להשקיע ! וההשקעה הראשונית היא – הכנת המזון בעצמכם. כאשר האדם מכין לעצמו את הארוחה ישנה משמעות כפולה לעשייה. פעולת ההכנה רותמת את עצמנו להזנה עצמית והטבעת החותם שלנו במזון אותו אנו אוכלים. רק האדם יודע מה טוב ונכון עבורו.

  

7. מהסיר או בכפית? אפשר לאכול בכפית, אפשר לאכול בכף, אפשר לאכול במצקת ואפשר לאכול ישר מהסיר. עכשיו אפיינו את עצמכם. ותשאפו תמיד לאכול בכפית מצלחת קטנה. הסוד של הסינים הוא בקעריות הקטנות ובמקלות האכילה. כך מבקרים את כמויות המזון שנכנסות לקיבה שלנו.

  

8. הפרעות קשב ! מתי בפעם האחרונה התיישבתם לאכול ורק אכלתם ?! לרוב אנו אוכלים ומדברים בטלפון, או אוכלים וצופים בטלוויזיה, או אוכלים וקוראים עיתון. בקיצור, אנחנו מסייעים לקיבה שלנו להתרגל למצבים של הפרעות קשב נוראיות. מצב זה יוצר בלבול, ובעיקר הפניית אנרגיה למגוון פעולות ולא רק לכיוון מערכת העיכול והקיבה.

 

9 אם שותים לא מעכלים. אחד המנהגים המגונים שאימצנו זה שתייה בזמן הארוחה. הקיבה שלנו אינה אוהבת זאת. על מנת שתהליך העיכול ייעשה באופן הרמוני ונכון, חשוב שתישמר "האש" במערכת העיכול שלנו שמטרתה לפרק ולהתמיר את המזון שאנו אוכלים. שתייה בעיקר קרה, מכבה את האש החיונית במערכת העיכול שלנו.

 

10. חוסר שליטה ! הקיבה שלנו אוהבת שנשארת בה ריקנות קלה. השובע מעייף אותה, והוא בעיקר תוצאה של אכילה לא מבוקרת. כבדות ומלאות אחרי הארוחה הוא תסמין של חוסר שליטה על כמויות המזון שאנו מכניסים לגופנו.

 

השפעת הדיקור וצמחי המרפא

הרבה פתולוגיות ותסמינים נולדים על רקע חולשה של מערכת העיכול. במרבית המקרים ניתן לסייע לחזק ולתמוך במערכת העיכול באמצעות הדיקור הסיני ובליווי צמחי מרפא סיניים מסורתיים.

 

אולם, נדרשת גם התגייסות עצמית של האדם בשמירה על תזונה נכונה, הרגלי אכילה נכונים ודפוסי תזונה נאותה. הדיקור וצמחי המרפא משמשים כאמצעיים טיפוליים המחזקים את מערכת העיכול, והמסלקים ממנה את המכשולים הבעייתיים.

 

על ידי החדרת מחטי דיקור דקיקות לגוף חלה השפעה מתקנת על מערכת העיכול וכל חלקיה, ועל ידי שילוב של צמחי מרפא סינים כתוספי מזון ניתן להשיב למערכת העיכול את יכולתה האיתנה.

 

קרן בית און, מזרח מערב - המרכז לרפואה סינית קלאסית בישראל, מקבוצת עמל סיעודית - משפחה של פתרונות לאיכות חיים

  



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדרך הטבעית למנוע גזים, צרבות ועצירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים