שתף קטע נבחר
 
צילום: ירון ברנר

טעים וקליל: סדר צמחוני למהדרין

ערב ליל הסדר מתקיים השנה ביום שני ולרגל המאורע המשמח אספנו מקבץ מרשים של מנות צמחוניות וטבעוניות לפסח. בתפריט: מרק עוף טבעוני, סלט אסייתי, ירקות שורש אפויים, פטריות ממלאות בקינואה, פשטידות ויש גם קינוחים

לא מזמן עלתה בערוץ כתבה מרגשת של אורי שביט, שסיפרה על אמא חביבה, שתחגוג השנה, בזכות בנותיה סדר בדגש טבעוני.

 

עוד בערוץ האוכל:

מזרח אירופה הקלאסית: מנות פסח אשכנזיות

 

לרגל פסח שמתקיים הערב החלטנו לקחת את כל המנות החגיגיות שעלו במסגרת מדור "שני צמחוני" ולקבץ אותן באסופה אחת, לטובת הצמחונים. יש גם אחלה רעיונות לטבעונים (יעל לינזן) 

 

לפני הכל (!): אורי שביט שלנו כבר הכינה סדר פסח שכולו טבעוני

 

למנה ראשונה: סלטים ומרקים

אולי החלק הקל והפשוט ביותר. קיבצנו מתכונים מסורתיים ויותר ופחות לחג על טהרת הצמחונות.

 

מרקים:

 

מרק טבעוני לפסח (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
מרק טבעוני לפסח(צילום: אורי שביט)

 

סלטים:

 

אסייתי בליל הסדר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אסייתי בליל הסדר(צילום: ירון ברנר)

 

מרק תימני טבעוני

מתכון של שיראל אורגד. המרק הזה שונה לחלוטין מהגרסה המקורית - הדבר היחידי בו שמזכיר מרק תימני הוא נוכחות החוויאג' התימני במרק.

שימו לב:
אם החלטתם להכין את המרק הזה, שימו לב שאתם קונים חוויג' למרק ולא חוויג' לקפה - מדובר בדברים שונים לגמרי.

 

מרק תימני  (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
מרק תימני (צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים (ל-4-5 סועדים):

1 בצל גדול, חתוך לקוביות

1 עגבניה בשלה, חתוכה לקוביות

1 תפוח אדמה, חתוך לקוביות

1 כוס פתיתי סויה כשרים לפסח

מעט שמן קנולה לטיגון הבצל

מים רותחים

מלח

פלפל שחור גרוס

1/2 כפית כמון

1 כף נדיבה של חוויג' למרק

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את פתיתי הסויה במים רותחים.
  2. מטגנים את בצל, מוסיפים את עגבניה ותפוח אדמה ומטגנים עד להזהבה עדינה.
  3. מוסיפים לתערובת הירקות מים רותחים כך שיכסו את הירקות פי 3 מגובהם.
  4. מתבלים במלח, פלפל גרוס, כמון וחוויג, ומביאים את המרק לרתיחה.
  5. מסננים את פתיתי הסויה וסוחטים אותם היטב.
  6. מוסיפים למרק את פתיתי הסויה ללא המים בהם הושרו ומבשלים עם מכסה פתוח על אש גבוהה עוד 20 דקות.
  7. טועמים ומתקנים תיבול.

 

אפוי או מטוגן - ירקות בכל הצבעים

קל, פשוט וגם בריא - ירקות אפויים או מטוגנים שמשתלבים מצוין כמנת צד.

 

 

צ'יפס שורש סלרי עם חזרת

בדרך כלל משתמשים בשורש סלרי לתיבול מרק אבל מי שיטעם אותו בגרסה הפריכה שלו - מובטח לו שלא יאכל צ'יפס רגיל לעולם. לצי'פס הזה התאמתי מטבל פיקנטי של חזרת לבנה, עירית ולימון.  

 

המרכיבים:

4 יחידות שורש סלרי גדול

4 כפות שמן זית

מיץ מ-1/2 לימון

מלח ופלפל

 

למטבל החזרת:

1 כף חזרת לבנה

1 כף עירית קצוצה

1 כף מיץ לימון

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הסלרי: קולפים את שורש הסלרי. חותכים לקוביות של 1 ס"מ על 1 ס"מ.
  2. מטגנים במחבת עם שמן זית על אש נמוכה, קוביות שורש סלרי במשך כ-15 דקות לריכוך וצבע זהוב. מעבירים לנייר סופג.
  3. מתבלים במלח ופלפל. מטפטפים מעל מיץ לימון.
  4. מכינים את מטבל החזרת: מערבבים את כל מרכיבי המטבל ומגישים לצד צ'יפס הסלרי החם.  

 

פטריות ופשטידות

צמחוני בחג: פיטריות ממולאות בקינואה

לא הזיה: מתכוני פטריות, מוקפצות וגם עם פולנטה של מיכל וקסמן

פשטידת גבינה, חרוסת בסגנון יהדות וגם בורמואלוס! מכוני פסח של מתילדה כהן סראנו

 

ריזוטו פורצ'יני וכורכום טרי

מתכון של השף יאיר יוספי

 

המרכיבים (ל-4 סועדים): 

100 גרם פיטריות פורצ'יני יבשות

4 ס"מ שורש כורכום טרי

1/2 1 1כוסות אורז לריזוטו לא שטוף

5 בצלי שאלוט קלופים

100 גרם חמאה

1 כף שמן זית

מלח

פלפל לבן

צרור פטרוזיליה מסולסלת שטופה קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים וקוצצים את שורש הכורכום.
  2. מרתיחים בסיר קטן את שורש הכורכום הקצוץ עם פטריות הפורצ'יני עם 600 מ"ל מים.
  3. מסננים את הפטריות והכורכום ושומרים את המים חמים.
  4. קוצצים את השאלוט לקוביות קטנות. בסיר רחב ושטוח מחממים 50 גרם חמאה עם שמן הזית על אש גבוהה.
  5. מטגנים בסיר את השאלוט תוך כדי ערבוב ממליחים ומפלפלים.
  6. כשהשאלוט מזהיב מעט מוסיפים את האורז וקולים אותו כדקה בחמאה. מנמיכים את הלהבה.
  7. מוסיפים ממי הפורצ'יני לאורז בהדרגה ותוך כדי ערבוב כרבע שעה עד שהאורז מתחיל להתרכך.
  8. מערבבים בעדינות את פטריות הפורצ'יני והכורכום המושרים לתוך האורז.
  9. ממשיכים להרטיב ולבשל את הריזוטו עד שהוא מוכן. מוסיפים את החמאה שנותרה ואת הפטרוזיליה הקצוצה מערבבים ומגישים מיד לקערות שטוחות ויפות.

 

זה רק נראה כמו בשר!!! ריזוטו פורצ'יני וכורכום טרי (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
זה רק נראה כמו בשר!!! ריזוטו פורצ'יני וכורכום טרי(צילום: בועז לביא)

 

פשטידת פטריות ותפוחי אדמה

המרכיבים: 

1 בצל פרוס

1 חבילת שמפיניון

חופן עלי טימין ובזיליקום

3 תפוחי אדמה

מלח, פלפל

100 גרם חמאה

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל עד להשחמה.
  2. מבשלים את תפוחי האדמה בסיר גדול עם מים למשך שעה על אש נמוכה.
  3. טוחנים במעבד מזון את תפוחי האדמה עד לקבלת פירה.
  4. מוסיפים למעבד המזון את החמאה, עלי טימין ובזיליקום וקורט מלח/פלפל וטוחנים למשך דקה.
  5. מעבירים את הפירה לתבנית בגודל 30 על 20 ס"מ ו"מטביעים" את הפטריות, שלמות או חתוכות, במקומות שונים בפירה. מפזרים את הבצל המטוגן מעל.
  6. אופים בחום של 180 מעלות למשך 40 דקות.

 

פשטידת פטריות ותפוחי אדמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פשטידת פטריות ותפוחי אדמה(צילום: shutterstock)

 

פשטידת תרד וגבינת עזים

מאכל משביע, שיכול לשמש לאירוח או כמנה עיקרית בארוחה חלבית.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

6 מצות

1 ק"ג תרד טרי או 900 גרם תרד קפוא

1/3 כוס שמן זית

גליל גבינת עזים (200 גרם)

5 ביצים

מלח, פלפל

קורט אגוז מוסקט

 


(צילום: יוסי רותם)

 

אופן ההכנה:

  1. שוברים את המצות לחתיכות גדולות ומניחים בקערה גדולה. יוצקים עליהן מים חמים, שופכים את המים וממתינים מספר דקות.
  2. סוחטים את המצות בידיים ומניחים בצד.
  3. שוטפים היטב את התרד ומסירים את החלקים הקשים והעלים הפגומים. אם התרד קפוא – מפשירים אותו במסננת תחת זרם מים. מנקזים היטב את המים.
  4. מחממים 3 כפות מהשמן בסיר רחב ומוסיפים את התרד. מבשלים תוך ערבוב רק עד שהתרד מתרכך מעט. מוציאים מהסיר, מצננים וסוחטים היטב מהנוזלים. מוסיפים לקערת המצות.
  5. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים קלות תבנית רבועה עמוקה (25X25 ס"מ) או עגולה (בקוטר 26 ס"מ).
  6. פורסים מגליל הגבינה 6 פרוסות ואת היתר מפוררים היטב. מוסיפים את פירורי הגבינה לקערת התרד ביחד עם הביצים והשמן שנותר ומערבבים היטב. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
  7. יוצקים את התערובת לתבנית ומיישרים את פניה. מניחים את פרוסות הגבינה על פני התערובת.
  8. אופים כ-45 דקות או עד שפני הפשטידה מזהיבים.

 

ואי אפשר בלי משהו מתוק: קינוחים

 

הקינוח המנצח לחג. עוגת שוקולד-פרג של "רביבה וסיליה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הקינוח המנצח לחג. עוגת שוקולד-פרג של "רביבה וסיליה"(צילום: ירון ברנר)

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז לביא
רק נראה כמו בשר. ריזוטו פטריות
צילום: בועז לביא
מומלצים