שתף קטע נבחר

ארה"ב נערכת: העליון ידון השבוע בנישואי גאים

הדיונים בוושינגטון ייפתחו ביום שלישי השבוע, ועשרות כבר ממתינים בתור מחוץ לבית המשפט, חלקם בתשלום, כדי לתפוס מקום באולם שבו רק 50 מקומות. רוב הציבור תומך בנישואים גאים, אך החוק אוסר. "לא מבקשים זכות חדשה בחוקה"

עשרות בני אדם כבר ממתינים, הראשונים מאז יום שלישי בשבוע שעבר, בכניסה לבית המשפט העליון של ארה"ב בוושינגטון הבירה, כדי לתפוס את אחד מ-50 המושבים המיועדים לציבור בדיון ההיסטורי על נישואים זוגות מאותו המין שייפתח ביום שלישי.

 

נישואי להט"ב - דיווחים אחרונים ב-ynet:

פריז: עימותים בצעדה נגד נישואים חד מיניים

הבית הלבן לביהמ"ש: להכיר בנישואים חד מיניים

הפרלמנט הבריטי בעד נישואים חד-מיניים

בוותיקן חשפו חזה למען גאים, בפריז צעדו נגד

 

בתור עומדים לצד בעלי עניין אנשים שמשלמים להם כסף כדי לעמוד בתור, שעות וימים, בניסיון לתפוס מקום באחת השורות הראשונות. חברות מעסיקות עובדים לעמוד בתור, דוגמת "וושינגטון אקספרס" ו- LineStanding.com, הגובה 50 דולר לשעה כדי לשמור מקום בתור. המשמעות המעשית היא שיש מי שמוכן לשלם אלפי דולרים כדי לתפוס מקום באולם בית המשפט העליון בדיון, בהם עורכי דין, שיש להם עניין מקצועי להיות במקום. 

 

זוגות מאותו מין במדינת סיאטל בה אושרו נישואים גאים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זוגות מאותו מין במדינת סיאטל בה אושרו נישואים גאים(צילום: AFP)

 

חברי קונגרס מתחו ביקורת חריפה על כך שעורכי דין עשירים משלמים כסף לעניים שיעמדו עבורם בתור ואף נשקלת אפשרות לחוקק חוק נגד זה. העמדת אנשים בתורים תמורת תשלום, החלה למעשה בשנה שעברה בעת הדיון בבית המשפט העליון על הרפורמה בשירותי הבריאות, "אובמה-קר". אז נתפסו מקומות יממה לפני הדיון. הפעם נשברו כל השיאים.

 

בעוד הסקרים מצביעים על מפנה בדעת הקהל האמריקני, התומך בנישואי גאים וגאות, החוק במרבית המדינות אוסר זאת, כולל במדינת קליפורניה הגדולה שבה הציבור הצביע בשנת 2008 בעד "הצעה 8" נגד הזכות של הומוסקסואלים ולסביות להתחתן.

 

תומכי הנישואים לזוגות גברים או לזוגות נשים הגיעו עד לבית המשפט העליון בדרישה לבטל את "הצעה 8" ואת החקיקה משנות ה-90, בכהונת הנשיא קלינטון (שהביעה התנגדות כלפיה בעת האחרונה), שמכונה "החוק להגנה על הנשואים" וקובעת כי נישואים הם בין גבר ואישה בלבד.

 

כיום ישנם ברחבי ארה"ב כ-120 אלף זוגות חד מיניים נשואים, בתשעה מדינות ובוושינגטון הבירה, שהתירו בחוק נישואים של הומואים ולסביות. בעוד 12 מדינות אחרות בארה"ב התירו "איחוד אזרחי" ב-29 מדינות בארה"ב חוקקו חוקים נגד נישואי גאים.

 

אלא שבשנים האחרונות חל מפנה דרמטי בדעת הקהל. סקר של "וושינגטון פוסט" ורשת ABC משנת 2006 קבע כי 58 אחוז התנגדו לנישואים חד מיניים ורק 36 אחוז תמכו. בסקר דומה שנעשה לפני שבועיים התברר שהמגמה התהפכה לחלוטין. כיום 58 אחוז תומכים בנישואים חד מיניים ואילו רק 36 אחוז מתנגדים. אחוז התמיכה בקרב צעירים גבוה במיוחד והמשמעות ברורה.

 

עם זה יאלץ להתמודד בית המשפט העליון בדיונים שיתקיימו בימים שלישי ורביעי, שבהם ישמעו השופטים את הטיעונים בעד ונגד. לתומכי הנישואים הגאים חברו יחדיו צמד עורכי דין משובחים, שנאבקו האחד נגד השני בבית המשפט העליון בדיון על תוצאות הבחירות לנשיאות בשנת 2000 ג'ורג' בוש נגד אל גור. אלו המשפטו השמרן טד אולסון, שהגן על בוש בעליון, ודייויד בויס שהגן על גור.

 

בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" ביום ראשון אמר דייויד בויס ש"אנחנו צריכים להוכיח שלושה דברים: שנישואים הם זכות בסיסית, ואת זה כבר עשינו ואפילו ההגנה מודה בזה. שנית, מניעת הומואים ולסביות מהזכות להינשא זו פגיעה קשה בהם ובילדים שהם מגדלים וגם את זה כבר הוכחנו. ושלישית, אין שום ראייה לכך שאם נאפשר להומואים ולסביות להתחתן, תהיה פגיעה במוסד הנישואים או פגיעה בכל מישהו אחר. הראייה היא כשיש זוג אוהב נשוי, זה נהדר לילדים וזה נכון לגבי זוגות הטרוסקסואלים והומוסקסואלים, בין אם הילדים ביולוגים או מאומצים. אלו הן ראיות ברורות".

 

דייויד בויס אומר שבית המשפט העליון נכנס לתמונה כשהייתה אפליה גזעית ואפליית נשים, או איסור על נישואים בין גזעים שונים, שבוטל על ידי בית המשפט העליון בשנת 1967. "64 אחוז התנגדו אז לנישואים בין גזעיים ובית המשפט העליון הכריע", הזכיר המשפטן בויס והוסיף ש"אנחנו לא מבקשים זכות חדשה בחוקה. הזכות להינשא מבוססת היטב בחוקה, ואנחנו טוענים שאסור לשלול אותה מגאים".

 

הוא התנבא כי בית המשפט העליון יכריע בעד נישואי גאים כי זוהי זכות אזרחית בסיסית, אם כי הוסיף שייתכן שבית המשפט העליון יפסוק בעד נישואי גאים בקליפורניה, אבל לא בארה"ב כולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוב האזרחים תומכים בנישואים גאים, החוק אוסר זאת
צילום: AP
"העליון התערב נגד אפליה בעבר"
צילום: AP
מומלצים