מבקר המדינה נגד קודמו: ירושה לא פשוטה
בראיון למוסף החג של "ידיעות אחרונות" תוקף השופט יוסף שפירא את קודמו בתפקיד מיכה לינדנשטראוס: "הוא העניק לעצמו את החירות להיכנס לשדות שאני לא הייתי נכנס אליהם"
אחרי תשעה חודשים בתפקידו, תוקף מבקר המדינה יוסף שפירא את קודמו בתפקיד מיכה לינדנשטראוס. בראיון לנחום ברנע וטובה צימוקי במוסף החג של "ידיעות אחרונות", מבהיר שפירא שמה שהיה בשבע שנות כהונתו של לינדנשטראוס לא יהיה בתקופתו. יש לו סדרי עדיפויות אחרים, כללי משחק אחרים והתנהלות אחרת, הרבה פחות אימפריאלית.
"אני מתמודד עם ירושה לא פשוטה", אמר שפירא, "אנחנו מנסים לשקם עכשיו את מה שהיה פה. ההשקפות שלי שונות לחלוטין מאלה של קודמי. גם הגישה למהות התפקיד שונה. אתן לכם דוגמה: לינדנשטראוס העניק ראיון עיתונאי ראשון עוד לפני שנכנס לתפקיד. אני חיכיתי תשעה חודשים. הקורא יסיק את המסקנות".
לדברי שפירא, "מישהו מהצד יכול היה לומר שמה שקיבלתי ממנו כירושה הוא אדמה חרוכה. אני לא אוהב את הביטוי הזה. בשבע השנים האחרונות היו כאן עשרה מנכ"לים וממלאי מקום מנכ"ל. נוצר חלל. היו כאן מחנאות ומריבות פנימיות בין החטיבות שהפריעו ביום-יום. היו עיכובים קשים מאוד בגיוס כוח אדם". הוא מציין כי בימיו של לינדנשטראוס "לא היה כאן ניהול".
המבקר החדש מבהיר כי "המבקר לא צריך להיכנס לכל נישה שמישהו מפתה אותו להיכנס אליה. פנו אליי, למשל, בבקשה להיכנס לריב בין השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' למפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו. עניתי מיד שלא עולה על דעתי להיכנס ליחסים ביניהם. אני לא אפתח בפרשת הרפז ,'ב הפעם במשטרה. הם לא מסתדרים? שיילכו לגישור או שימצאו מישהו שיתווך ביניהם.
"לינדנשטראוס העניק לעצמו את החירות להיכנס לשדות שאני לא הייתי נכנס אליהם. אני לא הייתי פותח בחקירה על פרשת המשט הטורקי. בשביל מה מינו את ועדת טירקל? לשאלת מוכנות העורף למלחמת לבנון השנייה, שגם אותה חקר קודמי, הייתי נכנס משום שהביקורת נוגעת לאינטרס ציבורי רחב."
"לא הכול בקיר," אומר שפירא, על משקל הביטוי "הכול שפיט." הלכה למעשה, הוא מבקש להחזיר את ביקורת המדינה לסטנדרטים שהציב השופט העליון בדימוס אליעזר גולדברג כאשר כיהן לפני עשור כמבקר המדינה.
אומרים שמונית בזכות קשריך עם הפוליטיקאים, אמרנו. האם נכון שהוזמנת לאודישן בארוחת ערב אינטימית עם שרה ובנימין נתניהו?
"נתניהו לא מינה אותי," אמר. "היוזמה באה דווקא משורות האופוזיציה, מדליה איציק ורוני בר-און. פגשתי את נתניהו כמו שפגשתי אנשים מכל המפלגות. לא הייתה ארוחת ערב, ושרה לא הייתה מעורבת. ברוב השיחה שלנו עסקנו בהחלפת זיכרונות ילדות מירושלים. בסוף הוא שאל אותי, מה אתה רוצה לעשות כמבקר. אמרתי לו שאני רוצה להתמקד בכלכלה וחברה בהיבט של טוהר המידות, אך לדאוג קודם כל לחלשים. מה שאמרתי לו, אמרתי, באותן מילים ממש, בנאומי בכנסת".
לינדנשטראוס מגיב: "מפתיע ומאכזב"
מבקר המדינה הקודם מיכה לינדנשטראוס אמר בתגובה לדברי יורשו: "אני מתקשה להאמין שהדברים כפי שצוטטו בפניי, יצאו מפיו של מבקר המדינה שפירא. הרי בשיחות שקיימנו הוא טרח להדגיש בפניי עד כמה הוא מעריך את הדרך שבה הובלתי את משרד מבקר המדינה בשבע שנות כהונתי. מעולם לא שמעתי ממנו אף לא שמץ הערת ביקורת לגופו של נושא. לכן מפתיע ומאכזב להיווכח שהיו אלה דברים מן הפה ולחוץ ולשמוע זאת לראשונה מעל דפי העיתון. אבל - כל אדם וסגנונו".
לינדנשטראוס אומר כי "לצרכי הגילוי הנאות: בשעתו סברתי - ולא הסתרתי דעתי זו - כי מועמדותו של המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט אליעזר ריבלין לתפקיד מבקר המדינה, הייתה ראויה יותר על פני מועמדותו של מר שפירא; לצערי, הכנסת סברה אחרת. אני רוצה לקוות כי לא זו סיבת ההשתלחות המוזרה של המבקר המכהן בקודמו.
"יש לקבוע בצער כי דבריו משקפים אי הבנה מוחלטת של תפקיד ביקורת המדינה בשנות האלפיים. חוששני שגישה פסיבית וחדלת מעש כפי שבאה לביטוי בדברי המבקר עלולה להשמיט את הבסיס המוסרי לביקורת ולפגוע אנושות באפקטיביות שלה... בטרם חלפה שנה מאז נכנס המבקר החדש לתפקידו, אין בידו להצביע על מעשה משמעותי כלשהו בתחומי עבודת הביקורת של המשרד או בתחומי הניהול שלו, למעט התהדרות בפרי עמלם של אחרים. אותה "אדמה חרוכה" שהוא מלין עליה הניבה בהנהגה נכונה פירות משובחים".
הראיון המלא מתפרסם היום במוסף החג של "ידיעות אחרונות"
Read this article in English