שתף קטע נבחר

 
צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס

פערי ענק בין ישראל לטורקיה בנוגע לפיצויים

מחלוקת בין ישראל לטורקיה על סכום הפיצויים למשפחות הרוגי המרמרה: ישראל מוכנה לשלם 100 אלף דולר למשפחה, הטורקים דורשים מיליון. שתי המדינות סיכמו להקים ועדה משותפת שתתחיל במשא ומתן בימים הקרובים

המחלוקת החדשה בתהליך הסדרת היחסים בין ישראל לטורקיה היא כעת על גובה הפיצויים שעל ישראל לשלם למשפחות 9 האזרחים הטורקים שנהרגו על המאווי מרמרה: מיליון דולר בסך הכל - או מיליון על כל הרוג.

 

כבר לפני שנה הסכימו שתי המדינות שישראל לא תשלם פיצויים למשפחות ההרוגים, אלא תעביר את הכסף לקרן הומניטרית שבראשה תעמוד ממשלת טורקיה, והיא זו שתחלק את הכסף.

 

כרזות "ניצחון" ברחובות אנקרה, עם תודה לארדואן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרזות "ניצחון" ברחובות אנקרה, עם תודה לארדואן(צילום: EPA)

 

כעת התעוררה מחלוקת בין הצדדים על גובה סכום הפיצויים. ישראל הסכימה לשלם פיצויים בהיקף של כ-100 אלף דולר לכל משפחה של הרוג, דהיינו כמיליון דולר בסף הכל. לעומת זאת הטורקים דורשים מיליון דולר לכל משפחה של הרוג. בישראל סירבו ואף הציעו שישראל תשלם את מה שצבא טורקיה משלם למשפחה של חלל שנהרג בעת מילוי תפקידו - 125 אלף לירות טורקיות שהן כ-70 אלף דולר.

 

שרת המשפטים ציפי לבני שוחחה בעניין עם שר החוץ הטורקי. שתי המדינות סיכמו על הקמת ועדה משותפת בדרג בכיר שתדון בהסדר הפיצויים. מהצד הטורקי יעמוד בראש הוועדה סגן שר החוץ פרידון סניאורלו, שהיה בעבר השגריר בישראל. מהצד הישראלי ירכזו את המגעים ראש המטה לביטחון לאומי, יעקב עמידרור, ושליחו המיוחד של נתניהו לענין היחסים עם טורקיה, עו"ד יוסף צ'חנובר. "נורתה יריית הפתיחה בנושא", אמר שלשום סגן ראש הממשלה הטורקי, בולנט ארינץ'. "זוהי הצלחה גדולה של מדיניות החוץ הטורקית".

 

ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הבהיר אתמול כי לא תהיה חזרה לנורמליזציה ביחסים אלא אם ישראל תקיים את התחייבויותיה. "אנחנו מחכים לראות מה יקרה בשטח בקרוב. אם הם (הישראלים) יראו צעדים חיוביים ומבטיחים - אנחנו גם נעשה חלקנו", אמר.

 

במקביל ציטט הבוקר העיתון הטורקי "הורייט" את ארדואן, שסיפר על השיחה עם ברק אובמה ועם נתניהו: "דיברתי עם נתניהו ועברנו על נוסח ההתנצלות". הוא הוסיף שהשיחה עם ראש הממשלה הוקלטה ותומללה כדי "שההליך יהיה בטוח".

 

ראש ממשלת טורקיה. פיוס על תנאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת טורקיה. פיוס על תנאי(צילום: רויטרס)

 

בראיונות לתקשורת ובנאומים שנשא הבהיר ארדואן כי ישראל התחייבה להסיר את האמברגו (איסור על סחר) על עזה. זהו שינוי בטרמינולוגיה מבחינת טורקיה, שדיברה עד כה על הסרת ה"מצור" מעל עזה. לפי הערכות, השינוי במונחים נובע מכך שהטורקים מבינים שלא תהיה הסרה מלאה של המצור, אלא הרחבה של רשימת המוצרים והסחורות שנכנסים לרצועה - וכך יהיה להם נוח יותר להציג זאת כהישג שלהם.

 

לפי העיתון הטורקי "הורייט", ארדואן דיבר אתמול בפני חברי מפלגתו וסיפר כי ממשלת ישראל העבירה לאחרונה לטורקיה הצעה שונה מעט ממה שסוכם בסופו של דבר - אך אנקרה דחתה את ההצעה. "כל העת הצבנו בפני הישראלים שלושה תנאים", אמר ארדואן. "הראשון, התנצלות מפורשת. הם רצו להביע צער, אבל אנחנו אמרנו: לא. רצינו שיעשו שימוש במילה 'התנצלות'. הם אמרו 'לא מספיק שנשלם?' ואנחנו אמרנו 'לא'", שיחזר ארדואן. "עוד הצעה כתובה ניתנה לנו לפני ביקורו של ברק אובמה במזרח התיכון. היו דברים שלא הסכמנו להם, אז דחינו גם את ההצעה הזו".

 

לדברי ארדואן, ראש הממשלה נתניהו הבטיח לפעול להסרת המצור על עזה. "אמרתי לו שאנחנו מסכימים להתנצלות, ושיש להמשיך עם הפיצויים ועם הסרת המצור. נעקוב אחרי התהליך ונראה אם הם מקיימים את ההבטחות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת טורקיה ארודאן
צילום: AFP
מומלצים