שתף קטע נבחר
 

בניגוד להנחיות: 40% נותנים מוצקים מוקדם מדי

למרות ההנחיות הקובעות כי תזונת התינוק עד גיל חצי שנה צריכה להיות מורכבת בלעדית מהנקה או תחליף חלב, סקר חדש שנערך בארה"ב מגלה כי אמהות רבות מתחילות הרבה קודם. המומחים: מזון מוצק לפני גיל חצי שנה – מסכן את התינוק

מה אוכל התינוק שלכם? מחקר חדש בארצות הברית מצא שאחוז ניכר מהאמהות מתחילות להאכיל את התינוק במזון מוצק זמן קצר לאחר הלידה, בניגוד להנחיות. המחקר החדש יפורסם בגליון הבא של כתב העת Pediatrics.

 

עוד על תזונת תינוקות בערוץ הורים :

בריאות מהביס הראשון: 16 מזונות-על לתינוקות

7 דרכים שיגרמו לתינוק שלכם לאהוב ירקות

4 ילדים אושפזו כתוצאה מאי אכילת פירות וירקות

 

מומחים ממליצים להאכיל את התינוק במזון מוצק לא לפני גיל ארבעה חודשים - ועדיף לאחר גיל חצי שנה. הסיבה לכך היא שגופו של התינוק עדיין לא בשל לבליעת ועיכול מזון מוצק, וכי לצורך התפתחותו התקינה הוא זקוק למרכיבים בחלב האם או בפורמולה.

  

במחקר החדש הועברו שאלונים ל-1,300 אמהות. הן נשאלו על המזון הניתן לתינוק והסיבות לבחירתו. מניתוח התוצאות עלה כי 40% מהאמהות החלו להאכיל את התינוק במזון מוצק עוד לפני גיל ארבעה חודשים - בניגוד להמלצות. כ-52% מהתינוקות הללו ניזונו עד אז מפורמולה, כ-25% ניזונו בלעדית מחלב אם והיתר משילוב של השניים.

  

כשנשאלו האמהות לסיבות למתן מזון מוצק לתינוק בגיל מוקדם יותר עלו התשובות השכיחות הללו: "התינוק שלי גדול מספיק כדי לאכול מזון מוצק", "התינוק שלי רעב", ו"זה יעזור לו לישון טוב בלילה". רבות מהאמהות אמרו כי קיבלו אישור מרופא הילדים להאכלת התינוק במזון מוצק. האמהות שהאכילו במזון מוצק את התינוקות הרכים נטו להיות צעירות, רווקות וחסרות השכלה אקדמאית.

 

"מתן מזון מוצק לתינוק בחודשים הראשונים הוא מדאיג", סיכמו החוקרים. "מזון מוצק עלול לסכן את גופם, שאינו מוכן עדיין לקליטתו וזקוק לפורמולה או לחלב אם".

 

גם בישראל: נותנים מוצקים בגיל מוקדם - במקום חלב

"משרד הבריאות המליץ בעבר על מתן טעימות לתינוק מגיל 4 חודשים", אומרת ל-ynet עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי סורוקה, "אלא שהתברר שאמהות רבות מעבירות את התינוק לכלכלת מוצקים בלעדית במקום הפורמולה או חלב האם. מסיבה זו שונו ההנחיות והטעימות מתחילות בגיל שישה חודשים".

 

בן אהרון מדגישה כי בגיל מוקדם יותר, מיומנויות האכילה עדיין לא בשלות מספיק. "מנגנוני הבליעה, המציצה, וגם התפתחות האנזימים מתפתחים מאוחר יותר. לכן אין להאכיל את התינוק במזון מוצק לפני גיל חצי שנה", היא מסבירה.

 

הנחיות משרד הבריאות, שעודכנו שוב לפני מספר חודשים, קובעות:

 

מזון מוצק - מגיל 6 חודשים: הגיל הנכון לתחילת האכלה במזון מוצק הוא 6 חודשים. עד אז יש להאכיל את התינוק

בחלב אם או פורמולה בלבד. ההנחיות הישנות גרסו כי יש להתחיל טעימות מגיל ארבעה חודשים, אך, כאמור, הן שונו לאחרונה שוב בשל ההבנה כי הורים רבים טעו בנוגע למושג טעימות.

 

טעימות - דגימה מזערית: מתן טעימות פירושו מתן דגימות מזעריות של מזונות מוצקים לפה התינוק. אין הכוונה להאכלה במזון מוצק לפני גיל שישה חודשים.

 

גודל המנה: גודל כל מנת טעימה צריך להיות לא יותר מכפית. יש לתת את הטעימה לאחר מנת המזון הרגילה (פורמולה או חלב אם).

 

אל תכריחו: אין להכריח את התינוק לבלוע את הטעימות. במידה שהוא מסרב יש לנסות ולהציע לו סוג מזון אחר כעבור יומיים-שלושה.

 

במה להתחיל? מומלץ להתחיל את הטעימות במחית ירקות מבושלים המורכבת מגזר, תפוח אדמה, קישוא, דלעת ובטטה. בשלב הבא ניתן להמשיך ולהציע טעימות של סולת, שיבולת שועל, חזה עוף מבושל טחון או הודו מבושל וטחון.

  



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוצקים. רק אחרי גיל חצי שנה
צילום: shutterstock
מומלצים