עוד רצח בנשק מאבטחים: 30 נורו למוות בעשור
8 שנים אחרי שוועדת ברינקר המליצה להפסיק או לצמצם את התופעה שבה מאבטחים לוקחים כלי נשק הביתה, ההמלצות נשארות על הנייר. רצח האשה ע"י בני זוגה אמש, העלה ל-30 את מספר הקורבנות שנורו ב"נשק מאבטחים" בעשור האחרון
כל דיווח בתקשורת על רצח של אישה על-ידי בן זוגה מחזיר את אלמנש זלקה אל הלילה שבו הייתה קרובה לאבד את חייה. כשהרצח שעליו היא שומעת מתבצע באמצעות מה שנקרא "נשק אבטחה", הכאב שהיא חשה חד הרבה יותר. לפני כשנתיים וחצי, כשבן זוגה ירה בה לעיני בתם תוך שהוא עושה שימוש בנשק שקיבל מעבודתו כמאבטח, הכותרות האלה עסקו דווקא בה.
"מי שהיה בן הזוג שלי, ירה בי שמונה פעמים בנשק שקיבל כשעבד כמאבטח. זה נס שאני בחיים", אמרה בעצרת לציון יום המאבק הבינלאומי האחרון באלימות נגד נשים. "אני נמצאת כאן כדי שזה לא יקרה לנשים אחרות", הצהירה אז.
הנס של זלקה הוא סיפור על הישרדות יוצאת דופן כנגד כל הסיכויים, אבל הסטטיסטיקה הקשה של נשים שנרצחו באמצעות שימוש ב"נשק אבטחה" מתארת מציאות שכמעט לא משאירה מקום לנסים. לפי מחקר שערכה רלה מזלי במסגרת הפרויקט "האקדח על שולחן המטבח" מטעם ארגון "אשה לאשה", הרצח אמש של אישה בידי בן זוגה ליד פתח-תקווה העלה ל-30 את מספר הקורבנות שנורו למוות בנשק מאבטחים בעשור האחרון.
ב-2005 המליצה הוועדה לבדיקת מערך רישוי כלי הירייה לשומרים ("ועדת ברינקר"), שמונתה על ידי שר הפנים, להפסיק או לצמצם את "תופעת נטילת כלי הירייה על ידי השומרים לביתם". הוועדה גם מנתה שורת פעולות מעשיות ליישום, והמלצותיה תורגמו כעבור שלוש שנים ל"חוק כלי ירייה", שקבע שרישיון נשק שניתן למאבטח במסגרת עבודתו יוגבל לאזור העסקתו.
ההנחיות של המשרד לביטחון הפנים, עם זאת, משאירות פתח לחברות האבטחה ומותירות בידיהן במקרים חריגים ועל פי שיקול דעתן, את הסמכות להשאיר בידי המאבטח את נשקו גם אחרי סיום עבודתו למטרות עתודה או כוננות. במקרה הזה ההנחיה הפכה לנורמה.
"שוב ושוב אנחנו נתקלות במקרים שבהם נשים נרצחות על ידי בני זוג שעושים שימוש בכלי נשק מעבודתם כמאבטחים", אמרה ל-ynet עו"ד סמדר בן נתן, שותפתה של מזלי וממייסדות הפרויקט שפועל למען איסוף כלי נשק ממאבטחים והפקדתם בתום משמרת העבודה. "שוב ושוב אנחנו מתריעות אבל השיירה עוברת כאילו לא מדובר בחיי אדם שהיו יכולים להיחסך בעזרת אכיפה פשוטה של החוק. יש כאן מחדל ברור ומתמשך של הרשויות ובראשן המשרד לביטחון הפנים שלא עושה את עבודתו".
בחודשים האחרונים הנחה המשרד לביטחון פנים את חברות האבטחה לוודא שבביתו של כל מאבטח מותקנת כספת. ההנחיה תיכנס לתוקף באפריל ובמשרד מביעים תקווה שהיא תצמצם את השימוש בנשק על-ידי מאבטחים: "ההנחיה לא תמנע מאף מאבטח שרוצה בכך לרצוח את בת זוגו, אבל היא תמנע תאונות ותגביל את השימוש בכלי הנשק", אמר ל-ynet יעקב עמית, ראש האגף לרישוי כלי ירייה במשרד לביטחון פנים.
לדבריו "במצב הנוכחי לא קיימת נשקייה בכל מקום שבו יש מאבטח, ולכן לא ניתן לאפסן את הנשק בכל מקום. אבל אנחנו בהחלט דורשים מחברות האבטחה לפעול על-פי החוק". עמית הוסיף כי בכוונת המשרד לביטחון פנים להשלים חקיקה שתטיל את איסוף הנשק על הגופים
המאובטחים. אבל בן נתן זועמת: "יוזמת הכספות לא תעבוד משום שהיא לא תמנע רצח בידי מאבטח שמחזיק בעצמו את המפתח לכספת".
מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה: "המשרד ימשיך לקיים את אחריותו ואת הבקרה שלו בעניין, במקביל להקפדה על עמידתן של חברות האבטחה והשמירה באחריותן, כמתחייב מחוק כלי הירייה. התקנות החדשות עולות בקנה אחד עם המאמצים לצמצם את מספר המאבטחים המורשים ליטול את כלי הנשק לבתיהם. המשרד לביטחון הפנים פועל כדי לאזן כל העת בין צרכי הביטחון והאבטחה לבין הצורך בצמצום כלי הנשק המסתובבים בחוץ“".