הסיבה המפתיעה שבגללה אתם עייפים כל היום
בכל בוקר אותה מלחמה: אתם רוצים להמשיך לישון והשעון המעורר לא מפסיק לצלצל - ואתם מושיטים יד לכפתור ה"נודניק" בתקווה להרוויח עוד כמה דקות. אבל דווקא הכפתור החביב הוא שעלול להפוך את היום שלכם לבלתי נסבל - ועייף במיוחד
בכל בוקר זה אותו סיפור, אתם באמצע חלום מרתק, בטוחים שעוד שניה אתם זוכים בלוטו או צדים את עינו של הבחור החתיך והעשיר, ואז צפצוף מוזר נכנס לכם לעלילה. אתם מתחילים בחיפושים, לא מבינים מי זה מטריד אתכם, ואז זה נקלט. השעון המעורר החליט שזה הזמן לחזור למציאות ולהתחיל עוד יום.
עוד כתבות על בעיות שינה:
- לא מפסיקים לפהק? 10 המזונות שיעבירו העייפות
לא למיטה: האור מהטאבלט מדכא הורמון השינה
מחקר ענק: מה גורם לנו להירדם טוב בלילה?
הדבר הראשון שאתם עושים זה ללחוץ על כפתור הנודניק, הידוע בשם snooze - פירושו נמנום והוא החבר הקרוב שלנו בשעות הבוקר. המלחמה העיקשת ביניכם לכפתור הנודניק אורכת, בדרך-כלל, 3 מערכות קצרות שנמשכות, כל אחת, כ-10 דקות ובמהלכן אתם שוקעים בשינה נעימה ואפילו עמוקה ומתפללים שהשעון לא יצלצל שוב. מתברר שהנמנום הנוסף הזה יכול לגרום לנו להיות עייפים יותר, להוביל לתקלות שנעשה בגלל עייפות ובכלל, להרוס לנו את היום כולו.
בוקר טוב, התעוררתי לבד
הגוף שלנו פועל בעזרת מערכות ביולוגיות שונות, בין היתר כאלה שמסמנות לנו מתי הגיע הזמן ללכת לישון וגם מתי הגיע הזמן להתעורר. למעשה, בלי שעון מעורר, הגוף שלנו יתעורר ביקיצה טבעית לו, כשהוא יסיים לקבל את כמות השינה לה הוא זקוק.
הגוף מתחיל בתהליך ההתעוררות כשעה לפני הערות המלאה. טמפ' הגוף עולה, השינה נעשית קלה יותר והורמונים כדופומין מתחילים להסתובב ביתר מרץ בגוף ומעניקים לנו פרץ אנרגיה שיאפשר לנו להתעורר לחלוטין. הבעיה עם שעונים מעוררים היא שהם מפריעים למחזור השינה הטבעי ומקצרים את תהליכי ההתעוררות.
אם לגוף אין לוח זמנים קבוע של זמני ערות והוא זקוק לשעון המעורר - שכאמור, מקצר את התהליכים שהגוף זקוק להם על מנת להגיע לערות מלאה - אנחנו מתעוררים "על צד שמאל", עצבניים וכעוסים. העייפות והרוגז הם חלק התגובות הקשורות לאנרציית השינה - ככל השינה עמוקה יותר, כך אנרציית השינה חזקה יותר, ואם אתה מתעורר באמצע האנרציה, הסיכויים שתסבול מעייפות ועצבים גבוהים יותר.
נו, התעוררת? ועכשיו?
כפתור הנודניק שנותן לנו עוד 10 דקות של שינה עושה, למעשה, נזק גדול יותר, משום שבמקום להתחיל בתהליך של התעוררות, הסנוז נותן לנו לשקוע שוב לתוך שינה, עמוקה יותר, ואחרי 10 דקות, אנחנו מתעוררים עייפים יותר. כך נוצר מעגל של תחילת התעוררות, כניסה למצב שינה עמוקה, שוב התעוררות בפתאומיות שגוררת עייפות וחוזר חלילה.
שינה מקוטעת מובילה לעייפות שגורמת לתקלות שונות במהלך היום - הקפה נשפך על המחשב, אנחנו לא שמים לב למכוניות אחרות ולמה שאנחנו עושים על הכביש, אנחנו עצבניים ורבים עם כולם וכן הלאה.
הפתרון הוא לשים את השעון לשעה מאוחרת יותר ו/או ללכת לישון מוקדם יותר, כדי לאפשר לגוף לישון כמו שצריך. אם אתם רוצים לוותר על הצלצול המעצבן בבוקר שקורע אתכם מהחלום, נסו במהלך מספר שבועות להתעורר באותה שעה בכל יום, גם בסופי שבוע. אחרי זמן-מה הגוף שלכם, שמאד אוהב דברים צפויים והרגלים קבועים, יתרגל לשעה הזו ויתעורר באופן טבעי ואפילו לא תצטרכו שעון מעורר או את כפתור הסנוז.