"הוכפלו משלוחי הנשק למורדים לקרב על דמשק"
כך מסרו גורמים במערב ובמדינות ערב, שציינו כי במבצע החשאי לחימוש המורדים משתתפות ירדן, סעודיה, קטאר וטורקיה. הנשק מועבר למורדים "חילונים". ארה"ב וכמה מדינות מערביות נוספות משתתפות במבצע כיועצות. למרות חילוקי הדעות והלחימה בין המורדים, יש קונצנזוס: המטרה הבאה היא דמשק
נערכים לקרב על דמשק: כמה מדינות ערביות וטורקיה, המתנגדות למשטרו של אסד, הגבירו משמעותית את קצב משלוחי הנשק שהן מעבירות למורדים בסוריה, בתיאום עם ארצות הברית. כך אמרו אמש (ד') מומחי צבא מערביים, שציינו כי הדבר נועד לסייע למורדים לכבוש את דמשק.
לפי אותם מומחים, במבצע החשאי לחימוש המורדים משתתפות ירדן, סעודיה, קטאר וטורקיה. ארצות הברית וכמה מדינות מערביות נוספות משתתפות במבצע כיועצות, ולכל המדינות המעורבות יש זכות וטו לגבי משלוחי נשק לקבוצות מסוימות. גורם רשמי באחת ממדינות ערב הבהיר כי בארבעת השבועות האחרונים מספר משלוחי הנשק שהועברו במטוסים למורדים כמעט הוכפל. המומחים הצבאיים אישרו את דבריו של הגורם הערבי, וכן גורם דיפלומטי מערבי בכיר.
כל אותם מקורות ציינו כי ירדן החלה לשמש בשלהי השנה שעברה נתיב משמעותי להעברת נשק לידי המורדים, בשל החשש האמריקני כי הנשק שמעבירה טורקיה נופל לידי גורמים איסלאמיים קיצוניים. ממשלת ירדן הכחישה באופן רשמי כי היא מעבירה נשק למורדים.
בכלי הנשק שמועברים לידי המורדים בתקופה האחרונה: משגרים ורקטות נגד טנקים מתוצרת קרואטיה, עוצמתיים יותר מהנשק שהיה ברשות המורדים בעבר. הגורם הערבי מסר כי "יש תוכנית על" לסייע למורדים לכבוש את דמשק. "הרעיון הוא שכעת למורדים יש את האמצעים הדרושים להתקדם לעבר דמשק מכמה חזיתות: מהצפון הטורקי ומהדרום הירדני", הוא הסביר. הוא סירב להוסיף לגבי פרטי התוכנית, אבל אמר כי היא תצא לפועל "תוך ימים או שבועות".
המורדים הסורים הצליחו עד כה להשתלט על כמה פרברים של דמשק, אבל
כמעט לא הצליחו לפרוץ אל תוך הבירה הסורית. בשל הנוכחות הצבאית המסיבית בדמשק הם בחרו להגביר את ירי המרגמות על שכונות שונות בעיר מהדרום ומצפון מזרח. במקביל, המורדים בדרום נלחמים כדי לשמור על נתיבי האספקה מירדן פתוחים כל הדרך עד לפרברי דמשק.
אחד ממפקדי המורדים בפרברים של דמשק, מדרום לעיר, אמר כי הזרם הגובר של הנשק מירדן מחזק אותם משמעותית. לדבריו, למרות חילוקי הדעות החריפים בין קבוצות המורדים הרבות, ישנו קונצנזוס שהמטרה הבאה היא דמשק. "אנחנו מנסים לאבטח את העיירות והכפרים לאורך הקו שמעמאן לדמשק והשגנו כמה הישגים משמעותיים באחרונה".
כל הגורמים ששוחחו עם סוכנות הידיעות Associated Press אמרו כי הנשק מיועד ללוחמים "החילונים", אבל לא כולם בהכרח קשורים לצבא סוריה החופשי. הם ציינו כי קטאר וסעודיה הן המממנות העיקריות לרכישת הנשק, ואילו טורקיה וירדן מאפשרות את העברת הנשק משטחן. במקביל, ארצות הברית והמדינות המערביות מתאמות את המשלוחים בין כל המדינות.
Read this article in English