תוך 4 שנים: בדיקות זולות לזיהוי מוקדם של סרטן
מחקר של אלף מדענים הגיע לפריצת דרך מסעירה בחקר הסרטן: שינויים גנטיים עשויים לסייע באיתור מוקדם של סרטן הערמונית, סרטן שד וסרטן שחלות. הבדיקה תעלה רק כמה עשרות שקלים, שיעניקו אבחון מוקדם שעשוי להציל חיים
פריצת דרך במאבק העולמי נגד מחלת הסרטן: מדענים גילו עשרות שינויים גנטיים, שלא היו ידועים קודם, הקשורים להתפתחות סרטן ערמונית, סרטן שד וסרטן שחלות. זיהוי השינויים הגנטיים הללו מבעוד מועד עשוי להביא למהפכה באיתור מוקדם של אנשים שנמצאים בסיכון גבוה במיוחד לפתח את אחת המחלות.
על פי ההערכות הבדיקות החדשות, שיפותחו על סמך המחקרים, יגיעו לשוק בתוך ארבע עד חמש שנים ויעלו כמה עשרות שקלים בלבד. כיום ידוע כי 5%-10% מכלל מקרי הסרטן מתפתחים על רקע תורשתי, אולם על פי ההערכות מספרם האמיתי של החולים הלוקים באחת ממחלות הסרטן על רקע שינויים גנטיים, שיבושים בחומר הגנטי של הגוף המועברים בתורשה, גדול בהרבה.
איך מתמודדים עם סרטן?
חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל
סרטן הערמונית: תמיד מצריך טיפול? 10 עובדות
מדריך למניעת סרטן: כל הבדיקות לגילוי מוקדם
התגליות החדשות, שהן פרי המחקר הגדול מסוגו בעולם, נאספו בעבודה של כאלף מדענים במאה קבוצות מחקר שעבדו במשותף קרוב לארבע שנים. במהלכן ניתחו החוקרים דגימות די־אן־איי שהופקו מדם ורוק של כ־200 אלף אנשים, כמחציתם חולי סרטן והשאר בריאים. בבדיקה זו התגלו 80 שינויים גנטיים חדשים שקשורים לסיכון מוגבר לפתח סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן השחלות.
אחת ההשפעות הדרמטיות שצפויות להיות לתגליות החדשות היא בתחום האבחון המוקדם של סרטן ערמונית. כיום, הבדיקה היחידה שמאפשרת זיהוי מוקדם של המחלה היא בדיקת אנטיגן בשם PSA בדם, אולם הימצאות רמות גבוהות שלו, העלולות להעיד על התפתחות סרטן, אינה מעידה בהכרח על הימצאות המחלה בגוף. 30 מהשינויים הגנטיים שזוהו כעת קשורים בסיכון מוגבר להתפתחות המחלה, בהם 16 הקשורים לסוג אגרסיבי ומסוכן יותר שלה. הסמנים החדשים עשויים לזהות גברים שהסיכון שלהם לפתח את המחלה עומד על 50%, כמעט פי חמש מהסיכון הממוצע באוכלוסיה. חולה שמחלתו מאובחנת בשלב מוקדם הוא בעל סיכוי של 95% לשרוד במשך חמש שנים לאחר הגילוי, לעומת חולה שמחלתו אובחנה בשלב מאוחר יותר, שיש לו סיכוי של 60% בלבד.
מדענים הגדירו אתמול את התגליות החדשות כ"קפיצת הדרך המשמעותית הגדולה ביותר לזיהוי גורמים גנטיים של סרטן הערמונית שנעשתה עד היום."
49 שינויים גנטיים שנחשפו כעת עשויים לסייע גם בזיהוי מוקדם של נשים שנמצאות בסיכון מוגבר לפתח סרטן שד. באוכלוסיה הכללית, נהוג להעריך כי אחת משמונה נשים תפתח סרטן שד בשלב כלשהו במהלך חייה. הבדיקות העתידיות, שיתבססו על הסמנים החדשים, יזהו נשים שנמצאות
בסיכון מוגבר של אחת לשלוש לפתח את המחלה. נשים שנמצאות בסיכון מוגבר יוכלו אף הן, כמו הגברים, להיות במעקב רפואי צמוד על מנת לזהות את המחלה בשלב מוקדם, וחלקן אף יוכלו להסתייע בסמנים האלה על מנת להחליט אם הן מעוניינות בכריתת שדיים מונעת. הסמנים החדשים גם יוכלו לזהות אילו נשים נמצאות בסיכון נמוך מאוד לפתח סרטן השד, ויאפשרו להן להיבדק במרווחי זמן גדולים יותר מהמקובל כיום.
שינויים גנטיים שקשורים לסרטן השחלות זוהו אף הם במחקר החדש, אולם במידה פחותה של אמינות. בשלב זה מעריכים כי לתגלית בתחום זה לא תהיינה בשלב זה השלכות מעשיות" .השינויים הגנטיים שהתגלו עשויים לחולל מהפך של ממש בזיהוי מוקדם של אנשים שמועדים לפתח סוגים מסוימים של סרטן, ואולי אפילו בפיתוח אמצעים למניעת התפתחות המחלה," אומרת פרופ' תמר פרץ, מנהלת מכון "שרת" לאונקולוגיה ב"הדסה." "אולי בעתיד הגילויים האלה יעזרו לנו לפתח גם תרופות למניעת התפתחות המחלה."