10 דברים שאפשר להכין עם מצה
רגע לפני שהחג נגמר ונמאס לגמרי מהמצות - טיגנו, אפינו, קרמלנו, מילאנו וגם טבלנו בשוקולד. 10 מתכונים שווים: פשטידת מינה עם בשר, בורמוליקוס, לזניה עם גבינות, בורקס גבינה מטוגנים, קנלוני ריקוטה ותרד וכן, יש גם קינוחים
מינה - פשטידת פסח
המרכיבים:
300 גרם בשר טחון
4 תפוחי אדמה, מבושלים וחתוכים לקוביות
שמן זית
4 מצות
2 בצלים, קצוצים
1 שן שום כתושה
1 כפית בהרט (או 1 כפית של ראס אל-חנות)
מלח, פלפל
3 כפות פטרוזיליה, קצוצה
1 כף רסק עגבניות
1 כוס מים חמים
אופן ההכנה:
- מזהיבים את הבצלים הקצוצים בסיר רחב עם 1/4 כוס שמן. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים 3-2 דקות תוך כדי ערבוב רק עד שמשנה את צבעו. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים 3-2 דקות לספיגת טעמים. מתבלים בשן שום כתושה, כפית בהראט או ראס אל-חנות, מלח ופלפל ומצננים.
- מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה. מרטיבים את המצות, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מברישים את המצות בשמן מצד אחד ומרפדים תבנית פיירקס בגודל 22×36 ס”מ משומנת, בשתי מצות.
- משטחים את תערובת הבשר, מכסים ב-2 המצות הנותרות ומברישים בשמן.
- אופים 25 דקות ב-180 מעלות. מערבבים כף רסק עגבניות עם כוס מים חמים לקבלת מיץ עגבניות דליל. יוצקים על המאפה ומחזירים לתנור ל-5 דקות נוספות. מגישים חם או בטמפ’ החדר.
המתכונים באדיבות מגזין "על השולחן"
גלילות מצה ממולאות בבשר ומטוגנות
המרכיבים:
300 גרם בשר טחון
4 מצות
1 בצל קצוץ
1 כפית חרדל
1 ביצה, טרופה
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מטגנים את הבצל הקצוץ ב-3 כפות שמן במשך כ-3 דקות להזהבה.
- מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים עד שמתקבלים פירורים שחומים. מורידים מהכיריים, מוסיפים את החרדל ומערבבים.
- חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כף מלית בקצה הצר של הרצועה ומגלגלים. טובלים בביצה הטרופה ומטגנים בשמן חצי עמוק 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.
בורמוליקוס
המרכיבים:
8 מצות שבורות
3 ביצים
מלח, פלפל
1 כוס סוכר
1 כוס מים
מעט מיץ לימון סחוט
אופן ההכנה:
- משרים את המצות השבורות בקערה עם מים לכיסוי למשך 10 דקות. מסננים, סוחטים היטב עד שהן מתפוררות ומערבבים בקערה עם הביצים, מעט מלח ופלפל.
- מחממים מחבת עם שמן רדוד, נוטלים מהתערובת בעזרת כף ומטגנים לביבות 2 דקות מכל צד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.
- מכינים סירופ: מרתיחים כוס סוכר עם כוס מים, מבשלים עוד 3 דקות, מכבים את האש ומוסיפים כמה טיפות מיץ לימון. טובלים את הלביבות בסירופ ל-10 שניות ומגישים מיד. לחילופין טובלים אותן בסוכר או מורחים נוטלה. אפשר להגיש עם שקדים פרוסים וקלויים.
לזניה עם המון גבינות
המרכיבים:
8 מצות
1 קופסה של עגבניות קצוצות
מעט שמן זית
גבעול בזיליקום
2 שיני שום
מלח, פלפל
30 גרם חמאה
2 כפות קמח מצה
2 כוסות חלב
קורט מוסקט
100 גרם גבינת פרמזן (אפשר במקום הפרמזן: קשקבל, 70 גרם גורגונזולה או רוקפור
אופן ההכנה:
- משרים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות.
- מכינים רוטב עגבניות: מביאים לרתיחה בסיר את קופסת העגבניות עם 3 כפות שמן זית,בזיליקום, שיני שום, מלח ופלפל. מבשלים מכוסה על להבה נמוכה 15 דקות.
- מכינים בשאמל: ממיסים את החמאה בסיר קטן, מוסיפים 2 כפות קמח וכשהוא נספג בחמאה מוסיפים את החלב חם. מבשלים 5 דקות על להבה בינונית תוך כדי בחישה עד שמסמיך. מתבלים במלח, פלפל ומוסקט ומוסיפים 100 גרם גבינת פרמזן או קשקבל או 70 גרם גורגונזולה או רוקפור.
- מרכיבים את השכבות: מורחים שכבה של בשאמל בתבנית פיירקס בגודל 22×36 ס”מ, מניחים מעל שתי מצות ומורחים רוטב עגבניות ושוב בשאמל - וממשיכים כך עד שנגמרות המצות. מסיימים בבשאמל ומפזרים עליו 3 כפות פרמזן מגוררת. אופים חצי שעה ב-180 מעלות.
בורקס גבינה מטוגנים
המרכיבים:
4 מצות
1 גביע גבינה לבנה או קוטג'
2 ביצים
מלח, פלפל
מעט שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. מערבבים גביע גבינה לבנה או קוטג’ עם ביצה, מלח ופלפל.
- חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כפית גבינה בקצה הצר של כל רצועה ומקפלים למשולש: פעם אחת ימינה ואז שמאלה עד סוף הרצועה לקבלת כיסן משולש. מכינים כך את כל הרצועות. טובלים בביצה טרופה ומטגנים במחבת עם שמן 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.
קנלוני ריקוטה ותרד
המרכיבים:
4 מצות
300 גרם עלי תרד
מעט חמאה
2 שיני שום, קצוצות
מלח, פלפל
250 גבינת ריקוטה
4 עגבניות, מרוסקות
50 גרם גבינת פרמזן
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. מקפיצים את עלי התרד בחמאה עם שיני השום הקצוצות כ-6-5 דקות עד שהתרד נובל. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים עם הריקוטה.
- חותכים כל מצה ל-2 מלבנים. מניחים כף וחצי מלית ריקוטה ותרד בקצה הצר של כל מלבן ומגלגלים. מניחים את גלילי הקנלוני בתבנית שתכיל אותם בנוחות.
- יוצקים מעל את רסק העגבניות, מפזרים את גבינת הפרמזן מגוררת ומזלפים שמן זית. אופים ב-180 מעלות עד שהגבינה מזהיבה.
קרוטוני אורגנו
המרכיבים:
6 מצות
1/4 כוס שמן זית
2 שיני שום, כתושות
1 כפית אורגנו, יבש
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. שוברים לחתיכות די אחידות (4-3 ס”מ) ומערבבים בקערה עם שמן הזית, שיני השום וכפית האורגנו. מייבשים בתנור ב-160 מעלות (כדי להימנע מחריכה)
- 15-10 דקות עד ששברי המצה יבשים ופריכים. מפזרים את הקרוטונים על סלטים או במרק של פסח, לתוספת עניין.
קראמבל תפוחים וקינמון
המרכיבים:
5 מצות, גרוסות
5 תפוחי עץ, קלופים וחתוכים לקוביות
100 גרם חמאה
1/4 כוס סוכר
3 כפות סוכר חום
1 כפית קינמון
כף ברנדי
מעט תמצית וניל
אופן ההכנה:
- ממיסים 50 גרם חמאה עם כוס הסוכר ומערבבים עם המצות הגרוסות לפירורים גסים. משטחים בתבנית על נייר אפייה ואופים 15 דקות ב-180 מעלות.
- מקפיצים את תפוחי העץ ב-50 גרם חמאה עם הסוכר החום, הקינמון, הברנדי ותמצית הווניל.
- משטחים בתבנית או בכלי הגשה. מפוררים שוב את משטח המצות לפירורים בגדלים שונים ומפזרים על התפוחים.
- מחזירים לתנור ל-15 דקות עד שהפירורים זהובים ופריכים.
כדורי שוקולד
המרכיבים:
5 מצות, טחונות במעבד מזון לפירורים דקים
200 גרם שוקולד מריר קצוץ
ספלון אספרסו (או 3 כפות קפה חזק)
50 גרם חמאה
1 כף ברנדי או ליקר שוקולד
1/2 כוס שקדים, קלופים מולבנים וגרוסים
אופן ההכנה:
- ממיסים את השוקולד המריר קצוץ עם ספלון האספרסו (או 3 כפות קפה חזק) ועם החמאה. מוסיפים כף ברנדי או ליקר שוקולד ומערבבים עם המצות הטחונות ועם השקדים. מצננים שעה במקרר ומכדררים. אם רוצים, מגלגלים בקוקוס.
חיתוכיות מצה במלית שומשום
המרכיבים:
2 כוסות שומשום
1 כוס אגוזים קצוצים
4 מצות
1 כוס דבש
1/2 כוס סוכר
1 כף קקאו
1 כף פרנג'ליקו או אמרטו
1/4 כוס שערות חלבה
אופן ההכנה:
- מבשלים את השומשום עם האגוזים, הסוכר, הקקאו, הדבש והפרנג’ליקו או האמרטו בסיר כ-5 דקות על להבה נמוכה עד שהתערובת שחומה, מבריקה ומבעבעת. מצננים עד שפושר.
- מניחים מצה על מגש ומורחים עליה 1/2 מכמות המלית. אם רוצים אפשר לפזר את שערות החלבה. מניחים על המלית מצה שנייה.
- מכינים “כריך” כזה עם עוד זוג מצות ויתרת המלית. מניחים להתמצקות כ-3 שעות בטמפ’ החדר לפני החיתוך. חותכים לקוביות בגודל 4-3 ס”מ.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן" . עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון