לפיד מקצץ בביטחון: "חשש שמיגון טנקים ייפגע"
בצה"ל נערכים לאפשרות לקיצוץ 6-3 מיליארד שקל, אך גורם בצבא מבהיר מה מונע זאת: "כשיגידו שיורדים מהנושא האיראני, אז יירדו המספרים הגדולים". על הכוונת: המשך מיגון הטנקים והשלמת מלאי המיירטים של כיפת ברזל. מה עוד יושפע מקיצוץ?
מיגון לטנקים מנ"ט, עלויות לכיפת ברזל - וגם הנסיעה החופשית לחיילים באוטובוס: באגף התכנון בצה"ל מנהלים בשבועות האחרונים דיונים מרתוניים וקדחתניים סביב השאלה כיצד להתמודד עם סוגיית תקציב הביטחון לשנה הקרובה, לקראת האפשרות של קיצוץ אפשרי של כ-6-3 מיליארד שקל בתקציב.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
האח נסחף, שני אחיו יצאו לחלצו - וטבעו אף הם
צפו: לכידת העציר שנמלט מביה"ח והביך השב"ס
300 אלף יצאו לטייל, הנשיא הפליג בכנרת
אם הנרצחת מנתניה: שלא ישחררו את הכדורגלן
גורם בכיר באגף התכנון הסביר ל-ynet שתוכנית העבודה השנתית של צה"ל נגזרת מהערכות המצב שמתקיימות לרוב בחודשי הקיץ ורלוונטיות לשנה שלאחר מכן. עם זאת, מסקנות הדיונים שנערכו ביולי אשתקד לגבי המתרחש בזירות הקרובות במזרח התיכון, בעזה ובאיו"ש השתנו בגלל ההסלמה בטלטלה האזורית.
לקראת אפשרות של מערכה בלבנון מול חיזבאללה ועל רקע התפרקות סוריה, כשהאיום הרקטי מעזה והתבססות גורמי הטרור העולמיים בסיני עדיין רלוונטיים, נחשפות בדיוני התכנון העלויות היקרות של מוכנות והתעצמות הצבא למלחמה במציאות הנפיצה. אחת הביקורות שהופנו כלפי צה"ל "השמן" בשנים האחרונות, נוגעת לחשש לסגור מסגרות שלמות ויקרות, כמו חטיבות טנקים ישנים בני עשרות שנים ממערך המילואים שעלותם גבוהה מאוד. בשיחה עם ynet מודה גורם בכיר בצה"ל כי גם אופציה זו נלקחת בחשבון.
לא זאת בלבד - בדיונים בצבא לוקחים בחשבון שמה שעלול להיעצר הוא פרויקט המשך המיגון של טנקים מטילי נ"ט, כאשר עלות של מערכת "מעיל רוח" לדוגמה מסתכמת בכ-2.2 מיליון שקלים לטנק, לעומת כמה עשרות אלפי דולרים לטיל נ"ט מתקדם בעזה או בדרום לבנון. תכנון תקציבי נוסף שעולה בדיוני הצבא נוגע לרמת ועלות המוכנות של צה"ל לתקיפה יזומה באיראן, כאשר השנה הקרובה כבר הוגדרה כשנת ההכרעה בסוגיית הגרעין האיראני.
"סוף השנה יהווה צומת שמקרב אותנו לנקודת ההחלטה בנושא", אמר הגורם, "כשיגידו שיורדים מהנושא האיראני, אז יירדו גם המספרים הגדולים. חייבים להבין שלאור התהפוכות והשינויים האסטרטגיים נוכל לספוג קיצוץ של כמה מיליארדים, אם נקבל אותו ונתכנן אותו לשנים הקרובות, ולא בשנה אחת".
הגורם הזכיר כי במסגרת יוזמת התייעלות פנימית יפרשו בחודש יוני מצה"ל כ-1,500 אנשי קבע, רובם צעירים יחסית, מהמטות ומהמפקדות בלבד ולא מיחידות לוחמות. "זה ייעשה כחלק מתוכנית שגיבשנו ושכבר הביאה בשנה שעברה לחיסכון של כ-700 מיליון (בשורת צעדים, מקיצוץ של 30% במסכי המחשב ועד לביטול המימון לנסיעה בכביש 6 בחופשות לקצינים), ועד 2017 תגיע ל-8 מיליארד".
ההשפעה המיידית של קיצוץ בתקציב הביטחון שיעבור במסגרת חוק התקציב שיחוקק עד הקיץ, תהיה קשורה לביטול אימונים למילואימניקים ברבעון האחרון של השנה, מאחר שעלות המילואים גבוהה בהרבה מעלות החיילים הסדירים. "זה יוביל לכך שהגדודים הסדירים יתאמנו פחות ויעשו יותר תעסוקות מבצעיות".
טיל כיפת ברזל שווה 100 אלף דולר
קושי נוסף בגלל חוסר הוודאות התקציבי והחשש מקיצוץ נוגע לחידוש המלאים, כך לדוגמה בכל הקשור לטילים המיירטים, הטמי"רים, של מערכת כיפת ברזל, בעקבות מבצע עמוד ענן. "טמי"יר עולה לנו כ-100 אלף דולר. בוא נשאל את האימא
מקריית-מלאכי אם היא מעדיפה כיפת ברזל ליד הבית או משהו אחר. כיפת ברזל הפכה לצורך חברתי ולא צבאי", אמר הגורם.
תחום נוסף שעולה בדיוני התכנון בצבא אינו מבצעי, ונוגע למימון פרויקטים חברתיים שמוביל הצבא כגון השלמת בגרויות במהלך השירות, מנגנון הגיור הצבאי למאות חיילים בשנה ואף מאות מיליוני השקלים המועברים לחברות התחבורה הציבורית כדי שחיילי הסדיר ייסעו באופן חופשי. "אפילו טייסי הקרב נדרשו לטוס במהירות נמוכה וחסכונית יותר בנחיתה שלהם בבסיסים", הוסיף הגורם.