15 שעות בנחל: "אנשים נלחצו ונאבקו על התור"
136 מטיילים נתקעו בנחל דרגות בחושך, כולם חולצו. "אנשים שפחדו ממים או ממדרגות עיכבו את התור וזה הצטבר לשעות של המתנה", סיפרו. גם כרמל, בת 14, נאלצה לטייל בלילה: "פחדתי, אבל זו חוויה לכל החיים". 70 מטיילים חולצו גם מנחל שיאון שבצפון. "מקום נהדר, אבל פחות נחמד בלילה"
בנחל דרגות שבאזור ים המלח הצליחו אמש (יום ה') אחרי שעות לחלץ את המטיילים שנתקעו בנחל שעות ארוכות, גם אחרי רדת החשכה. מאות מטיילים הגיעו אתמול בבוקר אל הנחל והחלו את המסלול שהכניסה אליו מתאפשרת עד לשעה תשע בבוקר, אבל לטענתם עומס המבקרים במקור גרם לפקקים ולעיכובים במסלול עצמו, וכך נוצר מצב שבו 136 איש נתקעו בנחל גם אחרי רדת החשכה. במקביל, הוזעקה אמש לנחל שיאון שבאצבע הגליל יחידת חילוץ גולן, שם חולצו 27 מטיילים מתוך 69 שתעו בדרך. גם במקרה זה לא ידוע על נפגעים בקרב קבוצת המטיילים.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
האח נסחף, שני אחיו יצאו לחלצו - וטבעו אף הם
צפו: לכידת העציר שנמלט מביה"ח והביך השב"ס
300 אלף יצאו לטייל, הנשיא הפליג בכנרת
אם הנרצחת מנתניה: שלא ישחררו את הכדורגלן
לנחל דרגות הוזעקו כוחות החילוץ עין גדי, מגילות וציון, והם הובילו את המטיילים החוצה. חלק מהמטיילים הוצאו מסופו של המסלול, ואחרים מהאזור שבו מתחיל המסלול. כל 136 המטיילים חולצו במצב טוב, כמה מהם בילו לא פחות מ-15 שעות בטיול, שאורך לרוב פחות מ-7 שעות. אשכר, בן 26, שהגיע עם חברים מחיפה, נעמד בתור שהשתרך בכניסה לאתר בשעה 9:00, "ממש כמה שניות לפני שהם כבר לא נתנו להיכנס למקום".
"התחלנו לטייל", הוא סיפר, "וכשהגענו למפל הראשון קלטנו שיש תור ארוך. החלטנו לחכות, כי זה לא נחל שאפשר לעקוף בו וזה לא מסלול שרצים בו קדימה. התעכבנו חצי שעה רק על המכשול הראשון, ואז כשהגענו למכשול השני ראינו שזה קורה שוב והבנו שמתפתח כאן דפוס מסוכן. הבנו שנבזבז שעות רק על ההמתנה. אלו לא היו מכשולים מסוכנים, פשוט כל מיני אנשים שפחדו ממים או ממדרגות עיכבו את כל התור. בסופו של דבר זה הצטבר לשעות שלמות שחיכינו".
ב-13:00, כארבע שעות לאחר שהחלו את המסלול, השלימו אשכר וחבריו רק את מחציתו. "רוב המסלול עובר בתוך נקיקים וכשיצאנו למקום שבו רואים את השמש, לא ממש הבנו איפה אנחנו. היינו בטוחים שאנחנו בחצי, עשינו הפסקה, אבל גם אחרי שהלכנו הרבה גילינו שלא סיימנו את המסלול. בשלב הזה כבר כולם רצו לסיים, אבל זה היה בלתי אפשרי כי היה תור והבנו שניאלץ לעשות את המסלול בחושך. אנשים התחילו להילחץ ולהיאבק על התור שלהם".
המחלצים הגיעו עם מים, בגדים ופנסים
אשכר הודה כי "היו שם חבר'ה שנחמד להיתקע איתם בפקק, אבל כשמתחיל לרדת החושך אז אנשים קופאים, וכשאנשים קופאים מקור, אז הם מתחילים להיות הרבה פחות נחמדים". הצעיר מחיפה סיפר כי לקראת השקיעה הפקחים באתר יצאו לבדוק אם נשארו בו אנשים. "הם ראו אותנו מלמעלה וקלטו שיש גוש של אנשים שלא נגמר. בסופו של דבר, אחרי שהתקדמנו קצת, הגיע פקח עם פנס והסביר לנו איך לרדת למטה בחושך. הדרך לא הייתה מוארת אבל הלכנו לאור הירח ולחלקנו היו פנסים. זה נגמר בשלום".
גם הדר יהודאי מפתח תקווה, שהגיעה לנחל ב-9 בבוקר לטיול עם חברותיה, מצאה את עצמה מבלה בו 13 שעות שלמות. "אמרו לנו שיכול להיות שיהיו עיכובים במהלך המסלול, אבל לא ידענו עד כמה", היא נזכרה לאחר שכבר חולצה בשלום. "בסופו של דבר חיכינו המון זמן בנקודות החשובות, שהן נקיקים וגבים. בסוף המסלול, כשכבר ירד הערב, כבר קפאנו מקור וראינו שיש המון אנשים מאחורינו. אנשים היו מעט בלחץ אבל בעיקר מותשים ועייפים. היה להם קר והם היו רעבים. אף אחד לא ציפה שזה יימשך כל כך הרבה זמן, אז אנשים לא הביאו איתם מספיק ציוד ומספיק אוכל".
מיכאל לנדאו, תושב גוש עציון, הגיע לטייל עם בתו כרמל בת ה-14. השניים חולצו, ומיכאל סיפר על התנהגות הילדים: "היינו אני וחבר נוסף שבא עם שתי בניו. הילדים היו בסדר גמור, ולא שידרנו להם פאניקה גם כשנכנסנו אל תוך הלילה, לכן הם לא נלחצו. הסברנו לילדים איפה אנחנו נמצאים ושיגיעו להראות לנו את הדרך, והן היו רגועים. חשוב לומר מילה טובה למחלצים". כרמל מודה שפחדה, אך טוענת שמדובר בחוויה. "היה לנו אוכל ומים ובדרך שמו לנו סטיקלייטים כדי שנראה את הדרך. אני יכולה להגיד שזו חוויה לכל החיים".
אחרי שיותר מ-100 מטיילים חולצו, מסוק משטרתי סרק את האזור, ואנשי יחידות החילוץ החלו בסריקות רגליות כדי לוודא שבנחל לא נותר איש. בועז מיחידת החילוץ של עין גדי סיפר על המפגש עם המטיילים: "ראינו שם הרבה מאוד מטיילים שנתקעו בתוך הנחל. אולי חלקם לא תכננו מספיק טוב את הזמן. הייתה שם היסטריה יחסית, וטווח הגילאים היה 10-60. כשהגענו אליהם נתנו להם בגדים חמים, מים ופנסים, והובלנו אותם החוצה. בסך הכול כולם בריאים אבל עייפים".
חילוצים מסביב לשעון
גם בצפון הוזעקו מחלצים לעבר קבוצת מטיילים שנשארה במסלול ההליכה שעות אחרי רדת החשיכה. 70 מטיילים נתקעו בנחל שיאון שבאצבע הגליל, מתנדבי יחידת חילוץ גולן הוזעקו למקום וסייעו להם במשך כל הלילה לצאת מהערוץ. בחילוץ השתתפו גם אנשי יחידת החילוץ של המשטרה, אשר מתנדביה חברו אל קבוצת המטיילים התועים בנחל והאירו להם את הדרך החוצה מהערוץ.
שלושה מהמטיילים פונו באמצעות מסוק לבית החולים זיו בצפת בשל תשישות ותת-חום (היפותרמיה). חמישה מהם טופלו במקום כתוצאה מחבלות קלות על ידי חובשי יחידת החילוץ של המשטרה.
"הטיול היה נהדר, נהנינו, היה מדהים, רק שהלכנו קצת לאט מדי ובסוף היה קשה", אמרה אחת המטיילות שיצאה מהנחל בליווי מתנדבי יחידת החילוץ של המשטרה. היא וחבריה טיילו במסגרת טיול פנויים-פנויות. חנן, מטייל מחיפה שתעה, סיפר: "לא הלכנו לאיבוד, רק נתקענו אחרי שירד החושך. זה לא היה מבהיל ולא פחדנו. לא יכולנו גם לחזור על עקבותינו".
צביקה פוגל, מפקד יחידת החילוץ של המשטרה, אמר: "מדובר בקבוצת מטיילים שבחרה את נחל שיאון לטיול – מקום נהדר, אבל פחות נחמד בלילה. בשלב מסוים הם הבינו שללא עזרה הם לא יצליחו לצאת החוצה. דרך המשטרה הם הזעיקו אותנו. התפצלנו לכמה קבוצות כדי להגיע לכל המטיילים בוואדי.
"הם יצאו לטיול הזה בצהריים אחרי השעה 12:00, זה טיול שבחמש-שש שעות לא גומרים אותו, בטח לא אנשים שאינם מיטיבי לכת. טיול כזה בהרכב אוכלוסיה שכזה צריך להתחיל בבוקר כדי לסיים אותו בשעה סבירה אחר הצהריים. אורכו של המסלול כשישה קילומטר ויש בו מפלים וסלעים גדולים שצריך לעבור, לא בלתי אפשרי, אבל לא פשוט".
במקום חיכתה למחולצים גם ניידת חוסן של יחידת החילוץ שהעניקה להם סיוע נפשי. "ברגע שאתה מפחית חוסר אונים, אתה מפחית סיכון להידרדרות לאירוע פוסט-טראומתי וזה כדי שהם יזכרו את זה כחוויה מאתגרת ולא כחוויה טראומתית", הסביר ד"ר משה פרחי, ראש צוות חוסן.
יחידות החילוץ השונות הוזעקו ביום השני של חול המועד גם לפני שעות הערב. בערבה סייעו המחלצים בפינוי אישה בת 35 ממרכז הארץ שנפלה מגובה של כשישה מטרים בנחל מסור שסמוך לחצבה. אנשי יחידת חילוץ הר הנגב איתרו בשיתוף פקחי רשות הטבע והגנים ילד בן 8 שאבד במהלך טיול עם משפחתו בנחל ארדון במכתש רמון והוזעקו גם לאזור נחל עקרב שם התהפך רכב שטח.