טורקיה: דיונים עם ישראל על הפיצוי - בשבוע הבא
סגנו של ארדואן אישר כי משלחת ישראלית תבוא בשבוע הבא למדינה לדון בגובה הפיצויים למשפחות הרוגי המשט, בעקבות התנצלות נתניהו. שר החוץ הטורקי דוחה את הטענות שהושמעו בישראל: "ההתנצלות נבעה מהלחץ שלנו, לא מהמצב בסוריה"
סגן ראש ממשלת טורקיה, בולנט ארינץ', אישר היום (ו') כי בכירים ישראלים וטורקים ייפגשו בשבוע הבא כדי לדון בגובה הפיצויים שישראל תשלם למשפחות ההרוגים מאירועי המשט לעזה.
ארינץ' אישר את הדיווחים לפיהם משלחת ישראלית תגיע בשבוע הבא לטורקיה, ואמר כי גובה הפיצויים שטורקיה תדרוש מישראל ייקבע לאחר
התייעצויות עם מומחים ועם עורכי דינן של משפחות ההרוגים.
סגן ראש ממשלת טורקיה אמר עוד כי ישראל וטורקיה סיכמו להקים ועדה משותפת של בכירים משני הצדדים, שידונו בגובה הפיצויים. בעיתון הטורקי "טודיי זמן" ציינו כי המקום שבו ייערכו השיחות וזהותם של חברי המשלחות אינם ידועים עדיין.
לפי העיתון הטורקי, ארינץ' התייחס גם לדיווחים לגבי גובה הפיצויים שישראל תשלם ותיאר אותם כ"מגוחכים". "כולם מדברים על סכומים שונים. הם לא מדויקים", אמר ארינץ', "אני מבקש שאף אחד לא ידבר על גובה הפיצויים כדי להימנע מאכזבה בהמשך". השבוע דווח כי טורקיה דורשת מישראל לשלם מיליון דולר על כל הרוג, ואילו ישראל מוכנה לשלם 100 אלף דולר בלבד על כל הרוג.
בתוך כך, שר החוץ של טורקיה אחמט דבוטאולו דחה את הטענה שהושמעה גם על-ידי בכירים ישראלים, כי ישראל התנצלה בפני טורקיה בשל המצב המידרדר בסוריה והצורך בהתקרבות בין המדינות על רקע זה. "אין קשר בין דרישתה של טורקיה להתנצלות לבין המדיניות של טורקיה בכל הקשור לאיראן ולסוריה, אין שאלה לגבי כך", אמר דבוטאולו, והסביר שההתנצלות נבעה מלחץ עקבי על ישראל.
הדיונים בין ישראל לטורקיה על הפיצויים באים אחרי שבשבוע שעבר, בתום כמעט שלוש שנות סכסוך, התקשר ראש הממשלה בנימין נתניהו לעמיתו הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, והתנצל בפניו על "כל טעות שיכלה להוביל להרג" במהלך ההשתלטות של חיילי השייטת על המשט לעזה בסוף מאי 2010. במהלך ההשתלטות תקפו פעילי ארגון IHH - המוכר על-ידי כמה מדינות כארגון טרור - את חיילי השייטת בנשק קר וחם,
ומהאש שהשיבו חיילי צה"ל נהרגו תשעה טורקים.
בעקבות אירועי המשט, שבו ניסו מאות פעילים לשבור את המצור של ישראל על עזה, הורידה טורקיה את דרג היחסים עם ישראל וגירשה את השגריר. גם ועדה בינלאומית שמתחה ביקורת מוגבלת בלבד על הפעולה של ישראל, לא שכנעה את הטורקים להשיב את היחסים לסדרם, והם עמדו על תביעתם שישראל תתנצל, תשלם פיצויים למשפחות ההרוגים הטורקים ותסיר את המצור מעל עזה. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הוא שתיווך בין נתניהו לארדואן בעת ביקורו בארץ בשבוע שעבר, כשברקע גם הצורך שלו בתיאום גובר בין שתי המדינות על רקע ההידרדרות בסוריה.
Read this article in English