הפסח נגמר, חוגגים מימונה: "הבית והלב פתוחים"
בבית משפחת ניני בבנימינה השולחן עמוס כל טוב ובמטבח מיטגנות המופלטות במרץ. "פתיחת הלב, הנתינה והקבלה הם בסיס החג הזה עבורנו", אמר הדוד, שסיפר על חידוש השנה - דוכן פיתות דרוזיות. הפוליטיקאים תיזזו בין המתוקים
מצה אאוט, מופלטה אין. ברחבי הארץ נפתחו אמש (יום ב') חגיגות המימונה המסורתיות בכיכובן של המופלטות, הריבות, המגדנות, הפוליטיקאים המסתחבקים, וכמובן - המשפחות שפותחות את בתיהן לכל דיכפין ומציעות שולחן עמוס כל טוב ורוח חג. במקביל, המאפיות פועלות במרץ לספק את תאוותם של שומרי הכשרות לפסח. ynet העביר שידור חי מחגיגות המימונה באשקלון.
חגיגת המימונה בביתם של אליס ואלי ניני בבנימינה היא שם דבר בכל היישוב - ואפילו ידועה מעבר לים. "אנחנו באים כל שנה מאריזונה במיוחד לחגוג את החג עם המשפחה", סיפרה ל-ynet סיגל אורמן ניני, בתה של אליס. "מאז שאני זוכרת את עצמי יש לנו מימונה במשפחה שהיא פשוט חגיגה ענקית, מאז שהיינו ילדות קטנות שום דבר לא השתנה, רק השתפר. עם השנים השמחה גדלה".
אליס, אם המשפחה, סיפרה שאת ההכנות היא מתחילה כבר חודש מראש: "את העוגיות ודברי המתיקה אנחנו מכינים מראש ומכניסים להקפאה בזמן הפסח, ואת שאר הדברים מכינים היום. זה לא קשה לי כל שנה לעשות את זה, הכוחות באים מהעזרה של המשפחה כשכולנו ביחד. ככל שאנחנו עושים יותר שמח, זה עושה יותר טוב".
אילנית בארי ניני, בתה השנייה, מוסיפה: "זו חוויה, הבית פתוח, חם, אוהב ומקבל ומארח הרבה אנשים, ואני מקווה שגם לנו הבנות יהיה כוח בעוד שנים רבות להמשיך ולעשות כזאת חגיגה כל שנה". סיגל חושבת שחשוב לערב גם את הדור הצעיר בחג כדי שהמסורת תמשיך הלאה. נראה שאחייניתה עילי, בת 11.5, תסכים. "זה כיף כל פעם מחדש, אנחנו הכי אוהבות את האוכל ואת כל הממתקים. חבל שלא כל השנה מימונה".
הדוד יוסי דנן הסביר ל-ynet על המאכלים המיוחדים: "קודם כל אנחנו רואים על השולחן תמיד את הדג על מצע של קמח בתוספת פול ירוק. הדג הוא נגד עין הרע, הפול מסמל שפע, הקמח הוא סמל לפרנסה והבסיס לכל החג הזה מבחינת המזון. יש כאן גם ז'בן שהוא קרם לבן שעשוי מחלבונים, ומסמל את ההתחדשות. חוץ מזה יש הרבה עוגות על בסיס קוקוס וכמובן את המופלטות עם הדבש והחמאה. אליס הכינה גם ריבות גזר, לימונים, תפוז סיני, תותים וצימוקים וכמובן את הריבה הידועה שלה מחצילים קטנטנים".
"כשאנחנו אומרים במרוקאית 'תרבחו ותסעדו' אנחנו מתכוונים שתהיה זו שנה של פרנסה וגם של שפע, תתכבדו ותסעדו. כמו בערב הסדר, לא מזמינים אנשים אלא הבית פתוח וכל מי שרוצה בא להתארח, כל דיכפין יכול ליהנות. פתיחת הלב, הנתינה והקבלה הם בסיס החג הזה עבורנו". אלי ניני, אב המשפחה, סיפר שלחגיגה הוכנו גם תלבושות מרוקאיות מסורתיות והוזמנה גם רקדנית בטן, כדי "להלהיט את שיא החגיגה". לשם הגיוון הוזמן גם דוכן של פיתות דרוזיות לצד המופלטות. "אנחנו מאחלים לכולם מימונה שמחה, תרבחו ותסעדו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התארח בהיכל התרבות באור עקיבא, בזמן שרובי ריבלין ורוב שרי הליכוד חגגו באשקלון. השר מיקי לוי התארח בביתו של סגן ראש העיר רחובות. העיר רחובות מארגנת חגיגה מרכזית בגן המייסדים שאליה הגיע השר משה (בוגי) יעלון. השרה ציפי לבני התארחה בנתיבות, כמו גם השר נפתלי בנט.
מימונה על שום מה?
על פי המסורת, נהגו יהודי צפון אפריקה, ובמיוחד יהדות מרוקו, לגשר בין ימי הפסח לימי החול. הם נהגו לפתוח את ביתם ולהגיש דברי מתיקה ומגוון של מאכלים המסמלים שפע וברכה. בחג זה נוהגים לברך ברכת "תְרְבְּחוּ וּתְסָעדוּ", שמשמעותה "תרוויחו ושיתמזל מזלכם". בנוסף, נהוג שראש המשפחה מברך את כל האורחים בברכות לשגשוג והצלחה. לאחר שבוע שלם ללא אכילת קמח, נהוג להכין מופלטות, העשויות מבצק ודורשות זמן הכנה קצר במיוחד. נהוג לאכול את המופלטה המטוגנת עם ממרחים מתוקים כדוגמת דבש, ריבה או שוקולד.
פרט לחגיגות בערב חג המימונה, נוהגים עדות צפון אפריקה לצאת אל הטבע בריקודים מסורתיים ובלבוש מסורתי. בישראל היציאה בחג האביב מתבטאת בעיקר בפיקניקים בפארקים ובצליית בשר במהלך היום. במקומות שונים בצפון אפריקה היו מנהגים נוספים:
באלג'יריה נהגו לפרוש על השולחן את מיטב כלי הכסף והזהב, בערים השוכנות לשפת הים נהגו לטבול את הרגליים במי הים ובמרקש נהגו לברך עצי זית כי יתנו פירות רבים. חג המימונה היה גם סגולה לנישואין.
מכיוון שמזל ושפע הם נושאו המרכזי של הטקס, יש הסוברים שמקור המנהג קודם לאמונות המונותיאיסטיות ומהותו היא שיר הלל והתפייסות לאלת המזל. בשורות השיר ששרים בחג בערבית "אָה לַאלָה מִימוּנָה / אָה מְבַּרכָּה מְסְעוּדָה" ("הו מִימוּנָה הגבירה / הו מבורכת בת־מזל") כלומר, שיר הלל לשדה או אלילה של מזל, שרווחה בתרבויות ערב. במדינת ישראל חודשה לראשונה המסורת בשנת 1966, בהשתתפות 300 עולים מבני העיר פס שבמרוקו.