שתף קטע נבחר
 

לקחת גלולות ברצף זה מזיק? 6 מיתוסים

עולם אמצעי המניעה והמחזור החודשי רווי במיתוסים וסברות שגויות אשר מאפיינים חלק גדול מן הנשים ללא קשר לגיל והשכלה. ד"ר אריה ישעיה, מומחה לגניקולוגיה ומיילדות מהמרכז הרפואי "רבין" מנפץ אותם ונותן תשובות

המחזור החודשי הינו התהליך פיזיולוגי המאפיין את הנשים בכל העולם. לפי מחקרים שנעשו, בעידן המודרני כל אישה בממוצע תהיה במשך 7 שנים מחייה בתקופה של מחזור ודימום.

 

קיראו עוד על המחזור החודשי

 

 

כל אישה מתחילה לקבל את המחזור החודשי מגיל הנעורים (גיל קבלת המחזור הראשון הולך ויורד עם השנים) ונשארת עמו מדי חודש בחודשו עד הגיעה לגיל המעבר. ישנן נשים שסובלות מהמחזור והתופעות המקדימות והמלוות אותו, ישנן נשים שאיכות חייהן נפגעת בעקבות זאת וישנן נשים שעבורן המחזור כרוך באי נוחות קלה בלבד.

 

אבל למרות שהמחזור הוא חלק בלתי נפרד מהחיים, ישנם מיתוסים רבים שהשתרשו ונשים. ד"ר אריה ישעיה, מומחה לגניקולוגיה ומיילדות מהמרכז הרפואי "רבין" מפרט.

 

מתי צריך להפסיק לקחת גלולות? (צילום: index open) (צילום: index open)
מתי צריך להפסיק לקחת גלולות?(צילום: index open)

 

נכון או לא נכון?

 

1. המחזור מנקה את הגוף וחיוני לבריאות

לא נכון. המחזור החודשי אינו גורם לניקיון של מערכות המין או של הגוף ואינו מהווה תהליך החיוני לבריאות. הדימום המתרחש במחזור אינו הכרחי ולעיתים אפילו עלול, כשהוא מגיע בכמויות גדולות, לגרום לפגיעה גופנית.

 

בדימום פולט הגוף חלק מרירית הרחם אשר מתעבה כהכנה לקליטת ביצית מופרית, ביחד עם נוזלים דמיים אחרים ועם הביצית שלא הופרתה (במצבים בהם האישה אינה נוטלת גלולה למניעת היריון).

 

תהליך הביוץ וההתעבות של רירית הרחם והוסת המגיעה בעקבותיהם אינו הכרחי מבחינה בריאותית ולעיתים אפילו מאופיין בסיבוכים. למעשה, גוף האדם בדומה לבעלי החיים, תוכנן כך שבכל מחזור פריון תיכנס האישה להריון. בעקבות זאת, אין מחזורי וסת בתקופת ההיריון, ההנקה ובסיום גיל הפריון.

 

2. המחזור מעיד על פעילות הורמונאלית תקינה

נכון חלקית. מחזור טבעי (ללא נוכחות של אמצעי מניעה הורמונאליים דוגמת גלולה) אשר מגיע מדי חודש מהווה אינדיקציה חיובית לפעילות הורמונאלית מאוזנת בגוף האישה.

 

עם זאת, במקרה של נטילת אמצעי מניעה הורמונאליים המחזור אינו טבעי שכן לא מתקיים תהליך של ביוץ בגוף ומחזור הוסת המופיע הינו מלאכותי ואינו מהווה מדד לתפקוד הורמונאלי תקין.

 

3. מחזור שמתקיים אחת לחודש הוא תמיד טבעי

לא נכון. מחזור אשר מופיע בזמן שימוש באמצעי מניעה הורמונאליים אינו טבעי, גם אם הוא מגיע אחת לחודש. גלולות למניעת היריון ואמצעי מניעה הורמונאליים אחרים פועלים בד"כ בשני מנגנונים: האחד הוא מניעת ביוץ, קרי, אישה הנוטלת גלולות אינה מבייצת.

 

מנגנון פעולה שני של הגלולה הוא מניעת תהליך העיבוי של רירית הרחם, תהליך המתקיים ברחם כהכנה לקליטתה של ביצית המופרית. מניעת הביוץ ומניעת עיבוי רירית הרחם מביאים למחזור שהוא למעשה מדומה. אחד היתרונות בעקבות כך הוא העובדה שהמחזור בזמן נטילת גלולות יהיה בדרך-כלל קל יותר.

 

4. אסור לחבר חפיסות גלולות

לא נכון. נשים רבות מבצעות חיבור של חפיסות גלולות על מנת לדלג על מחזורי וסת. מדובר בתופעה שאינה מזיקה מבחינה בריאותית ומן הסתם, כזו שמיטיבה עם איכות החיים של האישה.

 

עם זאת, מומלץ להשתמש בגלולות אשר מיועדות לנטילה ברצף, נבדקו, נחקרו ואושרו ע"י ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) לנטילה ברצף דוגמת "סיזוניק", המביאה למחזור וסת אחת לשלושה חודשים.

 

היות שהמחזור המתקבל תחת נטילת גלולות הוא בכל מקרה מדומה, וגם המחזור הטבעי אינו הכרחי לבריאות האישה, אין מניעה מליטול גלולות ברצף ולמנוע את הופעת הווסת.

 

5. אי קבלת מחזור לאורך זמן גורמת לפגיעה בפריון

לא נכון. הסברה ששימוש ממושך בגלולות או דילוג על מחזורי וסת מביאה לפגיעה בפריון היא שגויה לחלוטין. למעשה, ההיפך הוא הנכון, בעקבות מניעת מחזורי הביוץ, יורד הסיכון להתפתחות ציסטות וגידולים סרטניים בשחלות, ולכן הפוריות דווקא נשמרת.

 

ראייה לכך היא הזוגות הרבים שחוו היריון בלתי מתוכנן בעקבות שכחה של גלולה אחת בלבד. יתרה מזאת, הפוריות הגבוהה הנחווית עם הפסקת נטילת הגלולות מגבירה את הסיכוי להריונות של תאומים בחודש שלאחר הפסקת הגלולות. תהליך הביוץ הינו תהליך הורמונאלי טבעי אשר מתרחש כל אימת שאין נטילה של גלולות או אמצעי מניעה הורמונאליים אחרים.

 

6. כדאי לעשות מדי פעם הפסקה בנטילת גלולות

לא נכון. סברה שגויה נוספת היא הצורך בביצוע הפסקות יזומות בנטילת גלולות. לא רק שסברה זו שגויה אלא שההיפך הוא הנכון, דווקא הפסקות בנטילת גלולות מביאות לקפיצות הורמונאליות ולהופעה של תופעות לוואי.

 

יתרה מזאת, הסיכון ליצירת קרישי דם גבוה יותר בעיקר בתקופה של התחלת שימוש בגלולות, כך שהפסקה בנטילה וחזרה לנטילת גלולות, מעלה את הסיכון היחסי לקרישי דם.

 

מלבד זאת, אפילו ההפסקה המבוצעת מדי חודש לצורך קבלת הוסת מובילה אצל חלק מן הנשים לתסמינים קדם-וסתיים, לכאבים ולפגיעה משמעותית באיכות החיים. לצורך מזעור הפגיעה באיכות החיים מומלץ לשמור על רצף הנטילה, ועל רמה הורמונאלית יציבה ככל האפשר במשך הזמן.

 

מיתוסים וסברות שגויות

עולם אמצעי המניעה והמחזור החודשי רווי במיתוסים וסברות שגויות אשר מאפיינים חלק גדול מן הנשים ללא קשר לגיל והשכלה. ייתכן כי עצם העובדה שחוויית המחזור מגיעה בגיל מוקדם גורמת להשתרשות הסברות השגויות ואימוצן גם בגילאים מבוגרים.

 

קבלת המחזור הראשון והמשך המחזור החודשי מצביעים ובצדק, על התפתחות מינית ופיזיולוגית תקינה של הנערה. המחזור החודשי משתבש ונעלם בנערות הסובלות מתת-משקל, עודף משקל, בנשים החולות במחלות קשות ובנשים הסובלות מהפרעות הורמונאליות קשות.

 

במקרים אלו, היעלמות המחזור החודשי מהווה סימן לבעיה פיסיולוגית או הורמונאלית ומכאן התפיסה שהמחזור החודשי הכרחי. יחד עם זאת, היעלמות המחזור החודשי כתוצאה מנטילת אמצעים הורמונאליים מלאכותיים (ולא באופן ספונטני) אינה מצביעה על בעיה ואינה גורמת לפגיעה בריאותית, אלא למעשה היא משפרת את איכות החיים.

 

בעבר, נשים חוו הרבה פחות מחזורים בחייהן בגלל הופעת גיל וסת ראשונה מאוחר יותר, הריונות בגיל צעיר יותר, ריבוי הריונות ותקופות הנקה ממושכות יותר.

 

כיום, אמצעי המניעה ההורמונאליים, מעבר להיותם אמצעי מניעה, מאפשרים לנשים רבות למזער את הפגיעה באיכות חייהן ואף למנוע אותה לגמרי באמצעות דילוג על מחזורי וסת.

 

הכותב הוא מומחה לגניקולוגיה ומיילדות, המרכז הרפואי "רבין"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם המחזור מנקה את הגוף וחיוני לבריאות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים