סדאם טבח בנשק כימי. שואת הכורדים, זוכרים?
בשלהי מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80 רצח הרודן העיראקי 5,000 כורדים בעיר חלבג'ה, רובם נשים וילדים, במסגרת מבצע "אנפאל" שבו נטבחו כ-180 אלף "כופרים". בעולם התעלמו מהאירועים, אך כעת מבקשים הכורדים לתקן את המעוות ולבקש שיכירו ברצח העם שלהם. על ישראל להוביל מהלך זה
בימים אלו כשהעם היהודי מציין את זכר השואה ברחבי העולם, העם הכורדי מציין את רצח העם שלו. הכורדים הכריזו על שנת 2013 כעל שנת ההכרה של הקהילה הבינלאומית ברצח העם הכורדי שביצע נגדם משטרו של סדאם חוסיין בשלהי מלחמת איראן-עיראק (1980-1988). ב-16 במרס השנה מלאו 25 שנים להפגזת העיירה חלבג'ה בנשק כימי על ידי משטרו של סדאם, שבמהלכה קופחו חייהם בתוך שעות ספורות של 5,000 אנשים, מרביתם נשים וילדים.
עיראק: "עלי הכימי" הוצא להורג בתלייה
עוד חדשות בעולם :
עיתונות מגויסת: מהפכת הכתב של מתנגדי אסד
לראשונה באו"ם: אמנה שתגביל סחר עולמי בנשק
עוברים לגור בעיר נלסון? חובה עליכם לקנות רובה
כוויית: סיגריה אחרונה ואז הוצאה להורג בחניון
ההפגזה על חלבג'ה הייתה רק חלק קטן מ"מבצע אנפאל" - המתקפות שנערכו נגד הכורדים במשך שישה חודשים ושבמהלכן נטבחו כ-180 אלף מהם, חלקם תוך שימוש בנשק כימי. סדאם חוסיין בחר באופן ציני להכתיר את המתקפות הללו על שם סורה 8 בקוראן שקוראת להרג הכופרים בדרכי מיתה שונות ומשונות.
לא רק בארועי חלבג'ה ואנפאל כי אם במרבית תקופת משטר הבעת' (1968-2003) היו הכורדים נתונים למסעות רדיפות ודיכוי. אלו כללו הרס מוחלט של 4,000 כפרים כורדיים, העברות אוכלוסין מהאזור הכורדי בצפון לאזור השיעי בדרום, בניית מעין מחנות ריכוז שכונו מג'מעאת סכנייה וכן העלמת תושבים שהבולטים שבהם 8,000 ברזאנים שנעלמו בעיצומה של המלחמה ב-1983.
מצאו שעיר לעזאזל בדמות איראן
בשעתו, העולם נטה להתעלם מאירועי חלבג'ה ואנפאל. לא מדינות המערב הדמוקרטיות ואף לא האו"ם לא גינו בצורה נחרצת את מסע ההרג הזה. הגדיל לעשות הממשל בארצות הברית שאף טען כי לא עיראק כי אם איראן הייתה זו שהפגיזה את חלבג'ה בנשק כימי. נוח היה לטפול בשעתו את האשמה על איראן משום שבין השתיים, עיראק נתפשה כרע במיעוטו. באופן אירוני למדי עיראק השיגה את הנשק הכימי דווקא מחברות מערביות שונות ובכללן חברות, גרמניות, צרפתיות ואמריקניות.
התפנית ביחס לרצח העם הכורדי החלה ערב מלחמת עיראק ב-2003 כאשר נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הבן עצמו הפך את השימוש בנשק כימי בחלבג'ה ובאנפאל לאחת העילות למלחמה נגד עיראק.
בעשור האחרון שוקדת ממשלת החבל הכורדי בראשותו של מסעוד ברזאני על הנחלת נושא רצח העם הכורדי על ידי פעולות הנצחה וזיכרון שונות כדוגמת הנצחת השואה אצלנו. בחלבג'ה עצמה הוקם אתר הנצחה, מוזיאון הכולל תמונות מטלטלות של הנספים כפי שקפאו בזמן ההתקפה וכן שדרות ארוכות של ארונות קבורה דמה המעוטרים בדגל כורדי.
עיקר המאמץ של החבל הכורדי ושל הקהילה הגולה הכורדית בעולם כולו מופנה כיום להשגת הכרה בינלאומית ברצח בני עמם. לאחרונה החלו המאמצים הללו לשאת פרי כשהפרלמנטים של נורבגיה, שבדיה ובריטניה הכירו בחלבג'ה ובאנפאל כרצח עם. גם מדינות אחרות כמו גרמניה, קנדה וצרפת מעלות את הנושא לדיון בפרלמנטים שלהן.
השדולה הכורדית במערב הכוללת גם חברי פרלמנט ממוצא כורדי תורמת תרומה חשובה למהלכים הכוללים גם טקסי אזכרה ברחבי העולם לרגל יום רצח העם הכורדי.
אין ספק שממש כמו העם היהודי, גם הכורדים משתמשים באירועים הטראומטיים הללו למטרה כפולה: להעיר את מצפונו של העולם לטרגדיה הכורדית ולמנף אותם לתהליכי בניין לאום ובניין מדינה כורדית.
הגיעה העת שגם כנסת ישראל תשקול לדון בהכרה ברצח העם הכורדי. לישראל יש חובה מוסרית לעמוד לצד הכורדים. לא רק בגלל גורל דומה שפקד את שני העמים כי אם גם בגלל הסיוע שהעניקו הכורדים להברחת יהודים מעיראק בשעתם הקשה שם. גם אין סכנה שהכרה ישראלית תביא להרעת יחסים עם עיראק שאין לנו יחסים עמה ושהפרלמנט שלה עצמו הכיר ברצח העם הכורדי. על ישראל להוביל מהלך כזה ולו רק לצורכי הרתעה וזאת לאור ההתרחשויות בסוריה והסכנה של שימוש בנשק כימי בשכנתנו מצפון.
פרופ' עפרה בנג'ו היא חוקרת בכירה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב